Δημιουργείται και δεύτερη κλινική covid στο νοσοκομείο
Ολόκληρη η συνέντευξη τύπου του Δραμινού Βουλευτή
Ο Δραμινός Βουλευτής επεσήμανε ότι: «Αυτή τη στιγμή, όπως βεβαιώνει η επιτροπή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το επιδημιολογικό φορτίο της πανδημίας, τείνει να ξεφύγει, πράγμα που σημαίνει ότι το αγαθό της δημόσιας υγείας, κινδυνεύει πραγματικά και γιαυτό επιβάλλεται όλες οι δυνάμεις να συμβάλλουν στην ενίσχυσή του. Γίνεται φανερό ότι στις παρούσες συνθήκες δεν μπορούν να υπηρετηθούν στην ολότητά τους, πολιτικοί προγραμματικοί στόχοι, καθώς άλλες είναι οι προτεραιότητες.
Κρίνεται σκόπιμο και αναγκαίο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, να διατηρήσουμε όλοι την ψυχραιμία μας. Να αποφύγουμε την ελαφρότητα των ρητορικών εξάρσεων και τις κορώνες, ιδίως όσοι από εμάς δεν μπορούν να έχουν είτε τη γνώση, είτε τη διαχειριστική δυνατότητα και την ενδεχόμενη επάρκεια. Κάποιοι συνομοσιολογούσαν, κάποιοι μικροπρεπείς ελεεινολογούσαν, κάποιοι αδαείς διεκδικούν ακόμη και τώρα ρόλους ενώ κάποιοι άλλοι ελάχιστοι εξαντλούνται στο να δρέψουν τα όποια οφέλη. Αλίμονό μας. Δεν πρέπει να θυματοποιήσουμε τους πολίτες με ψευτοδιλήμματα. Και μόνο στην πιθανότητα ενός υψηλού διακυβεύματος οφείλουμε να ισορροπήσουμε.
Η διαχειριστική ικανότητα της πολιτικής προστασίας έχει καταγραφεί και αποδειχθεί. Οι φορείς και οι δομές με άμεση εμπλοκή στην ουσιαστική διαχείριση της κρίσης είναι σε ετοιμότητα, σε επιφυλακή και απόλυτη επαγρύπνηση. Μένει το κρισιμότερο. Να γίνει σεβαστή η κρισιμότητα και η σοβαρότητα των συνθηκών που επικρατούν απο όλους τους πολίτες, ώστε να ανταποκριθούν άπαντες σε οποιαδήποτε υγειονομική επιταγή. Όταν η πολιτεία και η πολιτική προστασία απαιτήσουν ή ζητήσουν τη συνδρομή των όποιων φορέων στη διεκπεραίωση του έργου της σαφέστατα υπάρχει και η πρόνοια και η άμεση ενημέρωσή τους.
Ας εμπιστευτούμε τη συντεταγμένη πολιτεία η οποία ουδέποτε αποποιήθηκε τον ρόλο της, δεν καθησύχασε και δεν παλινώδησε. Ας μην επιλέξουμε μηδενιστικές προσεγγίσεις που τις τρέφουν ανάγκες τοξικών ή και όποιοι άλλοι εγωπαθητικοί καλαμοβατισμοί. Η ισχύς των μέτρων υγειονομικής προστασίας είναι δεδομένοι. Να έχουμε κατά νου ότι οι μηχανισμοί του κράτους και των φορέων του δεν είναι ανεξάντλητοι. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι και όσοι έχουν δημόσιο λόγο οφείλουν και πρέπει να αποφύγουν οποιεσδήποτε καταστάσεις παραγνωρίζοντας την κρισιμότητα των συνθηκών και με παροιμιώδη ελαφρότητα και επιπολαιότητα να επιδίδονται στην όποια κακόπιστη κριτική. Στην παρούσα φάση πρέπει να αποφύγουμε τον όποιο πανικό, αλλά οφείλουμε να μην παρασυρθούμε και στην άρνηση και στον εφησυχασμό.
Οι εμπλεκόμενοι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, η Ελληνική Αστυνομία και οι υπόλοιποι φορείς οφείλουν απλά να κάνουν καλά τη δουλειά τους σύμφωνα με τις πάγιες οδηγίες και τις εγκυκλίους της κεντρικής διοίκησης. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να εγκαλεί κάποιους ή να αποδίδει ευθύνες σε άλλους, παρά μόνο οι φυσικές τους ηγεσίες και οι προϊστάμενες αρχές τους. Το διακύβευμα τώρα είναι, σε απόλυτη συνεργασία και όχι θορυβωδώς ή φλυαρώντας, να συμμετέχουμε στη συλλογική προσπάθεια, βελτιώνοντας όσο περισσότερο μπορούμε με τις αναγκαίες συστάσεις και παροτρύνσεις τις ατομικές συμπεριφορές.
Επαγγελματικοί φορείς και σωματεία πρέπει να συναισθανθούν ότι προσαρμογή στους υγειονομικούς κανόνες σε βάθος χρόνου θα αποβεί προς όφελός τους. Οφείλουμε όλοι να συνεργαστούμε και να συμμορφωθούμε με τις επιταγές του δημοσίου συμφέροντος. Η επαγρύπνηση των φορέων απέχει από τη λογική του εφησυχασμού και του «δεν κάνω τίποτε» όπως απέχει από τη λογική του κατηγορώ και πανικοβάλλω τον κόσμο. Οφείλουμε όλοι με πνεύμα συνεργασίας να συνεγείρουμε τον κόσμο σε αυτή την προσπάθεια.
Είναι δεδομένο ότι κάποιοι θα απαντήσουν μόνο στη λογική των ποινών και στη συστηματοποίηση των ελέγχων, αλλά αυτοί θα έπρεπε να είναι οι ελάχιστοι. Κάποιοι θα συμμορφωθούν ανεπίγνωστα έστω στην έκκληση, διότι λειτουργεί η υπευθυνότητα την οποία οφείλουμε να επιδεικνύουμε σε μια συντεταγμένη πολιτεία. Κάποιοι τέλος, στην ενημέρωση και γνωστοποίηση και μόνο θα υπακούσουν διότι έχουν φιλότιμο. Τι χρειάζεται όμως τώρα; Να απομονωθούν όλοι αυτοί που παίρνουν την ευκαιρία και λειτουργούν με εναλλασσόμενους ρόλους. Κήνσορες χειρισμών και συμπεριφορών ή σωτήρες, πάντα ανάλογα με τη συγκυρία, με την αμετροέπεια και την ιδιοτέλεια που κρύβουν. Είναι κρίσιμο να φανούμε τώρα όλοι μας χρήσιμοι. Στόχος μας πρέπει να είναι ένας. Η διάδοση του μηνύματος. Να προσπεράσουμε την κόπωση και την επιφυλακτικότητα. Η κατανόηση του μηνύματος ότι τώρα είναι η ώρα της συλλογικής προσπάθειας. Δεν απαιτείται πανικός, διότι στον πανικό δεν είμαστε λειτουργικοί, δεν προσαρμοζόμαστε. Στη διαχείριση των κρίσεων ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Αντί του πανικού να εμπιστευτούμε τους εαυτούς μας, ότι μπορούμε να προσαρμόσουμε τις συμπεριφορές μας. Να εμπιστευτούμε τους φορείς που είναι εξειδικευμένοι με υγειονομικά πρωτόκολλα και μπορούν να μας καθοδηγήσουν. Όλοι πλέον να αναμετρηθούμε με τις δυνάμεις μας και τη συνείδησή μας. Όλοι να προστατευτούμε και να προστατεύσουμε τους άλλους. Οι άλλοι σε αυτή την συγκυρία είμαστε εμείς και οι οικείοι μας. Πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι συγκεκριμένες δραστηριότητες και συνθήκες συγχρωτισμού ενοχοποιούνται (με βάση και τα δεδομένα πλέον, τα οποία είναι αμείλικτα) ως εστίες υπερμετάδοσης. Πρέπει να συναισθανθούν συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες ότι η συμμόρφωση στους κανόνες μπορεί να επιφέρει παροδικά μείωση οφελημάτων, αλλά σε βάθος χρόνου η ελεγχόμενη διαχείριση θα αποσοβήσει καταστρεπτικές βλάβες σε συγκεκριμένους τομείς. Δεν ωφελούν λογικές αναθεμάτων που και αυτές μπορεί να κρύβουν ιδιοτέλεια και εναγώνια προσπάθεια αυτοενοχοποίησης. Ας επιδείξουμε φιλότιμο, φιλοπατρία και συνείδηση στην επιταγή του εθνικού συμφέροντος.
Όπως λοιπόν η διασφάλιση της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων απαιτεί προσήλωση και ομορρυθμία στα συλλογικά μας αδιαπραγμάτευτα, έτσι και η άρνηση, αστόχαστη φλυαρία και ο θόρυβος μπορεί να μας αφήσουν έκθετους σε έναν άλλο ασύμμετρο πόλεμο, αυτό της αόρατης απειλής της πανδημίας.
Χρέος όλων μας, ηθική απαίτηση και ύψιστη ένδειξη φιλοπατρίας και φιλανθρωπίας είναι να συνταχθούμε με όλες μας τις δυνάμεις και τις συμπεριφορές στη συλλογική προσπάθεια».
Για την τοπική έλλειψη ενημέρωσης, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας
Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο κ. Μπλούχος απάντησε και για την έλλειψη ενημέρωσης στις τοπικές κοινωνίες, από τα νοσοκομεία και τους αρμόδιους φορείς, για την εξέλιξη της πανδημίας. «Η λογική είναι να ενημερώσουμε τις τοπικές κοινωνίες με εύσχημο τρόπο και να αποφύγουμε τους οποιουσδήποτε στιγματισμούς και έναν ιδιότυπο ρατσισμό. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουμε τέτοια παραδείγματα και στην περιοχή μας. Εύκολα ρέπουμε στη λογική αυτού του ιδιότυπου ρατσισμού. Επέλεξε κεντρικά η κυβέρνηση και η Πολιτική Προστασία από την αρχή της κρίσης, ότι θα έπρεπε η ενημέρωση να είναι κεντρική, απο τις υπηρεσίες του ΕΟΔΥ και της πολιτικής προστασίας, κάτι που με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Όλη η ενημέρωση για όλη την επικράτεια, από την Αθήνα μέχρι και τις ακριτικές περιοχές περνά από την πολιτική προστασία και όλο αυτό το διάστημα γίνεται τακτικά και σε ημερήσια βάση. Η λογική των ενημερώσεων στις κατά τόπους περιοχές, ενέχει τον κίνδυνο να μην έχουμε την πολυτέλεια της προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Πιστεύω ότι η γραμμή της λογικής που λέει ότι η πολιτική προστασία είναι υπεύθυνη κεντρικά για την ενημέρωση με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Θα μπορούσε και πρέπει ενδεχομένως κατά καιρούς ή όποτε κρίνεται σκόπιμο να υπάρχει και ενημέρωση από τον τοπικό φορέα όπως είναι για παράδειγμα το νοσοκομείο. Αλλά να αντιληφθούμε όλοι ότι επειδή οι συνθήκες είναι έκτακτες και η ενημέρωση (όσο σημαντική και αν είναι) περνάει σε δεύτερη μοίρα όταν έχεις τον όγκο της εργασίας, σε ένα φορέα που είναι στην πρώτη γραμμή, είναι πολύ προτιμότερο να ασχοληθούν οι άνθρωποι αυτοί με την εφαρμογή των πρωτοκόλλων και των οδηγιών που έχουν για να κάνουν καλά τη δουλειά τους από οτιδήποτε άλλο».
Σχετικά με το αν είναι θωρακισμένο το Νοσοκομείο της Δράμας και το ΕΣΥ να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις
Όπως είπε ο κ. Μπλούχος, το ΕΣΥ είναι ένα «χρεοκοπημένο» σύστημα, γιατί αφέθηκε στη μοίρα του τα τελευταία 15 -20 χρόνια, ίσως και παραπάνω χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις. «Για να αναταθεί το ΕΣΥ χρειάζεται ριζοσπαστισμός. Αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης. Η κυβέρνηση κάνει μια τιτάνια προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ τόσο σε ότι αφορά τις υποδομές όσο και σε ότι αφορά το προσωπικό, το τελευταίο διάστημα. Η προσπάθεια είναι συνεχής. Η ενίσχυση με ένα πολύ μεγάλο αριθμό προσλήψεων είναι δεδομένη. Η δική μας δομή (από τότε που έχει καινούργια διοίκηση, τον τελευταίο χρόνο) έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες να διαφυλάξει την νοσοκομειακή υποδομή αυτή καθεαυτή. Είμαστε ίσως από τα πρώτα νοσοκομεία που έχουμε καταφέρει να διαρρυθμίσουμε έτσι όπως πρέπει και να προχωρήσουμε σε ένα συνολικό ανασχεδιασμό των προσφερόμενων υπηρεσιών. Το να κάνεις μια κλινική covid σε ένα οικοδόμημα και σε ένα νοσοκομείο το οποίο ασφυκτιά σαν παλιά δομή που είναι, είναι κάτι δύσκολο. Αυτό το κατάφερε το νοσοκομείο. Υπάρχει ο χώρος διαχείρισης των ανθρώπων που έρχονται σαν ύποπτα περιστατικά στο νοσοκομείο, απο την είσοδο μέχρι και τους χώρους αναμονής (στο isobox) και την κλινική covid που έχει 36 κρεβάτια. Ήδη γνωρίζω ότι γίνεται και δεύτερη κλινική covid, οπότε ο συνολικός αριθμός θα είναι μεγαλύτερος των 63 κρεβατιών, αριθμός που είναι μεγάλος για τον πληθυσμό ευθύνης που έχει το νοσοκομείο. Επίσης υπάρχει δυνατότητα επιπλέον κλινών ΜΕΘ οπότε θα πάμε στις 12 κλίνες ΜΕΘ συνολικά, οι οποίες θα μπορέσουν να λειτουργήσουν αν το απαιτήσουν οι συγκυρίες. Θα ήθελα να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ και πάλι σε όλους αυτούς τους ιδιώτες που έχουν βοηθήσει με πολύ στοχευμένες κινήσεις, έχουν ενισχύσει σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό το νοσοκομείο. Το σημαντικότερο είναι ότι η συγκεκριμένη μονάδα έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής έγκριση για προσωπικό περισσοτέρων από 80 ατόμων, δηλαδή νοσηλευτικό, λοιπό επικουρικό προσωπικό και ιατρικό προσωπικό. Πανελλαδικά δεν υπάρχει τέτοιος μεγάλος αριθμός εγκρίσεων για επιπλέον προσωπικό. Οι ανάγκες ήταν δεδομένο ότι ήταν πολύ μεγάλες…».
Σχετικά με τη μη ικανοποιητική ανταπόκριση των ιατρών στις κατά καιρούς προσκλήσεις για κάλυψη θέσεων στο Νοσοκομείο Δράμας
Ο κ. Μπλούχος είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση των “Χ” ότι: «Αυτή την στιγμή όποια προσπάθεια και να γίνει σε ότι αφορά το ιατρικό προσωπικό, υπάρχουν κρίσιμες ειδικότητες οι οποίες θεωρούνται επισήμως πλέον και από τι ιατρικές ενώσεις, ως άγονες. Δεν υπάρχει εξειδικευμένοιατρικό προσωπικό. Σε λίγα χρόνια (και ήδη αυτό το συναντούμε) θα υπάρχουν ειδικότητες που θα είναι σε απόλυτη έλλειψη. Γιαυτό λέω για τον σχεδιασμό του ΕΣΥ. Όλα αυτά θα έπρεπε τα είχε διαβλέψει κάποιος πολλά χρόνια πριν. Να δει που οδηγούμαστε. Αυτή την στιγμή εαν πούμε ότι εξασφαλίζουμε 2000 κλίνες ΜΕΘ, έχουμε το εξειδικευμένο προσωπικό να τα καλύψει; Δεν το έχουμε. Δεν το έχουμε και σε βασικές άλλες ειδικότητες, συν το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή προκηρύξεις του Νοσοκομείου Δράμας και πολλών περιφερειακών νοσοκομείων καταλήγουν άγονες. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους. Πρώτον, δεν υπάρχει πλέον μεγάλος αριθμός γιατρών σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Δεύτερον, όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι ελκυστικό το νοσοκομειακό περιβάλλον. Απαιτούνται λοιπόν δομικές αλλαγές. Αλλά αυτές οι αλλαγές δεν λύνονται με αυτοματισμό. Εν μέσω κρίσης δεν θα αποφασίσουμε να κάνουμε δομικές αλλαγές στο ΕΣΥ. Κάτι τέτοιο απαιτεί διαβούλευση και πολλές ακόμη προϋποθέσεις για να καταλήξουμε στον στόχο. Το θέμα είναι ότι στην παρούσα φάση δεν θα πρέπει να βλέπουμε μόνο το ΕΣΥ. Εδώ υπάρχει και ο ιδιωτικός τομέας. Ενιαία θα πάμε στον πόλεμο. Την τελευταία εβδομάδα το Νοσοκομείο της Δράμας υφίσταται πίεση. Όπως όμως πίεση υφίσταται και ο ιδιωτικός τομέας…Πρέπει να πειστεί ο κόσμος να τηρήσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να συμπεριφερθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».