Τέλη Απριλίου τα έργα του αερίου

0
3101

– Στη διασταύρωση Εφέδρων Αξιωματικών και Ηπείρου θα λειτουργεί το κατάστημα της ΔΕΔΑ στη Δράμα
– Πώς θα προχωρήσει το δίκτυο στη Δράμα

Προς το τέλος Απριλίου, αναμένεται η έναρξη των κατασκευαστικών έργων του νέου δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη της Δράμας, όπως αναφέρουν μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» στελέχη της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ).
Συγκεκριμένα δήλωσαν ότι πρόκειται για μια μικρή χρονική απόκλιση σε σχέση με την αρχικώς προγραμματισμένη έναρξη των εργασιών τον Μάρτιο. Ωστόσο, η απόκλιση αυτή είναι εντός του χρονοδιαγράμματος εργασιών του νέου δικτύου και οφείλεται στην πολυπλοκότητα των διαδικασιών του έργου αλλά και σε καθυστερήσεις που σχετίζονται με την υγειονομική κρίση.
Τα στελέχη της ΔΕΔΑ εξηγούν επίσης στα «Χ» ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί ο προγραμματισμός του πρώτου τετραμήνου εργασιών της επιχείρησης για την εγκατάσταση του δικτύου φυσικού αερίου για οικιακή χρήση στην πόλη της Δράμας. Παράλληλα θα ανακοινωθούν αναλυτικά και οι δρόμοι στους οποίους θα αναπτύσσεται το δίκτυο. Αυτό θα γίνει όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές εντός του Απριλίου. Η ΔΕΔΑ θα ανακοινώνει τον προγραμματισμό κάθε τετραμήνου, παράλληλα την ανάπτυξη των έργων του δικτύου, ώστε να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές καθώς και οι επιχειρήσεις, από ποιους δρόμους θα διέρχεται το νέο δίκτυο, προκειμένου να μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, ώστε παράλληλα να προχωρούν και οι συνδέσεις. Ωστόσο όπως αναφέρουν τα στελέχη της εταιρείας, όσοι ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν το φυσικό αέριο για οικιακή ή επαγγελματική χρήση, μπορούν να διαπιστώσουν από τώρα μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΔΑ στην ηλεκτρονική διεύθυνση deda.gr, αν η περιοχή στην οποία διαμένουν καλύπτεται από το νέο δίκτυο ή πότε και αν πρόκειται να περάσουν οι αγωγοί του νέου δικτύου.
Οπότε, οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος οικιακός καταναλωτής ή επιχείρηση, μπορεί να προχωρήσει σε εκδήλωση ενδιαφέροντος μέσω της ιστοσελίδας της επιχείρησης ή μέσω του υποκαταστήματος που θα ανοίξει στην Δράμα και από εκεί θα λαμβάνει τις απαντήσεις που θέλει, όπως δηλώνουν τα στελέχη της ΔΕΔΑ.

Η λειτουργία του υποκαταστήματος της ΔΕΔΑ στη Δράμα
Ειδικότερα, σε ότι αφορά την λειτουργία του υποκαταστήματος, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό θα εδρεύει σε χώρο που ήδη έχει εξασφαλίσει η επιχείρηση στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στην διασταύρωση των οδών Εφέδρων Αξιωματικών και Ηπείρου, όπως αναφέρουν τα στελέχη της εταιρείας στα «Χ». Ωστόσο, η έναρξη λειτουργίας του υποκαταστήματος αναμένεται να γίνει τον Ιούνιο, αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες διαμόρφωσης του χώρου.
Εν τω μεταξύ, η επιχείρηση ανακοίνωσε και επισήμως ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο ολοκλήρωσε επιτυχώς τον προσυμβατικό έλεγχο για τα πρώτα κατασκευαστικά έργα στις πόλεις της Ξάνθης και της Δράμας, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ανοίγοντας το δρόμο για την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο («ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ»).
Διευκρίνισε επίσης ότι το έργο στις πόλεις της Ξάνθης και της Δράμας είναι προϋπολογισμού 17,1 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως το 2023.
Επιβεβαίωσε, όσα είχαν γράψει και σε προηγούμενα ρεπορτάζ τους τα «Χ», δηλαδή ότι με τις εργασίες κατασκευής θα πραγματοποιούνται συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών), καθώς και δημόσιων κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως νοσοκομείων και μονάδων υγείας, σχολείων κ.ά. Θα ακολουθήσουν οι πόλεις της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τις οποίες οι διαδικασίες οριστικής έγκρισης των έργων αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες.
Τα έργα, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο από τη ΡΑΕ Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ 2021-2025 προβλέπουν την κατασκευή 1860 χλμ. δικτύου και την πραγματοποίηση 68.000 συνδέσεων καταναλωτών όλων των κατηγοριών.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Η επικείμενη έναρξη των έργων για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στις πόλεις της Ξάνθης και της Δράμας αποτελεί σημαντικό βήμα για την ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης. Η πρόσβαση στο φυσικό αέριο, το οποίο θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση τα επόμενα έτη, έχει μεγάλα οφέλη για τα νοικοκυριά και τη χώρα συνολικότερα. Με τις επενδύσεις που δρομολογούνται για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, οι καταναλωτές αποκτούν πρόσβαση σε ένα φθηνότερο και φιλικότερο προς το περιβάλλον καύσιμο, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται και ο στόχος για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας υπογράμμισε: «Η επιτυχής ολοκλήρωση από το Ελεγκτικό Συνέδριο του προσυμβατικού ελέγχου των πρώτων μεγάλων έργων της ΔΕΔΑ, αποτελεί για εμάς μια ιστορική στιγμή. Έχει συμβολική αξία, καθώς αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών που κάνουμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ώστε τα έργα, που παρέμεναν σε στασιμότητα από το 2017, να μπουν σε τροχιά υλοποίησης. Ταυτόχρονα, όμως, έχει τεράστια ουσιαστική αξία για χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, αυτή την οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας που θα μας οδηγήσει στη νέα ενεργειακή εποχή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα για την πολύτιμη συμβολή του στην υλοποίηση του οράματός μας να αποκτήσει η ελληνική περιφέρεια ένα ισχυρό και αξιόπιστο σύστημα παροχής ενέργειας, με σημαντικές ωφέλειες για τις τοπικές κοινωνίες και την ανάπτυξη της χώρας»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ