Κλείνουν πληγές χρόνων στο δικαστικό μέγαρο

1
1269

– Σε διαγωνισμό προχωρά το έργο αποκατάστασης και ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου
– Μιλάει στα «Χ» ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου


Κτηριακά προβλήματα που δημιουργούν ταλαιπωρία και συγχρόνως κρύβουν κινδύνους λόγω διαβρώσεων, τα τελευταία 15 χρόνια τουλάχιστον, λύνει το έργο αποκατάστασης του δικαστικού μεγάρου της Δράμας και της ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου προϋπολογισμού 950.000 ευρώ.
Στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τις προηγούμενες ημέρες εγκρίθηκε το σχέδιο και η επιτροπή του διαγωνισμού, κάτι που σημαίνει ότι το έργο προχωρά επιτέλους σε διαγωνισμό.
Με την υλοποίηση του έργου, προβλήματα όπως η εισροή των νερών μέσα στους χώρους των δικαστηρίων και η πτώση δομικών υλικών με τους όποιους κινδύνους κρύβει θα είναι επιτέλους παρελθόν.
Η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, είχε εκπονήσει τη μελέτη για το συγκεκριμένο έργο που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του δικαστικού μεγάρου της Δράμας. Τα χρήματα θα διατεθούν κατευθείαν από το αρμόδιο υπουργείο, αλλά την επίβλεψη για τη μελέτη και για όλη τη διαγωνιστική διαδικασία την έχει η Περιφέρεια ΑΜΘ όπως είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου. Σημείωσε δε ότι πλέον το έργο ουσιαστικά δημοπρατείται και η υλοποίησή του, θα εξοπλίσει σημαντικά το κτήριο, αφού θα βελτιώσει χώρους, υποδομές και θα δημιουργήσει μια στεγανοποίηση η οποία είναι αναγκαία, ειδικά στην μπροστινή του πλευρά.
Τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια, υπήρχαν πολλά προβλήματα με διαρροή ομβρίων υδάτων στον εσωτερικό χώρο του κτηρίου, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων να τοποθετούνται κουβάδες για την συλλογή του νερού, στους εσωτερικούς χώρους του κτηρίου, ενώ λόγω των διαβρώσεων υπήρχαν και πτώσεις οικοδομικών υλικών. Όλα αυτά σε ένα χώρο που εξυπηρετεί καθημερινά μεγάλο αριθμό πολιτών.
«Τα προβλήματα αφορούσαν την διαρροή ομβρίων υδάτων μέσα στο κτήριο (στον προθάλαμο) και την πτώση οικοδομικών υλικών από την μετόπη του κτηρίου, εξαιτίας των διαβρώσεων. Είναι δυο προβλήματα της εισόδου του δικαστικού μεγάρου τα οποία πλέον λύνονται οριστικά, καθώς θα υπάρξει η αναγκαία στεγανοποίηση στην ταράτσα και σε συνδυασμό με ένα σκέπαστρο το οποίο σχεδιάζεται, ράμπες για ΑμεΑ, προστατευτικό κέλυφος για μεγαλύτερη μόνωση και πολλές ακόμη παρεμβάσεις, το δικαστικό μέγαρο θα γίνει πιο λειτουργικό και περισσότερο σύγχρονο. Αυτό νομίζω το έχει ανάγκη ο χώρος. Είναι κάτι που ζητά εδώ και καιρό ο δικηγορικός σύλλογος και όσοι εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τη δικαιοσύνη. Θα ωφελήσει όμως και τους ίδιους τους πολίτες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καθημερινά, στο δικαστικό μέγαρο εισέρχεται πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών από όλο το Νομό Δράμας» επισήμανε ο κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, εκτιμώντας ότι μέσα στο καλοκαίρι ή μέχρι τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει ανάδοχος του έργου για να προχωρήσει η διαδικασία.

Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή του έργου θα πραγματοποιηθούν:
Κατασκευή εξωτερικού κελύφους με τοποθέτηση θερμομόνωσης πάχους 10 εκ. εξωτερικά. Στεγανοποίηση του δώματος με αποξήλωση και απομάκρυνση του υφιστάμενου ασφαλτόπανου, καθαρισμός και επαλείψεις ελαστικών μεμβρανών. Κατασκευή δύο μεταλλικών ραμπών ΑΜΕΑ στην πρόσοψη και πίσω όψη του κτιρίου. Κατασκευή μεταλλικού στεγάστρου με επικάλυψη στην πρόσοψη του κτιρίου. Αποκατάσταση επισκευή όλων των φθαρμένων επιφανειών σκυροδέματος ή σοβάδων περιμετρικά του κτιρίου και στο ύψος των στηθαίων του δώματος. Απομάκρυνση των μαρμάρων των στηθαίων, τοποθέτηση νέων και βαφή των μεταλλικών κιγκλιδωμάτων. Αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων με νέα σύγχρονης τεχνολογίας Led. Τοποθέτηση αυτόνομων δίοδων θερμοστατικών βαλβίδων, στα θερμαντικά σώματα Συντήρηση – επισκευή αλεξικεραύνου. Αποξήλωση, αντικατάσταση και επανατοποθέτηση ηλεκτρικών καλωδίων εντός σωλήνων στην πρόσοψη και στην ταράτσα του ισογείου μετά την κατασκευή της μόνωσης και της υγρομόνωσης.

Tην απόφαση της πολιτείας για χρηματοδότηση της ολικής αναβάθμισης του κτηρίου έκανε γνωστή ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, στο τέλος του 2019, τονίζοντας ότι «με φιλότιμες προσπάθειες και με συζητήσεις σε καλό κλίμα με τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες των συναρμόδιων υπουργείων, διαπιστώσαμε ότι πλέον έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που τείνουν ευήκοον ους…».
Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα για τη στεγάνωση της στέγης του κτηρίου προηγήθηκε μια μικρή εργολαβία που σε ένα βαθμό έχει δώσει κάποια λύση στο πρόβλημα των διαρροών.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ