Κώστας Κατσιμίγας: “Χρειάζεται εγρήγορση και συστράτευση”

0
6685

Αποκαλυπτικός ο Κώστας Κατσιμίγας στα “ΧΡΟΝΙΚΑ” για τη νέα σιδηροδρομική χάραξη.

“Η γραμμή μέσω Αμφίπολης δεν θίγει μόνο τη Δράμα. Η Καβάλα δεν έχει καταλάβει ακόμη τι παιχνίδι παίζεται εις βάρος της”

Για μεθόδευση προκειμένου η νέα σιδηροδρομική γραμμή να μην περάσει από την πόλη των Σερρών και της Δράμας, με στόχο να μην θιγεί το αναπτυξιακό μονοπωλιακό δίπολο Αθηνών – Θεσσαλονίκης, κάνει λόγο μιλώντας στα “Χ” ο κ. Κώστας Κατσιμίγας, επικεφαλής της παράταξης Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Εξηγεί, ανάμεσα σε άλλα, ότι στην περίπτωση που η νέα σιδηροδρομική χάραξη περνούσε από τη διαδρομή Σέρρες, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, τότε θα υπήρχε μια κατάσταση πολύ γρήγορης επικοινωνίας μεταξύ των έξι πόλεων, οι οποίες θα μπορούσαν να αναπτύξουν μια τελείως διαφορετική δυναμική (αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό δεν θα εξυπηρετούσε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα).
Σημειώνει επίσης ότι με την νέα χάραξη μέσω Αμφίπολης που επιχειρεί τώρα ο ΟΣΕ, το λιμάνι της Καβάλας δεν θα έχει απευθείας σύνδεση με την βουλγαρική ενδοχώρα, κάτι που θα προσέδιδε στο λιμάνι της μια τεράστια δυναμική, την οποία σε καμία περίπτωση δεν θέλουν τα οικονομικά συμφέροντα που έχουν επενδύσει στην Θεσσαλονίκη. «Η νέα χάραξη που επιχειρεί να περάσει ο ΟΣΕ, θα δώσει ώθηση στα νότια παραθαλάσσια θέρετρα της Θεσσαλονίκης (Ασπροβάλτα – Βρασνά – Σταυρό). Στον Σταυρό συγκεκριμένα, όπου ήδη λειτουργεί εμπορευματικό λιμάνι, θα δώσει προστιθέμενη αξία. Πρόκειται για σχεδιασμό που γίνεται μεθοδευμένα και διαχρονικά. Τις αποφάσεις αυτές δεν τις παίρνει η πολιτική ηγεσία, αλλά οι “μανδαρίνοι” της ηγεσίας των υπουργείων» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιμίγας.
Στην ερώτηση των “Χ” για τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν τελικά οι πόλεις που θίγονται από τη νέα χάραξη μέσω Αμφίπολης ο κ. Κατσιμίγας απαντά “Η Καβάλα δεν έχει καταλάβει ακόμη τι παιχνίδι παίζεται εις βάρος της με την συγκεκριμένη χάραξη. Η Δράμα φαίνεται να το έχει πάρει επιδερμικά αν και κάποιοι πετούν την καραμέλα ότι “θα κάνουμε σύνδεση Αμφίπολη – Δράμα με τρένο” ή ότι “θα αναβαθμιστεί η υπάρχουσα γραμμή”, δηλαδή δικαιολογίες για να κατευναστούν οι όποιες αντιδράσεις.
Ο κ. Κατσιμίγας, με ένα άρθρο 22 σελίδων για το ίδιο θέμα, έχει ήδη ενημερώσει, όπως σημειώνει στα “Χ”, όλους τους βουλευτές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (περιλαμβανομένων φυσικά και των βουλευτών της Δράμας) όπως και όλους του Δημάρχους των πρωτευουσών των νομών της περιοχής. Κάποιοι έδειξαν ένα ενδιαφέρον, όπως εξηγεί, μεταξύ αυτών ο Αντιπεριφερειάρχης της Καβάλας κ. Κώστας Αντωνιάδης και ο Βουλευτής Δράμας ο κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος.
Η νέα σιδηροδρομική χάραξη που επιχειρεί ο ΟΣΕ, υπονομεύει το αναπτυξιακό μέλλον όλων των πόλεων της ΒΑ Ελλάδας, με θύματα κυρίως τις Σέρρες, τη Δράμα και την Καβάλα όπως επισημαίνει ο κ. Κατσιμίγας, διευκρινίζοντας στα “Χ” ότι «Χρειάζεται εγρήγορση και συστράτευση. Πρέπει να γίνει ενημέρωση ως πρώτο βήμα. Ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος. Αυτές οι εξελίξεις δεν θίγουν μόνο τη Δράμα, αλλά συνολικά και μεμονωμένα όλη την περιφέρεια. Ξέρετε τι θα πει να μεταφέρει ο επιχειρηματίας τον όγκο μαρμάρου από τη Δράμα στη Θεσσαλονίκη με 50 ευρώ και όχι με 600 που πληρώνει σήμερα με τις νταλίκες; Η Καβάλα θα πρέπει να καταλάβει ότι είναι η κυρίως θιγόμενη, αλλά και η Θράκη, η οποία μπορεί να δημιουργήσει μια νέα δυναμική εάν συνδεθεί γρήγορα με τις άλλες πόλεις”.
Σχετικά με τις ευθύνες που υπάρχουν για τις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί επισημαίνει: «Ευθύνες υπάρχουν σε όλες τις κυβερνήσεις. Δεν ασχολήθηκαν. Άφησαν να μεθοδεύουν τις εξελίξεις οι εμπλεκόμενοι και διαπλεκόμενοι μανδαρίνοι των υπουργείων. Η ευθύνη που τους καταλογίζω είναι αυτή της αδιαφορίας. Γιατί τα πολιτικά πρόσωπα της Δράμας δεν προσπάθησαν να ψάξουν για ποιο λόγο υπάρχει εμμονή να μην περάσει η νέα σιδηροδρομική χάραξη από τη Δράμα. Η παλιά οθωμανική γραμμή που έγινε το 1890 για τρένα που κινούνταν με 40 χιλιόμετρα την ώρα δεν μπορεί να αναβαθμιστεί; Πρέπει λοιπόν να μιλήσουμε για μια καινούργια γραμμή που θα περνά από Σέρρες και Δράμα”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχετικό άρθρο του ο κ. Κατσιμίγας έχει αναπτύξει αναλυτικά αυτές τις θέσεις για τον ανατολικό κλάδο της Σιδηροδρομικής Εγνατίας τις οποίες κατέθεσε και στη σελίδα της διαβούλευσης.

Το κείμενο του κ. Κ. Κατσιμίγα στη σελίδα της διαβούλευσης αναφέρει τα εξής:
«Η χάραξη του ανατολικού κλάδου της Σιδηροδρομικής Εγνατίας (τμήμα Θεσσαλονίκης – Νέας Καρβάλης) όπως προτείνεται από τον ΟΣΕ, θα είναι καταστροφική για το εμπορικό λιμάνι της Καβάλας και υπονομεύει το αναπτυξιακό μέλλον όλων των πόλεων της ΒΑ Ελλάδας, με θύματα κυρίως τις Σέρρες, τη Δράμα και την Καβάλα.
Η προτεινόμενη χάραξη μέσω Αμφίπολης και όχι μέσω Σερρών – Δράμας (με νέα χάραξη) αποκόπτει το λιμάνι της Καβάλας με απ’ ευθείας σιδηροδρομική σύνδεση με την Ανατολική Βαλκανική Ενδοχώρα.
Η έναρξη του ανατολικού κλάδου της Σιδηροδρομικής Εγνατίας αρχίζει από τον Σιδ. Σταθμό της Νέας Φιλαδέλφειας, στο 21ο σιδηροδρομικό χιλιόμετρο της υφιστάμενης γραμμής Θεσσαλονίκης – Κιλκίς και φτάνει στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας διανύοντας μια διαδρομή 155 χιλιομέτρων, νοτίως των λιμνών Κορώνεια και Βόλβη. Η προτεινόμενη γραμμή διέρχεται από τα Μακεδονικά Τέμπη, τις εκβολές του Στρυμόνα, την Αμφίπολη, την Πιερία Κοιλάδα και καταλήγει στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας. Στην συνέχεια με σήραγγες φτάνει στη Νέα Καρβάλη.
Εάν η χάραξη γίνει μέσω Σερρών – Δράμας και καταλήξει στον Αμυγδαλεώνα (με νέα χάραξη και όχι την υφιστάμενη από το 1897 που κατασκευάστηκε από την τότε Οθωμανική διοίκηση), τα χιλιόμετρα είναι ακριβώς τα ίδια, 155, ενώ μέχρι τη Νέα Καρβάλη είναι 173 και με τα δύο σενάρια.
Η διέλευση μιας σύγχρονης σιδηροδρομικής γραμμής από Σέρρες και Δράμα έχει τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την πρόταση του ΟΣΕ διότι:
1. Συνδέει με ένα σύγχρονο και γρήγορο σιδηροδρομικό μέσον έξι, δηλαδή όλα, τα αστικά κέντρα της Β.Α. Ελλάδας (Σέρρες, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη), μεταξύ τους και με το μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αυτό προσδίδει μεγάλη προστιθέμενη αξία στο αναπτυξιακό μέλλον όλης της ΒΑ Ελλάδας. Επίσης δίνει τη δυνατότητα της άμεσης σύνδεσης όλων των πόλεων της ΒΑ Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης βεβαίως, με τη ανατολικά Βαλκάνια, αλλά και την Κωνσταντινούπολη.
2. Συνδέει άμεσα το εμπορικό λιμάνι της Καβάλας, που έχει μεγάλο βάθος και με επέκταση του προσήνεμου μόλου της μπορεί να δεχθεί καράβια SUEZ MAX –μόνο αυτό εκτός του Πειραϊκά σε όλη την Ελλάδα– με την Βαλκανική Ενδοχώρα μέσω Σερρών – Προμαχώνα. Μελλοντικά και εφ’ όσον συνδεθεί και η Κομοτηνή με την Βουλγαρική κωμόπολη Ποντκόβα με γραμμή μήκους 40 περίπου χιλ., η Καβάλα θα αποκτήσει και δεύτερη απ’ ευθείας Σιδηροδρομική σύνδεση με τα ανατολικά Βαλκάνια και τα Παρευξείνια και παραδουνάβια λιμάνια. Με την υπό διαβούλευση πρόταση του ΟΣΕ, το λιμάνι της Καβάλας συνδέεται με τα Βαλκάνια είτε μέσω Θεσσαλονίκης, είτε μέσω Αλεξανδρούπολης.
3. Οι Σέρρες και η Δράμα έχουν ανάγκη από ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο με το οποίο θα διευκολυνθεί η διακίνηση και η διάθεση των παραγόμενων προϊόντων τους. Όπως είναι γνωστό οι Σέρρες έχουν μια ανθούσα βιομηχανία μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και όχι μόνο και η Δράμα είναι ο τόπος που εξάγει τα περισσότερα μάρμαρα της Ελλάδας με το οδικό κόστος μεταφοράς να ανέρχεται σε 600€ / όγκο μαρμάρου. Επίσης μια σύνδεση της Δράμας με ένα Σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο θα την έβγαζε από την απομόνωση που για δεκαετίες υποφέρει, εφόσον και οι οδικές υποδομές δεν βελτιώνονται με τους ρυθμούς που θα έπρεπε.
4. Η χάραξη μέσω Σερρών – Δράμας θα είχε μικρότερο κόστος λόγω της δυνατότητας χρησιμοποίησης σημαντικού αριθμού χιλιομέτρων από την υφιστάμενη χάραξη, όπου υπάρχουν πεδινά τμήματα και ευθείες διαδρομές. Στα τμήματα αυτά μπορεί να μην χρησιμοποιηθεί η υφιστάμενη υποδομή και επιδομή, αλλά, ο χώρος. Θα υπάρξουν δηλαδή λιγότερες απαλλοτριώσεις και λιγότερη κατάληψη καλλιεργούμενης γεωργικής γης ή φυσικού περιβάλλοντος.
Η χάραξη μέσω Αμφίπολης, εκτός από αντιαναπτυξιακή και καταστροφική για το μέλλον της Β.Α. Ελλάδας προσβλέποντας ουσιαστικά στην διευκόλυνση και την αναπτυξιακή ώθηση περιοχών του Νομού Θεσσαλονίκης, όπως οι περιοχές Λαγκαδά, Αγίου Βασιλείου, Ασπροβάλτας και Βρασνών, θα έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο στο φυσικό όσο και στο ανθρωπογενές περιβάλλον με δεδομένο ότι διέρχεται από δεκαεννέα (19) αρχαιολογικούς χώρους μεταξύ των οποίων και την Αμφίπολη και πέντε (5) περιοχές NATURA, υψηλής προστασίας όπως οι οικότοποι Κορώνειας, Βόλβης, τα Μακεδονικά Τέμπη, οι εκβολές του Στρυμόνα και η Πιερία Κοιλάδα, τόπος ιστορικός και υψηλής παραγωγικότητας, από όπου θα αφαιρέσει και σημαντική γεωργική γη.
Επιπρόσθετα, η μελέτη πρέπει να κριθεί απορριπτέα διότι:
α) Δεν προβλέπεται η άμεση σύνδεση με το λιμάνι της Νέας Καρβάλης και δεν «κουμπώνει» με την εκπονούμενη εδώ και 20 χρόνια μελέτη Νέας Καρβάλης – Τοξοτών.
β) Δεν προβλέπει διπλή ηλεκτροκίνητη γραμμή υψηλών ταχυτήτων, όπως απαιτεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα αναπτύσσονται ταχύτητες και πάνω από 200 χιλ./ώρα με προοπτική τη διασύνδεση της γραμμής αυτής και με το τουρκικό σιδηροδρομικό δίκτυο, για να μιλάμε όχι μόνο για την σύνδεση των λιμανιών της ΒΑ Ελλάδας με τα Παρευξείνια λιμάνια, αλλά και με την Κωνσταντινούπολη.
Σημειώνεται επίσης ότι κανένας προγραμματισμός ούτε εθνικός ούτε ευρωπαϊκός δεν υπάρχει για την διασύνδεση του Ορμενίου / Svilegrad με το Burgaz.
Η πρόσβαση στα Παρευξείνια Βουλγαρικά λιμάνια γίνεται μέσω Προμαχώνα/ Σόφιας, ή μέσω Dimitrovgrad / Stara Zagora. Τo Dimitrovgrad βρίσκεται 130 χιλιόμετρα βόρεια της Κομοτηνής και μια σύνδεση του Ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου με το Βουλγαρικό που είναι ήδη ηλεκτροκίνητο, στο ύψος της Κομοτηνής, θα απλοποιούσε τα πράγματα ακόμη περισσότερο.
Όταν μελετάμε ένα νέο σιδηροδρομικό δίκτυο στη χώρα μας σε διασυνοριακές περιοχές, πρέπει να έχουμε άριστη γνώση των δικτύων, αλλά και του προγραμματισμού των γειτονικών χωρών και πρωτίστως πρέπει να μας απασχολούν τα σημεία σύνδεσης των δικτύων καθώς και το προσδοκώμενο μεταφορικό έργο στο εσωτερικό και το εξωτερικό προς όφελος της χώρας μας, του συνόλου των κατοίκων της περιοχής διέλευσης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα χρηματοδοτήσει το έργο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ