Κινήσεις για την αναβάθμιση του ιαματικού θεραπευτηρίου στα Θερμιά από τον Δήμο Παρανεστίου

= «Στόχος μας είναι και να ενώσουμε οδικά το Παρανέστι με τα Θερμιά και το Σιδηρόνερο» δηλώνει στα «Χ» ο δήμαρχος κ. Αν. Καγιάογλου

0
1435

Στην κατάρτιση μελέτης για το παλιό ιαματικό θεραπευτήριο των Θερμιών ετοιμάζεται να προχωρήσει ο Δήμος Παρανεστίου, προκειμένου αυτό να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες. Ο ιαματικές πηγές των Θερμιών βρίσκονται σε απόσταση 25 χμ. βόρεια του Παρανεστίου, σε υψόμετρο 620 μ. Είναι ένα σημείο που θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα αύξησης τής επισκεψιμότητας στον ακριτικό δήμο εφόσον αξιοποιηθεί κατάλληλα.
Η θερμοκρασία του νερού των πηγών είναι από 20 έως 58 βαθμοί Κελσίου. Το νερό χαρακτηρίζεται ως μετεωρικό υπέρθερμο-Νa-Ca-ΗCΟ3-Κ-Li-Βr-F-CΟ2, μεταλλικό υποτονικό και ενδείκνυται για ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, παθήσεις των ουροφόρων οδών του ύπατος και των χοληφόρων οδών.
«Θέλουμε το ιαματικό θεραπευτήριο να αποκτήσει σύγχρονες προδιαγραφές και πιστοποιήσεις. Παράλληλα ετοιμάζουμε μια μελέτη για τη εγκατάσταση 20 ξύλινων οικίσκων προσφέροντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να κάνουν ιαματικά λουτρά στα Θερμιά με ένα μικρό συμβολικό αντίτιμο. Αυτό βέβαια από την στιγμή που η περιοχή των ιαματικών πηγών δεν θα έχει την σημερινή άσχημη εικόνα που δημιουργούν οι παράγκες. Παράλληλα με αυτό επιδιώκουμε να κάνουμε μία ακόμη μελέτη για την αποχέτευση και ένα βιολογικό compact προκειμένου τα λήμματα των Θερμιών να συλλέγονται και να μην έχουμε ανεπιθύμητες καταστάσεις και ρύπανση του περιβάλλοντος. Παράλληλα κοιτάμε και το θέμα της ύδρευσης. Εξετάζουμε τη δυνατότητα μεταφοράς νερού από πηγές που βρίσκονται σε απόσταση κάποιων χιλιομέτρων από την περιοχή ή την περίπτωση να προχωρήσουμε σε γεώτρηση. Έχουμε κάνει ήδη μια έρευνα για το θέμα αυτό σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα και περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα, που θα μας δείξουν αν υπάρχει η δυνατότητα γεώτρησης για να αποφύγουμε τη μεταφορά του νερού από μια απόσταση 10-12 χιλιομέτρων που αντιστοιχεί στο μήκος της διαδρομής μέχρι τις πηγές» τονίζει ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας.
Παράλληλα με αυτές τις κινήσεις στο Δήμο Παρανεστίου ωριμάζει όλο και περισσότερο η ιδέα της οδικής σύνδεσης του Παρανεστίου με το Σιδηρόνερο, θέμα για το οποίο έχουν ήδη γίνει συζητήσεις με την νέα διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορέσουμε να ενώσουμε το Παρανέστι με τα Θερμιά και τη Δράμα με δρόμο που θα διέρχεται από την ορεινή περιοχή. Στόχος μας είναι και να ενώσουμε οδικά και το Παρανέστι με το Σιδηρόνερο μέσω των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων (ΟΧΕ). Είναι κάτι στο οποίο συμφωνούμε και εμείς σαν δήμος αλλά και η Δράμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της επισκεψιμότητας. Θέλουμε οι επισκέπτες να έχουν εύκολη πρόσβαση και να μπορεί να διαπιστώσουν και να χαρούν τις φυσικές ομορφιές της περιοχής. Να δουν τις λίμνες, τα φράγματα, τους καταρράκτες, το Παρθένο Δάσος και τα Θερμιά» τονίζει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Παρανεστίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!