Βανδαλισμοί έγιναν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στις τοιχογραφίες για την ελληνική επανάσταση έξω από τη ΔΕΚΠΟΤΑ. Από το πρωί του Σαββάτου, άρχισε η προσπάθεια αποκατάστασης. Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Ομάδα Καλλιτεχνών Γκραφίτι Δράμας καταδικάζει απερίφραστα την καταστροφή των έργων
Μετά τις πρώτες εργασίες, που ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής για τη δημιουργία τοιχογραφιών με θέμα τους ήρωες του 1821, στο τοιχίο που βρίσκεται έξω από την ΔΕΚΠΟΤΑ, ακολούθησαν και οι ζημιές. Το πρωί του Σαββάτου στο ίδιο σημείο, οι τοιχογραφίες των εθελοντών του Κέντρου Νεότητας Γεώργιος Παρασίδης, ήταν ήδη κατεστραμμένες από αγνώστους που χρησιμοποίησαν σπρέι για να τις μουτζουρώσουν. Έτσι οι εθελοντές του κέντρου, υπό την επίβλεψη του ζωγράφου Κώστα Ζαμπίδη, έπιασαν και πάλι τα πινέλα προκειμένου να αποκαταστήσουν το πρόβλημα. Μαζί τους και ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, όπως και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, κ. Χρήστος Κυριακίδης, που συνέβαλαν με προσωπική δουλειά, στην επαναφορά των τοιχογραφιών.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες για τη δημιουργία των τοιχογραφιών με θέμα την ελληνική επανάσταση, είχε αρχίσει, μετά από απόφαση του Δήμου Δράμας, να προχωρήσει σε μία κίνηση τιμής προς τους αγωνιστές της ελληνικής επανάστασης, με αφορμή τη φετινή συμπλήρωση των 200 χρόνων. Ωστόσο, η διαγραφή των γκράφιτι που υπήρχαν ήδη στον τοίχο προκάλεσε αντιδράσεις από δημιουργούς που ασχολούνται με το αντικείμενο. Το θέμα συζητήθηκε ακόμη και στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, υπήρξαν αντιδράσεις.
Σε ότι αφορά την παρέμβαση των εθελοντών του Κέντρου Νεότητας, μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Δραμινός ζωγράφος, κ. Κώστας Ζαμπίδης, δήλωσε ότι «Το πρωί της Παρασκευής έγιναν οι προπαρασκευές. Δημιουργήσαμε πρώτα ένα γαλάζιο χρώμα που να θυμίζει ουρανό, ώστε πάνω σε αυτό να μπορέσουμε να τοποθετήσουμε κάποιες άλλες εικόνες. Δώσαμε σχήματα στις μορφές και σταματήσαμε το μεσημέρι της ίδιας ημέρας αλλά όπως ενημερώθηκα το βράδυ, στο διάστημα μεταξύ 00.30 – 1.30 κάποιοι βανδάλισαν ότι είχαμε κάνει, μουτζουρώνοντας τη δουλειά μας, με σπρέι. Δυστυχώς, ότι είχαμε κάνει χάλασε και έτσι από το πρωί του Σαββάτου, αρχίσαμε να διορθώνουμε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Θα συνεχίσουμε να τα διορθώνουμε, όσες φορές κι αν χαλάσουν».
Ο Κώστας Ζαμπίδης, χαρακτήρισε απαράδεκτη και τραγική την ενέργεια που έγινε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, σημειώνοντας ότι αυτό που έγινε ήταν «άνευ λόγου και αιτίας» και συμπλήρωσε «Εμείς θα θέλαμε να γίνει κάτι σαν μαζική δράση. Να φωνάξουμε παιδιά και μεγαλύτερους και να κάνουμε μια γιορτή (δημιουργώντας τις τοιχογραφίες). Λόγω των ημερών, είναι δύσκολο να γίνει αυτό. Οπότε τα στελέχη του Κέντρου Νεότητας πήραν την απόφαση να έρθουμε εδώ και να βοηθήσουμε εθελοντικά. Να δημιουργήσουμε αυτά τα έργα για να μείνουν λίγο καιρό, όσο διαρκεί η επέτειος».
Σχετικά με τις ζημιές που έγιναν στις τοιχογραφίες ο Κώστας Ζαμπίδης διευκρίνισε: «Είχαμε να ζωγραφίσουμε κάτι. Να δώσουμε χαρά σε εμάς και στον κόσμο για να γιορτάσουμε την επέτειο. Το να ασχολούνται και να λένε, να σβήνουν και να έχει δημιουργηθεί όλη αυτή η κατάσταση, το βλέπω απαράδεκτο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος. Η ζωή του γκράφιτι και της ζωγραφικής δρόμου είναι αυτή. Κάποια στιγμή σβήνουν και γίνονται κάποια άλλα. Δεν είναι για πάντα. Σχετικά με τους βανδαλισμούς έχω να πως ότι έγιναν από άτομα που δεν έχουν γνώση των πραγμάτων και επηρεάζονται από όσα ακούγονται. Θέλω να πιστεύω ότι τα έργα δεν θα βανδαλιστούν ξανά και θα μείνουν κάποιο διάστημα ώστε να το χαρούμε εμείς που θα το κάνουμε και ο κόσμος που θα το βλέπει. Μετά θα μπορούσε να γίνει κάτι άλλο στον τοίχο».
Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Ομάδα Καλλιτεχνών Γκραφίτι Δράμας καταδικάζει απερίφραστα την καταστροφή των έργων
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την καταστροφή των έργων για τον εορτασμό της επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση επί του νότιου τοίχουτου πάρκου της Αγίας Βαρβάρας στην πόλη της Δράμας. Η Ομάδα Καλλιτεχνών Γκραφίτι Δράμας δεν έχει την παραμικρή σχέση με το περιστατικό και αποποιούμαστε την ευθύνη για αυτή την εγκληματική πράξη που προσβάλλει την ίδια τη χώρα μας που έχει διδάξει παγκοσμίως τον πολιτισμό και διαθέτει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Δηλώσαμε την ένσταση μας για το σβήσιμο τον έργων που προϋπήρχαν στο εν λόγω τοίχο με το δελτίο τύπου που εκδώσαμε στις 11/03/2021. Αυτός ήταν ο τρόπος με τον οποίο επιλέξαμε να δηλώσουμε την θέση μας. Πράξεις όπως η καταστροφή ενός έργου τέχνης δεν μας εκφράζουν. Άλλωστε είμαστε και εμείς οι ίδιοι θύματα τέτοιων πρακτικών και νοοτροπιών. Η τέχνη προάγει τον πολιτισμό και εμείς είμαστε καλλιτέχνες και όχι βάνδαλοι. Σεβόμαστε κάθε είδους τέχνη και κάθε καλλιτέχνη. Δείξαμε ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο και όχι για καταστροφή.
Ομάδα Καλλιτεχνών Γκραφίτι Δράμας: Αγοραστός Πέτρος, Αφεντούλης Νίκος, Βέργας Νεκτάριος, Δάκος Μενέλαος, Κολοβός Γιώργος, Κυρίμογλου Παναγιώτης, Ξανθόπουλος Χρήστος, Παπαδόπουλος Αθανάσιος, Σιδηρόπουλος Θρασύβουλος, Τούλης Ελευθέριος, Φωτιάδης Νικόλας, Χριστοφυλλάκης Σάμμυ.»