Κορωνοϊός: Kανένα κρούσμα στη Δράμα, αλλά υφέρπει ο φόβος

0
5019

-†Τα νέα μέτρα που λήφθηκαν από την πολιτεία για τον Κορωνοϊό
†-Ποιες οι συστάσεις του ΕΟΔΥ για όσους ταξιδεύουν
Συνεχίζονται οι ελλείψεις σε μάσκες και αντισηπτικά

Έξω από το χάρτη των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού Covid-19 σε επίπεδο χώρας παραμένει η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας μέχρι στιγμής. Αυτή ήταν η εικόνα που επικρατούσε τουλάχιστον μέχρι και χθες το απόγευμα, αφού δεν υπήρξε μέχρι τότε κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού στον νομό μας. Ακόμη και περιπτώσεις που οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο της Δράμας προκειμένου να εξετασθούν προληπτικά (τις προηγούμενες ημέρες) και είχαν σχέση με πρόσφατες επισκέψεις στην Ιταλία, αποδείχθηκε ότι δεν είχαν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό.

Ο θόρυβος που προκαλεί πάντως η εξάπλωση του ιού παγκοσμίως δεν θα μπορούσε να μην προκαλέσει αλλαγές και στην ζωή των συμπολιτών μας. Ήδη προληπτικά στον Νομό Δράμας έχει αναβληθεί ή ματαιωθεί η τέλεση πολλών εκδηλώσεων, μεταξύ αυτών και το 6ο επιστημονικό συμπόσιο της εταιρείας “Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο” που επρόκειτο να διεξαχθεί από 20 έως 22 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Κούρος και ορίσθηκε να γίνει σε νέα ημερομηνία, από 22 έως 23 Μαΐου.
Εν τω μεταξύ και στις υπόλοιπες εκδηλώσεις που δεν ματαιώθηκαν για προληπτικούς λόγους είναι εμφανής η μικρότερη προσέλευση κόσμου λόγω της φοβίας που επικρατεί. Για παράδειγμα, στο επιστημονικό τριήμερο της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης που έγινε 6-8 Μαρτίου στην Δράμα υπήρχαν πολλές απουσίες προγραμματισμένων συμμετοχών από την Αθήνα που δήλωσαν στους διοργανωτές ότι δεν προσήλθαν για προληπτικούς λόγους εξαιτίας της εξάπλωσης κρουσμάτων του ιού που παρατηρείται στην χώρα μας. Ακόμη και στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το Φεστιβάλ Δράμας στο Δημοτικό Ωδείο με τίτλο “Γυναίκες μπροστά και πίσω από τις κάμερες” την Παρασκευή 6 Μαρτίου, ήταν αξιοπρόσεκτο ότι εκτός των εκπροσώπων συλλογικών οργάνων και αιρετών ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα οι θεατές, παρά την πολύ ουσιαστική από πλευράς περιεχομένου εκδήλωση.
Την ίδια ώρα, η ζήτηση που υπάρχει σε μάσκες προστασίας και αντισηπτικά συνεχίζει να δημιουργεί ελλείψεις και σε τοπικό επίπεδο. Όπως αναφέραμε ήδη τις προηγούμενες ημέρες, παραμένουν οι ελλείψεις σε μάσκες προστασίας (χειρουργικές), αλλά και σε αντισηπτικά στα φαρμακεία της Δράμας. Πρόκειται για είδη που είχαν πολύ υψηλή ζήτηση λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Διαθεσιμότητα τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις μάσκες δεν αναμένεται να υπάρξει, τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο διάστημα, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για προμήθεια των συγκεκριμένων ειδών από την πλευρά της Φαρμακαποθήκης και του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Δράμας.
Όπως έχει τονίσει άλλωστε σχετικά με το ίδιο θέμα στα ΧΡΟΝΙΚΑ η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας “Η μάσκα δεν είναι μέτρο εκτάκτου ανάγκης. Μέτρα πρόληψης είναι να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά μαντηλάκια, να τηρούνται οι κανόνες βασικής υγιεινής, να αερίζονται οι χώροι όπου διαμένουμε, να μην γίνεται συνάθροιση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους. Γι’ αυτό και πολλά σχολεία είναι κλειστά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η μάσκα απλά προστατεύει τους οικείους μας από κάποιον που νοσεί και όχι μόνο από κορωνοϊό, αλλά γενικά από γρίπη”.
Ωστόσο ο πανικός και η ζήτηση στα συγκεκριμένα είδη συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι λείπουν από τα φαρμακεία της Δράμας όπως και γενικότερα από τα φαρμακεία της χώρας.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο πανικός που είναι εμφανής από την ζήτηση μασκών και αντισηπτικών στην κατεύθυνση προστασίας από τον κορωνοιό είναι εμφανής και αυτό δεν βοηθά στην προστασία των πολιτών αντίθετα δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης αισχροκέρδειας.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι από χθες υιοθετήθηκαν από την πολιτεία περαιτέρω προληπτικά ειδικά μέτρα, που αφορούν δράσεις για τον περιορισμό της πιθανότητας της εξάπλωσης της επιδημίας κορωνοϊού στην πατρίδα μας και έχουν ως κύριο στόχο, την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Τα μέτρα αυτά αφορούν:
• Αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ όλης της χώρας για 4 εβδομάδες.
• Αναστολή οιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης στην επικράτεια για τις επόμενες 4 εβδομάδες.
• Αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας για 2 εβδομάδες.
• Διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών, για τις επόμενες 2 εβδομάδες.
Τα μέτρα ισχύουν από χθες Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, και θα επαναξιολογηθούν πριν τη λήξη τους.

Είναι επίσης χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι από 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορωνοϊό.

Τι πρέπει να προσέξετε αν ταξιδεύετε σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας
Αν ταξιδεύετε προς περιοχές με τοπική μετάδοση COVID-19 συνιστάται:
-†Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
†-Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).
†-Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.
-Κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας σε περιοχές με τοπική μετάδοση COVID-19 συνιστάται :
†-Να αναβάλετε το ταξίδι σας ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).
†-Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
†-Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).
-Μετά την επιστροφή από περιοχές με τοπική μετάδοση COVID-19 συνιστάται :
†-Να παρακολουθήσετε την υγείας σας για 14 ημέρες.
†-Αν εμφανίσετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας ή να γίνει επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ (1135).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ