Κρίσιμες αποφάσεις για τα κομμένα δώρα

Αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για τα ανδρομικά Συνταξιούχων και Δημ. Υπαλλήλων

0
5913

Κρίσιμη και “κατευθυντική” αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για τα δώρα δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων που κόπηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Πρόκειται για υπόθεση που οδηγήθηκε στο ΣτΕ και αφορά τα δώρα του Ν. 4093/12. Η συγκεκριμένη υπόθεση που έχει ήδη συζητηθεί στο ΣτΕ αφορά αποφάσεις του Πρωτοδικείου Ναυπλίου και του Πρωτοδικείου Καβάλας κατά το 2016 και 2017 αντίστοιχα. Η εν λόγω απόφαση θα καταδείξει τι πρόκειται να γίνει με το θέμα των δώρων που όπως είναι γνωστό έχουν κοπεί τόσο για τους δημόσιους υπαλλήλους όσο και για τους συνταξιούχους. Το ΣτΕ το καλοκαίρι του 2015 είχε κρίνει αντισυνταγματική την κατάργηση των δώρων για τους συνταξιούχους που επέφεραν οι μνημονιακές υποχρεώσεις και επιβλήθηκαν με σχετική νομολογία του 2012.

Αυτό που μπορούν να κάνουν πάντως τώρα οι συνταξιούχοι είναι να καταθέσουν αίτηση προς το ασφαλιστικό τους ταμείο μέσω διαδικτύου ζητώντας τις μνημονιακές περικοπές οι οποίες όπως προαναφέρθηκε κρίθηκαν αντισυνταγματικές απο το ΣτΕ το καλοκάιρι του 2015. Για ποιο λόγο θα πρέπει να καταθέσουν την αίτηση; Η κατάθεση της αίτησης γίνεται προκειμένου να διακοπεί η παραγραφή των αναδρομικών του 2018 απο τις τυχόν επιστρο­φές. Πάντως για να μπορέσουν οι συνταξιούχοι να διεκδικήσουν την καταβολή αναδρομικών μέχρι 25.000 ευρώ ανά άτομο πρέπει να υποβάλλουν αγωγές και να επιβαρυνθούν με δικαστικά έξο­δα.

Για το σύνολο των συνταξιού­χων, το κόστος εκτιμάται σε ποσό άνω των 8 – 9 δισ. ευρώ, κάτι που καθιστά δυσχερή την ενδε­χόμενη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι, η διοίκηση του ΕΦΚΑ εξέδωσε ανακοίνω­ση σύμφωνα με την οποία, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των καθημερινών συναλλαγών των συνταξιούχων με τον ΕΦΚΑ, θέτει σε λειτουργία on line εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεως που αφορά τη διακοπή μειώσεων που έχουν εφαρμοστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρ­θρου 6 του ν. 4051/2012 και του άρθρου 1. του ν. 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη.

Η εν λόγω αίτηση, θα απευθύ­νεται προς τις περιφερειακές υπη­ρεσίες του ΕΦΚΑ ή τους τομείς επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕ­ΑΕΠ, από όπου λαμβάνει ο συ­νταξιούχος την κύρια ή και επικου­ρική σύνταξη, και αποσκοπεί «στη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και στην αποφυγή σώρευσης αι­τήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!