Κινητοποιήσεις και στη Δράμα από τους εκθέτες της λαϊκής αγοράς

0
3059

Προανήγγειλαν διαμαρτυρία σήμερα στο διοικητήριο με πανό και σημαίες, αντιδρώντας στο νέο σχέδιο νόμου

Πλώρη για κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας έχουν βάλει οι μικροπωλητές και οι παραγωγοί τής λαϊκής αγοράς στη Δράμα, σε συντονισμό με τις αποφάσεις των ομοσπονδιών των λαϊκών αγορών σε πανελλαδικό επίπεδο. Η αρχή έγινε την προηγούμενη Πέμπτη με μαύρες σημαίες στους πάγκους των εκθετών στη λαϊκή αγορά της Δράμας.
Η πρόεδρος του σωματείου των μικροπωλητών της λαϊκής αγοράς στη Δράμα κ. Βούλα Παπαδοπούλου έχει ξεκαθαρίσει ήδη μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι το Σωματείο Μικροπωλητών της λαϊκής αγοράς δεν διαμαρτύρεται απλώς για τα μέτρα που επιδιώκει να περάσει το Υπουργείο στο νέο νομοσχέδιο αλλά κατέθεσε και συγκεκριμένες προτάσεις για τα προβλήματα που υπάρχουν, προσθέτοντας ότι από την πλευρά της κυβέρνησης, δεν φαίνεται να αφαιρείται κάτι από αυτά με τα οποία οι πωλητές των λαϊκών αγορών διαφωνούν.

Ποιες θα είναι οι κινητοποιήσεις σήμερα στη Δράμα
Πλέον, από σήμερα, Τετάρτη οι μικροπωλητές και οι παραγωγοί της λαϊκής αγοράς της Δράμας που έχουν ήδη ενημερώσει τους τοπικούς Βουλευτές και τις τοπικές αρχές ευελπιστώντας στη συμπαράστασή τους, σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν κινητοποίηση διαμαρτυρίας. Συγκεκριμένα το σημείο διαμαρτυρίας είναι εμπρός από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, στις 9 το πρωί όπου με πανό και μαύρες σημαίες στοχεύουν στην ανάδειξη του προβλήματος που αντιμετωπίζουν με το νέο σχέδιο νόμου.

Διαφαίνεται περιθώριο αλλαγών στο νέο σχέδιο νόμου, αλλά οι μικροπωλητές περιμένουν και τις αποδείξεις
Την ίδια ώρα, που ο σχεδιασμός για τις κινητοποιήσεις των εκθετών της λαϊκής αγοράς βρίσκεται σε εξέλιξη, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων και Πωλητών Λαϊκών Αγορών, σημειώνει ότι με έκπληξη διαπιστώνει, πως προτάσεις που έχει κάνει για τη βελτίωση των διατάξεων του νέου σχεδίου νόμου έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό αποδεκτές και πολλές από αυτές έχουν ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου. Ωστόσο, επειδή ο δημόσιος λόγος και ειδικά οι δημόσιες ανακοινώσεις πρέπει να συνοδεύονται πάντα με αποδείξεις, η Ομοσπονδία αναμένει να διαπιστώσει ότι θα αποσυρθεί από το Νομοσχέδιο η διάταξη για τη δυνατότητα σύσταση εταιρείας ανεξέλεγκτα και με οποιονδήποτε τρίτο ως συνέταιρο.

Κόκκινη γραμμή η αγοραπωλησία των αδειών και όχι μόνο
Η Ομοσπονδία δηλώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει τις αγοραπωλησίες των αδειών. Επίσης θέλει να διαπιστώσει ότι έχει αποσυρθεί από το νομοσχέδιο η διάταξη που ορίζει ότι υφιστάμενοι αδειούχοι (οι επαγγελματίες στα 5 χρόνια και οι παραγωγοί μετά από 3 χρόνια), χάνουν τις θέσεις τους υποχρεωτικά και θα συμμετέχουν σε προκήρυξη θέσης δραστηριοποίησης για να μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται στις λαϊκές αγορές.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι επιδιώκει να αποσυρθούν από το Νομοσχέδιο τα παρακάτω:
-Η διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα πώλησης των προϊόντων των παραγωγών μόνο αν υπάρχει προηγούμενη προκήρυξη για αντίστοιχες θέσεις.
-Η διάταξη για την υποχρεωτική πώληση του 70% της δηλωθείσας παραγωγής, άλλως ο παραγωγός θα χάνει την άδεια του.
-Η διάταξη για υποχρεωτική καταχώρηση στο πληροφοριακό σύστημα σε καθημερινή βάση των τιμών και των προς πώληση ποσοτήτων και των ποινών που θα επιβάλλονται σε όποιον δεν μπορέσει να προχωρήσει στην ηλεκτρονική καταχώρηση, ποινές που φτάνουν μέχρι την απώλεια της άδειας.
-Η διάταξη για τη μετατροπή των παραγωγικών αδειών σε επαγγελματικές.
-Όπως και η διάταξη που καταργεί την παραγωγική και επαγγελματική άδεια και ορίζεται ως θέση δραστηριοποίησης την οποία θα αποκτούν πάντα μέσω προκήρυξης.
-Ακόμη αναμένει ότι θα αποσυρθεί από το Νομοσχέδιο η διάταξη για τις ποινές σε περίπτωση μη έκδοσης τριών αποδείξεων ασχέτως ποσού ή για την απώλεια της άδειας σε περίπτωση 4 παραβάσεων του νόμου.
-Επίσης ότι θα αποσυρθεί από το νομοσχέδιο η διάταξη για την πλειοδοσία των θέσεων των λαϊκών αγορών και για τη μοριοδότηση κατά ανώτατο όριο των πτυχιούχων ΑΕΙ σε αντίθεση με όλους τους άλλους.
Και τέλος η διάταξη για την προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας κατά τη θεώρηση της άδειας, όταν έχει κριθεί παράνομη και αντισυνταγματική από το Συνήγορο του Πολίτη.

Να αλλάξει το πνεύμα του σχεδίου νόμου
Ταυτόχρονα, περιμένει να δει τη συνολική αλλαγή του πνεύματος του νομοσχεδίου ώστε να πάψει, όπως επισημαίνει, ο στόχος να είναι ο θάνατος των λαϊκών αγορών και μαζί τους και των πωλητών, παραγωγών και επαγγελματιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ