141.934 ευρώ για τη συντήρηση του Πρασίνου θα διαθέσει ο Δήμος Δράμας
Σε διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου της συντήρησης των κήπων και των πάρκων προχωρά ο Δήμος της Δράμας αφού το προσωπικό στον τομέα του Πρασίνου είναι ελάχιστο και αποτελείται μόνο από 4 άτομα.
Οι εργασίες αυτές απαιτείται να πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση τόσο στην πόλη της Δράμας όσο και στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες. Με δεδομένο ότι το προσωπικό του Τμήματος Συντήρησης Πρασίνου δεν επαρκεί για την εκτέλεση των συγκεκριμένων είναι απαραίτητη η ανάθεσή του έργου σε ιδιώτη μέσω σύμβασης.
Όπως έκανε γνωστό ο Δήμος Δράμας ο συνολικός προϋπολογισμός της εργασίας ανέρχεται σε 141.934 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και θα βαρύνει πιστώσεις του οικονομικού έτους 2019.
Η σχετική απόφαση λήφθηκε ήδη απο την Οικονομική Επιτροπή όπου Η Οικονομική Επιτροπή στην διάρκεια της οποίας ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Στεφανίδης σημείωσε ότι θα έπρεπε ο Δήμος με δικό του στελεχιακό δυναμικό να κάνει αυτή την εργασία ενώ και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Στέργιος Ηλιόπουλος είπε ότι θα έπρεπε ο Δήμος να διαθέτει δικό του δυναμικό για το συγκεκριμένο έργο.
Τώρα οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στον τομέα του πρασίνου του Δήμου Δράμας, μέχρι τις 31-12-2019 είναι μεταξύ άλλων Διαμόρφωση των θάμνων. Κούρεμα χλοοτάπητα και χλοοτάπητα πρανών. Κλάδεμα, ανανέωση – διαμόρφωση θάμνων. Διαμόρφωση δένδρων κ.ο.κ.
Εξαιρετικά εντυπωσιακό πάντως παραμένει το γεγονός ότι ενώ ο Δήμος διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό κήπων, πάρκων και χώρων πρασίνου, διαθέτει για την διεκπεραίωση των απαιτούμενων εργασιών συντήρησής τους μόνο 4 άτομα.
Είναι γεγονός ότι το επικείμενο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας θα του δώσει την δυνατότητα να ενισχύσει το δυναμικό του και να ανταπεξέλθει τουλάχιστον για οκτώ μήνες στις ανάγκες συντήρησης του πρασίνου πέραν του έργου που θα ανατεθεί σε ιδιώτη και προαναφέραμε στην αρχή.
Το ερώτημα που παραμένει βέβαια είναι μέχρι πότε, ο Δήμος Δράμας θα καλύπτει τις ανάγκες του όχι μόνο στον τομέα του Πρασίνου αλλά και στον τομέα της Καθαριότητας από τους απασχολούμενους των προγραμμάτων της Κοινωφελούς Εργασίας. Επίσης εάν έχει αποφασίσει ότι αυτές οι θέσεις που του παραχωρούνται προσωρινά μέσα από αυτά τα προγράμματα καλύπτουν πάγιες ανάγκες του. Εάν ναι, γιατί δεν ζητά την κάλυψη αυτών των κενών με μόνιμες θέσεις προσωπικού από την πολιτεία.
Παράλληλα υπάρχει και ένα άλλο ερώτημα, που αφορά την επιβάρυνση των δημοτών. Για ποιό λόγο δηλαδή να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του Δήμου και κατ΄ επέκταση οι ίδιοι οι δημότες, με τα ποσά που απαιτούνται κάθε φορά για τις εργασίες συντήρησης από εργολάβους.
Το συμπέρασμα που προκύπτει από όλα τα παραπάνω και με βάση την έλλειψη προσωπικού στους τομείς Καθαριότητας και Πρασίνου είναι ότι θα πρέπει να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις προσωπικού. Όχι μόνο για τους λόγους που προαναφέρθηκαν αλλά και για να εξυπηρετούνται σωστά οι παραπάνω ανάγκες.