Κοντά στην άδεια για τις πηγές των Θερμιών

0
4114

Ολοκληρώνει την προετοιμασία για την άδεια του υδροθεραπευτηρίου ο Δήμος Παρανεστίου
Αναστάσιος Καγιάογλου στα «Χ»: «Ο Δήμος θα προχωρήσει στις υποδομές που χρειάζονται για την αναβάθμιση των πηγών»

Στην απόκτηση άδειας λειτουργίας κέντρου υδροθεραπευτηρίου στα Θερμιά στοχεύει να προχωρήσει από τη νέα χρονιά ο Δήμος Παρανεστίου, επιχειρώντας να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα δεκαετιών που έχει να κάνει με την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της περιοχής.
Ο Δήμος Παρανεστίου έχει ήδη ολοκληρώσει τον φάκελο που απαιτείται προκειμένου να προχωρήσει η αδειοδότηση και να σταματήσει η γνωστή αντιφατική εικόνα με τις αυτοσχέδιες κατασκευές που υπάρχουν για χρόνια στον χώρο των ιαματικών πηγών και φυσικά δεν συνάδουν με το περιβάλλον της περιοχής. Ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου σημείωσε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι για το θέμα της αδειοδότησης του υδροθεραπευτηρίου βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χ. Θεοχάρη, προκειμένου να κατατεθεί ο σχετικός φάκελος και να εξασφαλιστεί η αδειοδότηση από τον ΕΟΤ, με στόχο αυτό να γίνει από το 2021.
Εφόσον η αδειοδότηση εξασφαλιστεί, ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση των Θερμιών, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Δήμαρχος Παρανεστίου. Ο δήμος θα προχωρήσει στις υποδομές που χρειάζονται για την αναβάθμιση των Θερμιών όπως και για την πρόσβαση στην περιοχή με στόχο το κέντρο το υδροθεραπευτηρίου να αξιοποιηθεί από κάθε ενδιαφερόμενο. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» κατατέθηκε η πρόταση προκειμένου να προχωρήσουν όλες οι απαιτούμενες μελέτες που αφορούν θέματα πρόσβασης, ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ.


Το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση των πηγών στα Θερμιά είχε γίνει επί δημαρχίας Νίκου Καγιάογλου με την αναγνώριση των πηγών. Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2013 η επιτροπή Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Τουρισμού αναγνώρισε τα νερά των πηγών στα Θερμιά ως ιαματικά.
«Το επόμενο και πλέον ουσιαστικό βήμα είναι η άδεια του κέντρου υδροθεραπευτηρίου που θα επιδιώξει εντός του 2021 ο Δήμος Παρανεστίου, ενώ το τρίτο βήμα θα είναι η προσέλκυση ενδιαφερόμενων επενδυτών, διότι ο Δήμος Παρανεστίου δεν μπορεί από μόνος του να τρέξει ένα τόσο μεγάλο έργο που απαιτεί χρηματοδότηση εκατομμυρίων ευρώ» εξηγεί ο Δήμαρχος Παρανεστίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιαματικές πηγές των Θερμιών βρίσκονται σε απόσταση 25 χμ. βόρεια του Παρανεστίου, σε υψόμετρο 620 μ. Η θερμοκρασία του νερού των πηγών είναι από 20 έως 58 βαθμοί Κελσίου. Το νερό χαρακτηρίζεται ως μετεωρικό υπέρθερμο-Νa-Ca-ΗCΟ3-Κ-Li-Βr-F-CΟ2, μεταλλικό υποτονικό και ενδείκνυται για ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, παθήσεις των ουροφόρων οδών του ύπατος και των χοληφόρων οδών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ