Δράμα, μία κακοφωτισμένη πόλη

0
3346

Του Αθανάσιου Κάππα, Πολιτικού Μηχανικού -Συγκοινωνιολόγου

Η νυχτερινή εικόνα της Δράμας είναι απογοητευτική. Ο τεχνητός φωτισμός αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως υποκατάστατο του φυσικού φωτός τις νυκτερινές ώρες, δηλαδή μόνο ως μια βασική τεχνολογία που εξασφαλίζει ικανοποιητικά επίπεδα ορατότητας και όχι ως ένας από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζει την ανθρώπινη ψυχολογία. Ο πρόχειρα «σχεδιασμένος» αστικός φωτισμός είναι ομοιόμορφος, στατικός, σπαταλά ενέργεια στα όρια της υπερβολής, προκαλεί φωτορύπανση και προσβάλλει την αισθητική εικόνα, τοπίων, κτηρίων, πολιτών. Επιπλέον, δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα στους κατοίκους και τους επισκέπτες και οδηγεί στην περαιτέρω υποβάθμιση της κοινωνικής αλλά και οικονομικής ζωής του τόπου.
Δεν είναι μόνο αδιαφορία, αλλά και έλλειψη τεχνογνωσίας.
– Στην Αγία Βαρβάρα, το ωραιότερο πάρκο πόλης στην Ελλάδα, το μόνο που είναι εξαιρετικά φωτισμένο είναι το Hydrama Grand Hotel και αυτό φυσικά γιατί είναι ιδιωτικό. Προβολείς τυφλώνουν τον κόσμο αντί να φωτίζουν τους εξαιρετικούς μικρούς καταρράκτες, το φως να είναι αρρωστημένο λευκό- ημίλευκο και το κτίριο του Φεστιβάλ αφώτιστο εντελώς.
– Στους δρόμους υπάρχουν φώτα λευκά, κάποια ωραία πορτοκαλί και ένα (που τα βρήκαν;) αρρωστημένο λευκοπρασινοκίτρινο. Αχταρμάς. Πέρα από το γεγονός ότι είναι απελπιστικά λίγα.
– Δεν υπάρχει πουθενά σποτ φωτισμού αξιοθέατων. Ακόμα και το πολύ όμορφο ρολόι στην ανάπλαση δεν είναι καθόλου φωτισμένο. Έχει κάποιους απαράδεκτους προβολείς για την τριγύρω περιοχή και το έργο είναι θεοσκότεινο. Αυτοκαταστροφικό.

Είναι κρίμα τόση ομορφιά είναι τόσο υποβαθμισμένη.
Δεν θέλει πολλά χρήματα. Θέλει επαγγελματίες και ανθρώπους με όραμα και γνώση.
Η εγκατάσταση φωτιστικών LED με τηλεδιαχείριση και ασύρματη επικοινωνία στους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου θα μειώσει θεαματικά το ενεργειακό κόστος στους δημοτικούς προϋπολογισμούς ανακουφίζοντας παράλληλα τους δημότες από τα ακριβά τέλη, ενώ η πόλη μας θα γίνει πιο ασφαλής.
Από τα πάρκα και τις πλατείες έως τους πεζοδρόμους και τους κήπους, οι ανοικτοί χώροι είναι σημαντικά σημεία κοινωνικής συνάθροισης και ο σωστός φωτισμός, μπορεί να τα μετατρέψει σε μοναδικές οπτικές εμπειρίες. Ευχάριστος, διασκεδαστικός και συναρπαστικός, ο κατάλληλος φωτισμός θα βοηθήσει αυτούς τους δημόσιους χώρους να παρέχουν μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας και να ελκύουν σε μεγαλύτερο βαθμό το ενδιαφέρον. Με καινοτόμες λύσεις φωτισμού, μπορούμε να δημιουργήσουμε αστικούς ανοικτούς χώρους που να ενισχύουν τον τουρισμό και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα να εξοικονομούν ενέργεια και να μειώνουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Κατά την γνώμη μου πρέπει να δοθεί σημασία και προτεραιότητα στον αρχιτεκτονικό φωτισμό στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον της Δράμας, για την ανάδειξη μεμονωμένων κτιρίων, μνημείων, για δημόσιους χώρους, εμπορικούς δρόμους, οδικούς άξονες ή και ολόκληρες περιοχές. Οι νέες αυτές απαιτήσεις συνδέονται με την ποιότητα, την αισθητική ανάδειξη, την ασφάλεια του σύγχρονου νυχτερινού τοπίου μέσα όμως σε ένα αυστηρό πλαίσιο εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων. Η επαγγελματική μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού ως ώριμη πλέον επιστημονική και δημιουργική διαδικασία σχεδιασμού προσφέρει σήμερα αξιόπιστες λύσεις και συμβάλει δυναμικά στην ποιοτική μεταμόρφωση του νυχτερινού αστικού τοπίου κάνοντας το πιο ελκυστικό, πιο δυναμικό, πιο ασφαλές.
Οι ανάγκες αστικού νυχτερινού φωτισμού αλλάζουν. Δεν πρόκειται πλέον απλώς για την παροχή επαρκούς φωτισμού, προκειμένου να διασφαλίζεται η ορατότητα και η ασφάλεια. Σήμερα, ο φωτισμός χρησιμοποιείται ολοένα περισσότερο για τη δημιουργία ενός νυχτερινού περιβάλλοντος μέσω του οποίου η Δράμα να αποκτήσει νέα ταυτότητα, να γίνει πιο ελκυστική και να επαναπροσδιορίσει την σχέση της με τους Πολίτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!