Κορυφώνεται η προετοιμασία για τα Μπαμπούγερα

1
1792

– Το δρώμενο επιστρέφει πλήρως μετά από δυο χρόνια. Πανελλαδικό το ενδιαφέρον των επισκεπτών
– Σάκης Παλικάρης στα «Χ»: «Στην Καλή Βρύση δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει τουλάχιστον από μια ενδυμασία Μπαμπούγερου»


Κορυφώνεται η προετοιμασία για την τέλεση του δρώμενου των Μπαμπούγερων στην Καλή Βρύση, ενώ και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται φέτος για την παρακολούθηση του εθίμου από πολλές περιοχές της Ελλάδας είναι μεγάλο.
Η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, ο Δήμος Προσοτσάνης, η Κοινότητα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλής Βρύσης, έχουν απευθύνει ήδη πρόσκληση στους φίλους των λαϊκών δρώμενων να παρακολουθήσουν το τριήμερο των εκδηλώσεων που θα διεξαχθούν στις 6-7 και 8 Ιανουαρίου στην Καλή Βρύση. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν για πρώτη φορά μετά από δυο χρόνια σε πλήρη ανάπτυξη μετά τους γνωστούς περιορισμούς που επέβαλε η υγειονομική κρίση. Το ενδιαφέρον που υπάρχει για τις φετινές εκδηλώσεις είναι μεγάλο και δεν είναι λίγοι όσοι τηλεφωνούν στον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλής Βρύσης από άλλες περιοχές της χώρας και ρωτούν πότε να επισκεφθούν το χωριό και τι ακριβώς μπορούν να κάνουν.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου καλής Βρύσης κ. Σάκης Παλικάρης, είπε ότι: «Όσο πλησιάζουν οι ημέρες αρχίζουν και κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την φορεσιά των Μπαμπούγερων. Ράβουν προσωπίδες, μάσκες, δέρματα κλπ. Στην Καλή Βρύση δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει τουλάχιστον από μια ενδυμασία Μπαμπούγερου. Έτσι και φέτος οι Μπαμπούγεροι θα είναι πολλοί σε αριθμό. Υπήρξαν χρονιές που είχαμε και πάνω από 100 μεταμφιεσμένους στην διάρκεια των εκδηλώσεων. Ωστόσο ο αριθμός τους δεν μπορεί να προσδιοριστεί γιατί σε κάποια στιγμή της ημέρας μπορεί να φθάνουν τους 30 ή 50 και το βράδυ να βγαίνουν στους δρόμους 150 Μπαμπούγεροι. Μπαμούγεροι ντύνονται από μικρά παιδιά ακόμη και νηπιακής ηλικίας μέχρι ηλικιωμένοι, όσοι αντέχουν και είναι σε κατάσταση που μπορούν να ανταποκριθούν, εφόσον δεν υπάρχουν όρια ηλικίας».
Το δρώμενο κρατά τρεις ημέρες και αυτό που το χαρακτηρίζει και το οποίο δεν το συναντά κανείς σε άλλα χωριά είναι ο αυθορμητισμός. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει ούτε ωράριο αλλά ούτε και σταθερές, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Βρύσης.
«Το δρώμενο είναι διονυσιακό και αυτό έχει αποδειχθεί. Με την ανακάλυψη του Ιερού του Διονύσου στην Καλή Βρύση, έχει βρεθεί επάνω σε κεραμικό ομοίωμα της προσωπίδας των Μπαμπούγερων, οι οποίοι ήταν ακόλουθοι του Διονύσου αλλά προϋπήρχαν στην περιοχή πριν από τον 3ο ή 4ο αιώνα π.Χ. Τα Μπαμπούγερα έχουν συνδεθεί και με την περίοδο του μεγάλου Αλεξάνδρου και αυτό που λέγεται είναι ότι χρησιμοποιήθηκαν στις εκστρατείες του για να εκφοβίσουν τους ελέφαντες των Περσών με τους ήχους των κουδουνιών. Άλλες αναφορές κάνουν λόγο και για την περίοδο της Τουρκοκρατίας, στην διάρκεια της οποίας λέγεται ότι στην Καλή Βρύση δεν προσέγγιζε κανένας Τούρκος φοροεισπράκτορας λόγω της όψης των Μπαμπούγερων» επισημαίνει ο κ. Παλικάρης, προσθέτοντας ότι κάθε κομμάτι στη φορεσιά των Μπαμπούγερων συμβολίζει και κάτι. Για παράδειγμα η προσωπίδα, συμβολίζει τον τράγο, το ζώο της δύναμης, γι αυτό και είναι τραγόμορφη. Η δε αμανίκωτη γούνα και η καμπούρα συμβολίζουν την Μπάμπω, η γιορτή της οποίας είναι στις 8 Ιανουαρίου. Από την άλλη πλευρά τα κουδούνια ξυπνούν τη φύση, η οποία αυτό το διάστημα είναι άγονη στην περιοχή. Ενώ το σακίδιο στάχτης που κρατά ο Μπαμπούγερος, χρησιμοποιείται για να λερώσει τους περαστικούς με στάχτη και να ξορκίσει το κακό.
Σημειώνεται ότι την τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων θα προσφέρονται και φέτος εδέσματα στους επισκέπτες ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου, θα υπάρχει μια βρύση στο κέντρο του χωριού, που θα ρέει συνεχώς δωρεάν κρασί.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!