Ελμινθοσπόριο σε καλλιέργειες κριθαριού στην Π.Ε. Δράμας

0
5562

Παρατηρήθηκαν κυρίως στον κάμπο της Δράμας μεταξύ Προσοτσάνης και Φωτολίβους.
Μιλάει στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Δράμας Κ. Σίμογλου.

Παρουσία προσβολών Ελμινθοσπορίου σε καλλιέργειες κριθαριού εντοπίστηκε σε διάφορες περιοχές του ν. Δράμας, όπως εξήγησε χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Δράμας κ. Kώστας Σίμογλου.

Οι καλλιέργειες είναι στο στάδιο έναρξης του καλαμώματος. “Για τον λόγο αυτό κρίθηκε σκόπιμο να γίνει ενημέρωση κυρίως προς τους γεωπόνους. Οι προσβολές αυτές υπάρχουν κυρίως σε καλλιέργειες στον κάμπο της Δράμας μεταξύ Προσοτσάνης και Φωτολίβους. Προκαλούνται κιτρινίσματα στα φυτά ενώ η εμφάνιση του Ελμινθοσπόριου ευνοείται από την υγρασία που έτσι κι αλλιώς υπάρχει τον χειμώνα” σημείωσε ο κ. Σίμογλου ο οποίος έσπευσε να σημειώσει ότι εφόσον έχουμε σύντομα άνοδο της θερμοκρασίας λόγω της εποχής όλα αυτά τα προβλήματα θα περιοριστούν.
“Το βασικό είναι να είναι υγιή τα επόμενα φύλλα των φυτών που σιγά σιγά βγαίνουν. Αν τα νέα φύλλα είναι υγιή τότε δεν έχει χαθεί το παιχνίδι για τον παραγωγό” εξήγησε ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Δράμας. Ο ίδιος επεσήμανε ότι τέτοιες προσβολές υπάρχουν κάθε χρόνο ωστόσο με διαφορετική συχνότητα εμφάνισης. “Οι παραγωγοί σε συνεργασία με τους γεωπόνους τους θα πρέπει να δουν αν έχουν προχωρημένα συμπτώματα στις καλλιέργειες τους και να αξιολογήσουν αν θα πρέπει να προχωρήσουν στην χρήση μυκητοκτόνων. Υπάρχουν εγκεκριμένα σκευάσματα για τις καλλιέργειες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Η χρήση τους εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος” σημείωσε ο κ. Σίμογλου που παρατήρησε πάντως ότι πιθανώς η άνοδος της θερμοκρασίας που θα ακολουθήσει λόγω της εποχής θα καταστήσει πιθανώς μη αναγκαία την χρήση αυτών των σκευασμάτων. Θα πρέπει πάντως όπως επεσήμανε, να αξιολογηθεί το πρόβλημα που υπάρχει σε κάθε καλλιέργεια ξεχωριστά.
Σχετικά με το πρόβλημα του Ελμινθοσπορίου σε καλλιέργειες κριθαριού στην Δράμα η ΔΑΟΚ Δράμας ανακοίνωσε χθες τα εξής: “Τα αρχικά συμπτώματα εμφανίζονται ως μικρές γραμμοειδείς νεκρωτικές κηλίδες που στη συνέχεια επεκτείνονται. Οι περιφερειακοί τους ιστοί γίνονται χλωρωτικοί. Το παθογόνο αίτιο [Drechslera teres (συν.: Helminthosporium teres), Pyrenophora teres (Ασκομύκητας, τέλεια μορφή)] διατηρείται στα καλλιεργητικά υπολείμματα και είναι επίσης σπορομεταδιδόμενο.
Οι μολύνσεις ευνοούνται από την επικράτηση υγρών συνθηκών για 10-30 ώρες και θερμοκρασίες > 15°C, αν και μπορούν να συμβούν και από τους 8°C. Η μετάδοση των
κονιδίων από τα ασθενή στα υγιή φυτά γίνεται με τη βοήθεια ισχυρών ανέμων.
Η ασθένεια ευνοείται από τα υψηλά επίπεδα αζώτου στην καλλιέργεια.
Η ασθένεια αντιμετωπίζεται με βαθύ όργωμα των καλλιεργητικών υπολειμμάτων, απολύμανση του σπόρου και εφόσον απαιτείται, με εφαρμογή εγκεκριμένων μυκητοκτόνων με ψεκασμό φυλλώματος. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διερευνάται η αναγκαιότητα της επέμβασης αυτής, που στόχο έχει την προστασία των τελευταίων φύλλων της καλλιέργειας που υποστηρίζουν το γέμισμα του καρπού”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ