Κλειστά στη Δράμα τα μισά ξενοδοχεία

0
1800

– Λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων, οι κρατήσεις είναι ανύπαρκτες και κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει το επόμενο διάστημα
– Αγγ. Καλλίας στα «Χ»: «Απώλειες της τάξης του 90% αντιμετωπίζει ο ξενοδοχειακός κλάδος»

Απώλειες της τάξης του 90% αντιμετωπίζει ο ξενοδοχειακός κλάδος σύμφωνα με όσα επισημαίνει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας και έφορος δημοσίων σχέσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Άγγελος Καλλίας, με φόντο το προσεχές άνοιγμα των ξενοδοχειακών μονάδων που σήμερα δεν λειτουργούν. Αυτή τη στιγμή οι μισές ξενοδοχειακές μονάδες στη Δράμα είναι κλειστές.
Με την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου θα προκύψουν πολύ περισσότερα προβλήματα καθώς οι ξενοδόχοι που δεν λειτουργούσαν μέχρι σήμερα τις επιχειρήσεις τους θα επιβαρυνθούν και με τα λειτουργικά έξοδα των ξενοδοχείων. Την ίδια στιγμή λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων, οι κρατήσεις είναι ανύπαρκτες και κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει το επόμενο διάστημα, αφού όλα εξαρτώνται από τις υγειονομικές συνθήκες παράγοντας που επηρεάζει τα πάντα.
Τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί το προηγούμενο διάστημα όπως οι αναστολές εργασίας, η επιστρεπτέα, η επιδότηση δαπανών και η ενεργειακή αναβάθμιση είναι μια βοήθεια στον σφοδρά πληττόμενο ξενοδοχειακό κλάδο, ωστόσο το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν και να συμβάλουν στην λειτουργία του τουρισμού παρουσιάζει πολύ σημαντικές δυσχέρειες.
Η επιπλέον στήριξη της πολιτείας στον ξενοδοχειακό κλάδο κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία, τουλάχιστον κατά το πρώτο διάστημα της επαναλειτουργίας τους. «Είναι ακριβώς αυτό που έχουμε ζητήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό και έχουμε τη διαβεβαίωση ότι θα προκηρυχθεί ένα πρόγραμμα ενίσχυσης αποκλειστικά για ξενοδοχειακές μονάδες, όπως αυτό που ανακοινώθηκε για την εστίαση. Επί της ουσίας μια επιδότηση για το άνοιγμα του ξενοδοχειακού κλάδου που ελπίζουμε ότι θα είναι γενναία και ωφέλιμη προκειμένου οι επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου να πετύχουν την επαναλειτουργία τους και να μπορέσουν να καλύψουν έκτακτες ανάγκες αυτής της περιόδου» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας.

Τι μπορεί να συμβεί αν δεν υπάρξει επιπλέον στήριξη στην επανέναρξη των δραστηριοτήτων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων
Αν δεν υπάρξει περαιτέρω στήριξη για την επαναλειτουργία του ξενοδοχειακού κλάδου, είναι πιθανόν να κλείσουν επιχειρήσεις, ξεκαθαρίζει ο κ. Καλλίας και προσθέτει ότι σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να πωληθούν πολλές επιχειρήσεις ή να κατασχεθούν διευκρινίζοντας ότι σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Δράμας. «Από τον Ιούνιο και μετά που λήγουν τα μέτρα στήριξης θα αρχίσουμε να έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα. Υπάρχει η πιθανότητα πολλοί ξενοδόχοι να μην έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες και τα λειτουργικά έξοδα».

Οι επαφές με την πολιτεία για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου
Η επικοινωνία των ξενοδόχων με τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, είναι συνεχής. σχεδόν σε καθημερινή βάση μέσω τηλεδιασκέψεων, διευκρινίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας και σημειώνει ότι την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν συσκέψεις και για το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό.

«Η ρευστότητα των επιχειρήσεών μας έχει φτάσει στο κόκκινο»
Λίγες ημέρες πριν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, με αφορμή το άνοιγμα του ξενοδοχειακού κλάδου παρέθεσε προς τους κυρίους Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τα ζητήματα που απασχολούν το ξενοδοχειακό κλάδο, τονίζοντας τα εξής:
«Βρισκόμαστε πριν το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού και δεν βλέπουμε πώς ακριβώς θα μπορέσουν τα μέλη μας να επαναλειτουργήσουν, ούτε γνωρίζουμε με ποιους όρους αυτό θα συμβεί. Η ρευστότητα των επιχειρήσεων μας έχει φτάσει στο κόκκινο. Εδώ και ένα χρόνο τα μοναδικά έσοδα μας προέρχονται επί της ουσίας από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές. Μάλιστα τα περισσότερα μέλη μας δεν έλαβαν κάποια ενίσχυση μετά από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. Πρόκειται για ποσά που δόθηκαν για να καλύψουν υποχρεώσεις του 2020 και σε αυτές εξαντλήθηκαν.Όσες λίγες εποχικές επιχειρήσεις επαναλειτούργησαν την προηγούμενη τουριστική περίοδο το έπραξαν με ζημία τους, οι δε συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις που παραμένουν ανοικτές συνεχίζουν να αυξάνουν τις απώλειές τους.Είναι δεδομένο πως τα περισσότερα μέλη μας δεν θα μπορέσουν να ενισχυθούν ούτε από το μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών, καθώς από την ενίσχυση αυτή αφαιρείται τόσο το σύνολο των Επιστρεπτέων Προκαταβολών που έχουν λάβει (ως προς το επιστρεπτέο και μη επιστρεπτέο ποσό), όσο και η επιδότηση τόκων.Προκαταβολές εννοείται δεν υπάρχουν. Φθάσαμε ήδη στον Μάιο και οι κρατήσεις είναι μηδενικές. Αν βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας ίσως να ξεκινήσουμε να λειτουργούμε τον Ιούλιο, αν βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στις βασικές χώρες -αγορές (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πολωνία, ΗΠΑ κλπ) ίσως να ξεκινήσουμε ναέχουμε πληρότητες από τον Αύγουστο.
Με ποια χρήματα θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις μας να καλύψουν τις ιδιαίτερα αυξημένες δαπάνες που απαιτούνται για την εκ νέου τη λειτουργία τους; Πώς θα μπορέσουν με άδεια ταμεία να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις που δημιούργησαν, δανειοδοτούμενες μέσω του ΤΕΠΙΧ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας για να πληρώσουν τα πάγια έξοδα τους, τις δανειακές τους υποχρεώσεις, τις οφειλές τους σε προμηθευτές, υποχρεώσεις στις οποίες δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν με μηδενικούς τζίρους; Πώς θα αποφασίσουν οι εποχικές επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν, αν γνωρίζουν πως είναι υποχρεωμένες να επαναπροσλάβουν και να απασχολήσουν όλο το εποχικό προσωπικό τους χωρίς να έχουν αντικείμενο εργασίας; Ήδη θα έπρεπε να έχει δημοσιευθεί το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί για την ενίσχυση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ενόψει της επαναλειτουργίας τους. Ήδη θα έπρεπε να έχουν εξευρεθεί λύσεις για τη κάλυψη των υποχρεώσεων των μελών μας προς το ΤΕΠΙΧ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας, υποχρεώσεις οι οποίες δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ. Ήδη θα έπρεπε να έχει επεκταθεί και στις εποχικές επιχειρήσεις το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας για το εποχικό προσωπικό τους. Ήδη θα έπρεπε να έχει διευκρινισθεί πως και αυτές θα έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με τους ίδιους όρους που ίσχυαν πέρυσι. Η φετινή χρόνια είναι για τα μέλη μας ακόμα πιο δύσκολη από το 2020. Οι υποχρεώσεις όλο και αυξάνονται και αντοχές πλέον δεν υπάρχουν. Ασφαλώς και αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που έχετε καταβάλει να βοηθήσετε τις επιχειρήσεις μας. Ωστόσο το έτος 2020 μιλούσαμε για μια μείωση τζίρου της τάξεως του 78%, ενώ σήμερα βρισκόμαστε στο απόλυτο 0! Μένουν λίγες ημέρες πριν το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού και αν δεν επιλύσετε άμεσα τα ανωτέρω προβλήματα πολλά ξενοδοχεία, ιδίως οι μικρές μονάδες που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Ξενοδοχίας, δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά. Επανεκκίνηση του τουρισμού με κλειστά ξενοδοχεία δεν μπορεί να γίνει. Ελληνικός Τουρισμός χωρίς Ελληνικά Ξενοδοχεία δεν υπάρχει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ