Κόβουν βόλτες οι λύκοι στα χωριά της Δράμας

1
1387

– Τουλάχιστον 50 επιθέσεις σε κυνηγετικά σκυλιά μέχρι σήμερα, από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου
– Την Παρασκευή αναφέρθηκε περιστατικό μέσα στην Κοινότητα Νικοτσάρα

Μέχρι και μέσα από τις κοινότητες της Δράμας διέρχονται πλέον οι λύκοι, των οποίων ο υπερπληθυσμός δημιούργησε φέτος αρκετά προβλήματα σε κυνηγούς, κτηνοτρόφους αλλά και κατόχους αγροτικών ζώων.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι κυνηγοί της Δράμας, λύκος εθεάθη και μέσα στην Κοινότητα Νικοτσάρα, όπου διερχόταν ανάμεσα από τα πρώτα σπίτια του χωριού γύρω στις 8 το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Από την επίσκεψη του άγριου ζώου δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή επιθέσεις, ωστόσο και μόνο η θέα του μέσα στην κατοικημένη περιοχή αποδεικνύει για ακόμα μία φορά την οικειότητα που άρχισε να αποκτά με τον άνθρωπο.
Σύμφωνα με όσα είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας, κ. Γιώργος Ελευθεριάδης, οι ζημιές που έχουν προκληθεί από λύκους από τις αρχές του 2021 μέχρι και σήμερα είναι πολλές, κυρίως σε απώλεια κυνηγετικών σκυλιών, αλλά και σε σκυλιά και βοοειδή κτηνοτρόφων, ακόμα και σε ιπποειδή.
«Είκοσι δύο περιπτώσεις επιθέσεων λύκων με θύματα κυνηγετικά σκυλιά δηλώθηκαν μόνο στον Κυνηγετικό Σύλλογο της Δράμας, από την αρχή της κυνηγετικής περιόδου μέχρι σήμερα. Κάποια από αυτά τα περιστατικά συνέβησαν και μέσα στο 2022. Επίσης, περισσότερες από 15 επιθέσεις λύκων σε κυνηγετικά σκυλιά σημειώθηκαν στην περιοχή του Κυνηγετικού Συλλόγου Νευροκοπίου, στη Βροντού, το Περιθώρι, το Πέρασμα και αλλού. Παράλληλα, άλλα 10 και πλέον περιστατικά επιθέσεων από λύκους σημειώθηκαν στην περιοχή του Κυνηγετικού Συλλόγου Δοξάτου. Από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου μέχρι σήμερα, δηλώθηκαν περίπου 50 κυνηγετικά σκυλιά, που έπεσαν θύματα επιθέσεων από λύκους. Πολλά περιστατικά συνέβησαν το τελευταίο διάστημα σε Πλατανόβρυση, Πλατανιά, Λιβαδερό και Μακρυπλάγι» εξηγεί ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας.
Παράλληλα, όπως σημειώνει, από την ενημέρωση που υπάρχει από κυνηγούς που είναι παράλληλα και κτηνοτρόφοι, υπήρξαν επιθέσεις λύκων και σε ποιμενικά σκυλιά, σε κτηνοτροφικά ζώα, σε βοοειδή, αλλά και σε άλογα και μουλάρια υλοτόμων που κουβαλούν ξυλεία από την ορεινή περιοχή. «Τα περιστατικά της θέασης λύκων σε κατοικημένες περιοχές δείχνουν ότι οι λύκοι έχουν πλέον εξοικειωθεί με τον άνθρωπο» σημειώνει ο κ. Ελευθεριάδης, ο οποίος και σε προηγούμενες δηλώσεις του στα «Χ» έχει επισημάνει ότι οι επιθέσεις αυτές οφείλονται στον υπερπληθυσμό του λύκου στην περιοχή μας, που δημιουργήθηκε από τις προστατευτικές διατάξεις του νόμου για το συγκεκριμένο είδος. Τα περιστατικά επιθέσεων από λύκους ήταν φέτος περισσότερα σε σχέση με πέρσι, αφού έτσι κι αλλιώς η περσινή κυνηγετική περίοδος δεν αξιοποιήθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας.

Η παράταση του κυνηγιού αγριόχοιρου
Σε ό,τι αφορά το κυνήγι του αγριόχοιρου, όπως διευκρινίζει ο κ. Ελευθεριάδης, αποφασίστηκε παράταση μέχρι τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου στις 28 Φεβρουάριου. Στον Κυνηγετικό Σύλλογο Δράμας υπάρχουν αρκετοί κυνηγοί που ασχολούνται με το κυνήγι του αγριόχοιρου και κατά συνέπεια τους ενδιαφέρει η συγκεκριμένη παράταση, παρότι, όπως εξηγεί ο κ. Ελευθεριάδης, υπάρχει και ένας αριθμός κυνηγών που δεν θα συνεχίσει το κυνήγι του αγριόχοιρου, καθώς από τη μία πλευρά υπάρχει ο φόβος για επιθέσεις λύκων σε κυνηγόσκυλα και από την άλλη πλευρά είναι περίοδος κατά την οποία τα περισσότερα θηλυκά αγριογούρουνα κυοφορούν. Πάντως, παρότι κατά τη φετινή κυνηγετική περίοδο υπήρξε μεγάλος αριθμός θηραμάτων σε αγριογούρουνα, ευτυχώς, δεν αναφέρθηκαν κρούσματα με ζώα που έχουν νοσήσει από την αφρικανική πανώλη των χοίρων, όπως σημειώνουν οι κυνηγοί, κάτι που σημαίνει ότι η νόσος που εμφανίστηκε στη γειτονική Βουλγαρία από την προηγούμενη χρονιά, δεν έχει περάσει τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. …την οικειότητα που άρχισε να αποκτά με τον άνθρωπο…

    Σοβαρευτείτε και μην αναπαράγετε ειδήσεις ,οι οποίες στερούνται επιστημονικής μελέτης !

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ