Έρευνα στην υδρολογική λεκάνη του Οχυρού

0
6388

Θα υπάρξουν προτάσεις μέτρων για την μείωση του πλημμυρικού κινδύνου – Θα εγκατασταθεί σύστημα προειδοποίησης πλημμύρας που θα λειτουργεί ταυτόχρονα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς.

Σε προγραμματική σύμβαση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας για τη διενέργεια υδρολογικής έρευνας που αφορά τη διαχείριση υδάτινων πόρων στην υδρολογική λεκάνη Οχυρού προχωρά ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου.
Η πρόταση για την υλοποίηση της έρευνας θα γίνει προκειμένου να εφαρμοστούν αποτελεσματικές μέθοδοι διαχείρισης των υδάτινων πόρων και όχι μόνο, καθώς αφορά και στο πρόβλημα των φερτών υλικών που μεταφέρονται από τα νερά. Μέσω αυτών των μεθόδων, μεταξύ άλλων, θα προταθούν μέτρα ελέγχου και διαχείρισης του πλημμυρικού κινδύνου αλλά και της αξιοποίησης των υδατικών πόρων.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2019 πλημμύρισαν περίπου 6000 στρέμματα στην περιοχή του Νευροκοπίου καθώς τα νερά των συνεχών βροχοπτώσεων όπως και τα λιωμένα χιόνια της περιοχής του λεκανοπεδίου είχαν μετατραπεί σε λίμνες. Για ακόμη μία φορά τότε δημιουργήθηκε το φαινόμενο της “Λίμνης του Οχυρού” καθώς στο σημείο που βρίσκονται οι καταβόθρες ο τεράστιος όγκος νερού δεν μπόρεσε να απορροφηθεί με αποτέλεσμα την δημιουργία …μιας λίμνης. Το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε δυο χρόνια. Οι παραγωγοί που στην ίδια περιοχή ενδεχομένως έσπειραν σιτάρια ή είχαν κτηνοτροφικά φυτά όπως τα τριφύλλια είχαν υποστεί σχεδόν ολική καταστροφή.
Μέσω της έρευνας που θα γίνει, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, θα υπάρξουν προτάσεις μέτρων για την μείωση του πλημμυρικού κινδύνου με βάση τα μορφομετρικά και υδρογραφικά δεδομένα της υδρολογικής λεκάνης. Θα υπάρξει επίσης η δημιουργία δικτύου άμεσης ειδοποίησης πλημμυρικού κινδύνου. Είναι απαραίτητο, όπως προκύπτει, να εγκατασταθεί σύστημα προειδοποίησης πλημμύρας που θα λειτουργεί ταυτόχρονα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς. Το σύστημα θα μπορεί να ενημερώνει την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για την άνοδο ή την κάθοδο της στάθμης του νερού στο ρέμα. Ο εξοπλισμός θα είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Κ. Νευροκοπίου και όπως και οι δύο μετεωρολογικοί σταθμοί που θα έχουν δυνατότητα καταγραφής μετρήσεων ανά 10 λεπτά της βροχόπτωσης, – μέσης/ελάχιστης/μέγιστης θερμοκρασίας, ταχύτητας ανέμου, διεύθυνσης ανέμου, σχετικής υγρασίας και ηλιακής ακτινοβολίας. Οι δράσεις αυτές θα χρηματοδοτηθούν από τον προϋπολογισμό του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου.
Όπως αναφέρεται στην προγραμματική σύμβαση “Η λεκάνη απορροής Οχυρού είναι μια κλειστή υδρολογική λεκάνη επειδή αποτελεί λεκανοπέδιο με μέσο υψόμετρο πεδινού τμήματος τα 560 μ. και περικλείεται από τα όρη Όρβηλος στα βόρεια, Φαλακρό και Μενοίκιο στα νότια, Ελατιά Δυτικής Ροδόπης στα ανατολικά και Βροντούς στα δυτικά. Η υψομετρική διαφορά μεταξύ πεδινού τμήματος και της υψηλότερης κορυφής στο Φαλακρό είναι 1800 μ., ενώ η έκτασή του είναι 87 τετρ. χλμ. Η αποστράγγιση των επιφανειακών νερών γίνεται υπογείως από πολλές καταβόθρες. Εάν υπάρχει περίσσια νερού από αυτό που οι καταβόθρες μπορούν να μεταφέρουν, ή εάν οι καταβόθρες έχουν συμφόρηση, όλο ή τμήματα του οροπεδίου είναι πλημμυρισμένα. Πλημμυρικά φαινόμενα εμφανίζονται επίσης σε όλο το μήκος ροής και εκατέρωθεν των ρεμάτων Βαθύτοπου και Μυλλορέματος που διασχίζουν την περιοχή”.
Επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας θα είναι ο Επ. Καθηγητής του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Γεώργιος Ν. Ζαΐμης, με αναπληρωτή του, τον Καθηγητή του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Δημήτριο Εμμανουλούδη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!