Προβλήματα λόγω βροχών στο Λεκανοπέδιο Νευροκοπίου

0
2039

Πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα, έκλεισαν δρόμοι και σχολεία.

Προβλήματα με πλημμυρικά φαινόμενα σε κατοικίες και καταστήματα λόγω υπερχείλισης του χείμαρρου του Νευροκοπίου σημειώθηκαν εξαιτίας της έντασης των βροχοπτώσεων που παρατηρήθηκαν από τις 6 το απόγευμα της Κυριακής στο Λεκανοπέδιο.

Με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έγιναν αντλήσεις νερού από τα σπίτια που πλημμύρισαν κοντά στον χείμαρρο του Νευροκοπίου, ενώ σε μία περίπτωση στην δασική περιοχή του ορεινού όγκου του Κ. Νευροκοπίου, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μικρομηλιάς, εγκλωβίστηκε ένας οδηγός λόγω κακοκαιρίας. Ο οδηγός τελικά απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική. Παράλληλα, εντός του Νευροκοπίου από την Πυροσβεστική Υπηρεσία μεταφέρθηκε σε οικία συγγενικού της προσώπου μια ηλικιωμένη γυναίκα, καθώς πλημμύρισε η κατοικία της.
Η συνεχής και έντονη βροχή είχε ως αποτέλεσμα να ανέλθει η στάθμη των νερών του χειμάρρου μέχρι του σημείου αυτά να εισέλθουν σε οικίες σε ορισμένα σημεία της διαδρομής του. Εξαιτίας της έντασης της βροχόπτωσης και μετά από αυτοψία του Αστυνομικού Τμήματος Νευροκοπίου και των υπηρεσιών του Δήμου Νευροκοπίου μέχρι το πρωί της Δευτέρας παρέμειναν κλειστοί οι δρόμοι Περιθωρίου – Βροντούς, Χρυσοκεφάλλου – Λευκογείων, Οχυρού – Περιθωρίου, Εξοχής – Λευκογείων, ενώ έγιναν συστάσεις και προς τους κατοίκους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις για λόγους ασφαλείας. Λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τον Δήμο Νευροκοπίου αποφασίστηκε να μην λειτουργήσουν τα σχολεία που βρίσκονται στα διοικητικά του όρια πλην της περιοχής του Βώλακα. Για λόγους ασφαλείας επίσης και το ΚΤΕΛ δεν πραγματοποίησε τα προγραμματισμένα δρομολόγιά του στην περιοχή του Λεκανοπεδίου. Χθες το μεσημέρι πάντως λόγω της εκτόνωσης που σημειώθηκαν στα καιρικά φαινόμενα οι δρόμοι που έκλεισαν αποδόθηκαν και πάλι σε κυκλοφορία πλην του τμήματος του δρόμου μεταξύ Οχυρού – Περιθωρίου.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κάτω Νευροκοπίου κ. Θοδωρής Ιφόγλου δήλωσε ότι “Τα καιρικά φαινόμενα ήταν ραγδαία. Οι χείμαρροι ανέβασαν πάρα πολύ την στάθμη τους με αποτέλεσμα να κλείσουν προσωρινά κάποιοι επαρχιακοί δρόμοι. Αυτό ανάγκασε το δήμο Νευροκοπίου να δημιουργήσει δυο αναχώματα σε δυο σημεία του χειμάρρου για να αποφευχθούν προβλήματα εντός του οικισμού”.
Το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο στο Νευροκόπι (με τη συμμετοχή του δήμου Νευροκοπίου, την Πολιτική Προστασία, την συμμετοχή των Σωμάτων Ασφαλείας κλπ) συνεδρίασε για την αντιμετώπιση της κατάστασης και λήφθηκαν οι απαιτούμενες αποφάσεις για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν. “Η συνεισφορά όλων των εμπλεκόμενων ήταν άμεση και ουσιαστική. Εκτός από τα δυο αναχώματα έγιναν παρεμβάσεις στον χείμαρρο λίγο έξω από τον οικισμό προκειμένου να εκτονωθεί το νερό στα χωράφια. Η υπερχείλιση εκτός από την ένταση της βροχόπτωσης οφείλεται και στη μορφολογία του χειμάρρου αλλά πιθανώς και κάποια κανάλια πριν και μετά τον χείμαρρο έχουν χρόνια να καθαριστούν από κλαδιά, χόρτα και φερτές ύλες” σημείωσε ο κ. Θοδωρής Ιφόγλου.
Χθες, μετά το μεσημέρι, ίσως και σήμερα Τρίτη, επρόκειτο να γίνει έλεγχος της ασφάλειας του οδοστρώματος προκειμένου να υπάρξει εμπεριστατωμένη εκτίμηση για την κατάσταση που πλέον διαμορφώθηκε. Από τις βροχοπτώσεις πλημμύρισαν αρκετά αγροτεμάχια ενώ ζημιές καταγράφηκαν στις καλλιέργειες σιτηρών και τριφυλλιών για τις οποίες θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες αποζημιώσεων μέσω του ΕΛΓΑ και των ΠΣΕΑ.
Όπως είπε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νευροκοπίου, ο Δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης έχει ήδη προχωρήσει σε αίτημα προς την Περιφέρεια προκειμένου να κηρυχθεί ένα τμήμα του δήμου σε κατάσταση “Έκτακτης Ανάγκης” προκειμένου εάν παραστεί ανάγκη να συνδράμουν όλα τα μέσα που διαθέτει το κράτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ