Πρόταση για έργα ανακύκλωσης 2,5 εκατ. ευρώ καταθέτει για χρηματοδότηση ο Δήμος Δοξάτου

0
16820

Την κατάθεση πρότασης προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για την προμήθεια εξοπλισμού συλλογής και μεταφοράς βιοαποβλήτων, μεταφοράς απορριμμάτων από το ΣΜΑ, μεταφοράς ανακυκλώσιμων και εξοπλισμού για τη δημιουργία Γωνιών Ανακύκλωσης με συνολικό προϋπολογισμού 2.522.177 ευρώ αποφάσισε ο Δήμος Δοξάτου.

Η πρόταση εγκρίθηκε ήδη από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου
Η πρόταση που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δοξάτου έχει δυο τμήματα. Καταρχήν την προμήθεια εξοπλισμού συλλογής βιοαποβλήτων και δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης με προϋπολογισμό 1.424.777 ευρώ στο πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνεται η προμήθεια κάδων και σάκων συλλογής βιοαποβλήτων καθώς και 19 Γωνιών Ανακύκλωσης. Ακόμη περιλαμβάνει την προμήθεια εξοπλισμού μεταφοράς βιοαποβλήτων, απορριμμάτων από το ΣΜΑ και ρευμάτων ανακύκλωσης, με προυπολογισμό 1.097.400 ευρώ. Στο τμήμα αυτό περιλαμβάνεται η προμήθεια ενός απορριμματοφόρου οχήματος περισυλλογής βιοαπόβλητων, ενός τριαξονικού φορτηγού με γάντζο με ρυμουλκό και press container, ενός τράκτορα 4χ4 με επικαθήμενη ημιρυμουλκούμενη πρέσα απορριμμάτων και ενός φορτηγού με γερανό και αρπάγη.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων ο στόχος για το 2020 ήταν η χωριστή συλλογή να ανέλθει στο 40%. Ο στόχος εκτροπής των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων από την ταφή και το ειδικό τέλος ταφής επιβάλλουν έμμεσα τη χωριστή συλλογή και επεξεργασία των βιοαποβλήτων.

Οι Γωνιές Ανακύκλωσης θα συμβάλουν στην αύξηση της επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης συγκεκριμένων αποβλήτων
Σε ότι αφορά τις Γωνιές Ανακύκλωσης, αυτές θα είναι ένας δημόσιος ή ιδιωτικός χώρος πολύ μικρής έκτασης, όπου οι πολίτες θα συγκεντρώνουν χωριστά τα ανακυκλώσιμα αστικά απόβλητα που συλλέχθηκαν και τα οποία εν συνεχεία θα συγκεντρώνονται από τον δήμο. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η εγκατάσταση γωνιών ανακύκλωσης επιτρέπεται εντός οριοθετημένων κοινόχρηστων χώρων του σχεδίου πόλης ή κοινοχρήστων χώρων οικισμών, όπως πλατείες και χώροι πρασίνου, εφόσον ο χώρος που καταλαμβάνουν δεν ξεπερνά το 15% της συνολικής έκτασης του κοινόχρηστου χώρου. Βέβαια ο κύριος σκοπός των γωνιών ανακύκλωσης είναι η συμβολή στους στόχους της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας και του ΕΣΔΑ για τη χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών, συμπληρωματικά με το δίκτυο διαλογής στην πηγή διακριτών ρευμάτων ανακυκλώσιμων υλικών. Παράλληλα συμβάλουν στην αύξηση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης συγκεκριμένων κατηγοριών αποβλήτων, όπως μέταλλα, χαρτί-χαρτόνι, γυαλί, ύφασμα και ξύλο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την κατασκευή του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στον Δήμο Δοξάτου, τα απορρίμματα θα μεταφέρονται από τον ΣΜΑ στη μονάδα μηχανικής διαλογής Δράμας σε καθημερινή βάση προκειμένου να υποστούν επεξεργασία, και το υπόλειμμα θα οδηγείται σε χώρο υγειονομικής ταφής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ