Κρίσιμη περίοδος για το ΚΔΑΥ Δράμας

0
1535

Στο «τραπέζι» η επαναλειτουργία του με βάση τις ημερήσιες δυνατότητες της μονάδας.

Το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στην περιοχή της Σίψας με νέους όρους, εξετάζεται μεταξύ άλλων από την ΔΙΑΑΜΑΘ, παρότι οι επιβεβλημένες παρεμβάσεις, οι οποίες αφορούν τις υποδομές των εγκαταστάσεων (εξωτερικό στέγαστρο, ιμάντας διαλογής κλπ) αυτή την στιγμή δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν ελλείψει χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ωστόσο η επαναλειτουργία του ΚΔΑΥ θα μπορούσε να είναι εφικτή εφόσον θα μπορεί να εξυπηρετεί τον όγκο των ανακυκλώσιμων υλικών που επιτρέπουν οι σημερινές του δυνατότητες και το πλεονάζον υλικό θα μπορούσε να μεταφέρεται στο ΚΔΑΥ της Ξάνθης. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από όσα κατέθεσε χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΔΙΑΑΜΑΘ.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ τόνισε ότι η μηχανική διαλογή που βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το ΚΔΑΥ συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά με τον μηχανικό διαχωρισμό των σύμμεικτων υλικών και την επεξεργασία του οργανικού κλάσματος ενώ το υπόλειμμα μεταφέρεται στις Σέρρες. Παράλληλα σε ότι αφορά την ανακύκλωση γενικότερα, αλλά και την μονάδα του ΚΔΑΥ που αυτή την στιγμή δεν λειτουργεί, σε συνάντηση που θα γίνει αύριο Παρασκευή, στην Αθήνα με την Ε.E.A.A. (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης) θα τεθεί ως θέμα η διαχείριση της ανακύκλωσης στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και πιθανόν θα δρομολογηθούν εξελίξεις για την ερχόμενη εβδομάδα.
“Αυτή την στιγμή είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε σύμβαση για την επανέναρξη της λειτουργίας της μονάδας (του ΚΔΑΥ Δράμας) αλλά αυτό δεν έχουμε σκοπό να το πράξουμε πριν ξεπεραστούν θέματα τα οποία δημιούργησαν προβλήματα το προηγούμενο διάστημα. Σε ότι αφορά τα έργα που πρέπει να γίνουν στις υποδομές του χώρου όπως το εξωτερικό στέγαστρο ή τον εξοπλισμό, αυτά είναι προβλήματα που απαιτούν χρηματοδότηση. Ωστόσο αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης της αναβάθμισης της μονάδας. Παρόλα αυτά αυτό που μπορεί εύκολα να γίνει, είναι να ξεκινήσει η λειτουργία του αναλαμβάνοντας τόσα φορτία όσα μπορεί να διαχειριστεί χωρίς να γίνει αναβάθμιση. Το συζητάμε και αυτό”…
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των ΧΡΟΝΙΚΩΝ για την ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών που υπερβαίνουν την ημερήσια δυνατότητα του ΚΔΑΥ Δράμας, ο κ. Βογιατζής σημείωσε ότι τα ανακυκλώσιμα που υπερβαίνουν την ημερήσια δυναμικότητα της μονάδας θα μπορούσαν να μεταφέρονται στο ΚΔΑΥ της Ξάνθης προκειμένου να αποφεύγεται η συγκέντρωσή τους στον προαύλιο χώρο του ΚΔΑΥ όπου δεν υπάρχουν στέγαστρα. Αλλά όπως είπε όλα αυτά τα θέματα θα μπορέσουν να συζητηθούν στην σύσκεψη που θα γίνει αύριο Παρασκευή στην Αθήνα, ενώ την επόμενη εβδομάδα ακολουθεί και η σύσκεψη του ΔΣ της ΔΙΑΑΜΑΘ για την αξιολόγηση της σύσκεψης που θα έχει προηγηθεί ώστε να ληφθούν αποφάσεις.
“Αυτό που μπορώ να πω με ασφάλεια είναι ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις για το πως θα προχωρήσουμε. Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Πάντως το κέντρο (ΚΔΑΥ Δράμας) πρέπει να ξεκινήσει την λειτουργία του. Το ζητούμενο είναι με ποιο τρόπο θα πρέπει να λειτουργήσει ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα. Υπάρχουν προτάσεις της υπηρεσίας που πρέπει να αξιολογηθούν από την διοίκηση και να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις” κατέληξε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΔΙΑΑΜΑΘ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ