Κινητοποίηση χθες από τους συμβασιούχους του Νοσοκομείου Δράμας

0
1062

– 25% των εργαζομένων του νοσοκομείου εργάζεται με ελαστικές μορφές απασχόλησης, ενώ προστίθενται και νέες συμβάσεις με ιδιώτες
– Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. για τους συμβασιούχους: «Nα μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου»

Κινητοποίηση στην πύλη τού Νοσοκομείου Δράμας πραγματοποίησαν χθες Τρίτη οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του νοσηλευτικού ιδρύματος, στο πλαίσιο της πανελλαδική ημέρας δράσης «για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων υπαλλήλων και εκδίωξη των εργολάβων», που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.).
Σκοπός της κινητοποίησης ήταν να αποτυπωθεί το αίτημα για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων υπαλλήλων στη Δημόσια Υγεία.
«Αυτή τη στιγμή, στο Νοσοκομείο της Δράμας το 20-25% των υπαλλήλων εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας, ενώ έρχονται να προστεθούν και νέες ελαστικές μορφές εργασίας, όπως η τελευταία σύμβαση με εργολάβο για πέντε τραυματιοφορείς στο Γ.Ν. Δράμας, που ξεκίνησαν να εργάζονται από σήμερα (χθες Τρίτη). Είναι ίσως η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που γίνεται σύμβαση με εργολάβο για τέτοιες ειδικότητες στο νοσοκομείο. Δεν αποκλείουμε να συμβεί το ίδιο το επόμενο διάστημα για νοσηλευτές και ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Μέχρι στιγμής, συμβάσεις με εργολάβους γινόταν μόνο στη φύλαξη, τη σίτιση, την εστίαση και την καθαριότητα. Δυστυχώς, δικαιωνόμαστε σε όσα είχαμε πει, ότι “η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να βάλει τους ιδιώτες στα νοσοκομεία και να προχωρήσει στην παραπέρα ιδιωτικοποίησή τους”» είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας, κ. Γιάννης Παπαδόπουλος.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο νοσοκομείο από πλευράς προσλήψεων μόνιμου προσωπικού είναι το γεγονός ότι 37 εργαζόμενοι συνταξιοδοτήθηκαν από το Νοσοκομείο της Δράμας τους τελευταίους 18 μήνες, ενώ οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (πλην ιατρών) δεν ξεπερνούν τις 5. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι θα συνταξιοδοτηθούν το επόμενο διάστημα άλλοι τόσοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.
Σε ό,τι αφορά την εικόνα στη Δημόσια Υγεία πανελλαδικά, η Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. αναφέρει: «Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Υγείας ότι οι Συμβάσεις Επικουρικού προσωπικού στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας θα ανανεωθούν σίγουρα, έξι μήνες για όλους και διεκδικούσε 9 μήνες έως 1 χρόνο, χρονικό διάστημα που χαρακτηρίστηκε κοροϊδία από τους συμβασιούχους, τελικά διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν και χειρότερα!
Ψηφίστηκε στη Βουλή διάταξη με την οποία ανανεώνονται οι Συμβάσεις των Επικουρικών έως 31 Μαρτίου 2022, δηλαδή το ανώτερο 5 μήνες. Για πολλούς επικουρικούς η διάταξη αυτή σημαίνει ότι ανανεώνονται οι συμβάσεις τους για λίγες ημέρες, αφού οι συμβάσεις τους λήγουν στην αρχή του νέου έτους.
Η συμμετοχή σε διαγωνισμό με αυξημένη μοριοδότηση που προωθεί η κυβέρνηση σημαίνει μαζικές απολύσεις καθ’ ότι η προκήρυξη 4000 θέσεων προσωπικού δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη δουλειά 16.000 συμβασιούχων υπαλλήλων της Δημόσιας Υγείας.
Δεν είναι αντιμετώπιση αυτή εκ μέρους της κυβέρνησης σε συναδέλφους που βρίσκονται νυχθημερόν στην πρώτη γραμμή. Είναι κοροϊδία γιατί 31/03/2022 θεωρούν ότι επιδημιολογικά η χώρα θα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση και έτσι θα τους απολύσουν!
Η κυβέρνηση δεν έχει κρύψει την πρόθεσή της για επιστροφή των «καλών» εργολάβων στα Νοσοκομεία. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου των συναδέλφων στις υπηρεσίες στήριξης λήγουν 31/12/2021 χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί η τύχη τους.
Δεν υπάρχει θεσμικό πλαί-σιο για προκήρυξη νέων διαγωνισμών πρόσληψης προσωπικού ΣΟΧ από τα Νοσοκομεία μετά την 01/01/2022.
Αιτία πολέμου είναι για την Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. η επιστροφή των εργολάβων. Ήδη τα Νοσοκομεία προετοιμάζουν προκηρύξεις διαγωνισμού για επιστροφή των εργολάβων που προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.
Είναι εμπαιγμός για όλους τους συμβασιούχους υπαλλήλους (επικουρικούς, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ κλπ.) που εργάζονται αρκετά χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, η αντιμετώπιση από την κυβέρνηση. Πολεμάνε στην πρώτη γραμμή του Υγειονομικού πολέμου και δικαιούνται να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ