Επιπλέον χρηματοδότηση για τους δήμους με ΠΡΟΚΕΚΑ, όπως το Παρανέστι

0
3019

Αίτημα για θεσμοθέτηση σχετικού «τέλους» θα υποβάλλουν οι δήμοι της Περιφέρειάς μας.

Στη λήψη απόφασης για υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης των Δήμων στα γεωγραφικά όρια των οποίων λειτουργούν ΠΡΟΑΝΑΧΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ (ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α), όπως ο Δήμος Παρανεστίου, προχώρησε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης τις προηγούμενες ημέρες.

Όπως ειπώθηκε κατά την συνεδρίαση του οργάνου στην Κομοτηνή, “σύμφωνα με την κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, αποφασίσθηκε η καταβολή ενιαίου τέλους για το έτος 2019, στους Δήμους εντός των διοικητικών ορίων των οποίων λειτουργούν μονάδες προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών, για την αποπληρωμή των οφειλόμενων τελών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και ακίνητης περιουσίας ποσού 150,00€ ανά διαμένοντα και συνολικού ποσού 9.491.400,00€, όπως υπολογίζεται βάσει του αριθμού των διαμενόντων στις εν λόγω μονάδες κατά την 20η Δεκεμβρίου”.
Η συγκεκριμένη απόφαση επισημαίνει ότι δεν προβλέφθηκε να αποδίδεται ανάλογο τέλος στους δήμους όπου λειτουργούν Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών(ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α), αν και για την δραστηριότητα των ΠΡΟΚΕ.Κ.Α, οι δήμοι παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες, όπως και στις μονάδες προσωρινής φύλαξης μεταναστών και βέβαια υφίστανται την ανάλογη οικονομική επιβάρυνση. Το όργανο εκτίμησε ότι είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση τέλους που θα αποδίδεται στους δήμους, λόγω της οικονομικής επιβάρυνσης από την λειτουργία των ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α, με στόχο να αυξήσουν τους προϋπολογισμούς τους αλλά και να μην αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αύξηση των δημοτικών τελών και κατά συνέπεια να επιβαρύνουν οικονομικά τους δημότες τους. Στην Ελλάδα, όπως ειπώθηκε στην συνάντηση της ΠΕΔ ΑΜΘ, “λειτουργούν εννέα με δέκα, Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α). Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης , λειτουργεί ένα στο Δήμο Παρανεστίου και ένα στο Δήμο Ορεστιάδας, στον οποίο λειτουργεί και Κέντρο Υποδοχής Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ) μεταναστών, για το οποίο προβλέπεται η απόδοση του ενιαίου τέλους, από την Κ.Υ.Α. Αίτημα όλων των δήμων είναι η θεσμοθέτηση ανάλογης χρηματοδότησης αυτών, στα γεωγραφικά όρια των οποίων λειτουργούν (ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α), για τους λόγους που προαναφέρθηκαν”. Προτάθηκε λοιπόν στην συνάντηση της ΠΕΔ να υποβληθεί αίτημα εκ μέρους της, προς τους αρμόδιους Υπουργούς προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της παράληψης και της θεσμοθέτησης ανάλογου τέλους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά από συζήτηση, αποφάσισε ομόφωνα να υποβληθεί αίτημα προς τα αρμόδια Υπουργεία για τη θεσμοθέτηση της απόδοσης ενιαίου τέλους στους δήμους στα γεωγραφικά όρια των οποίων λειτουργούν Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α) και επιβαρύνονται οικονομικά με τη λειτουργία τους ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των δημοτικών τελών και η οικονομική επιβάρυνσης των πολιτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ