Κρίσιμοι οι χειρισμοί μετά τη συγκομιδή του βαμβακιού για το πράσινο σκουλήκι

0
6218

Πρέπει να γίνει σωστή καταστροφή των υπολειμμάτων και ενσωμάτωσή τους στο βάθος του εδάφους, εξηγεί στα «Χ» ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Δράμας κ. Κ. Σίμογλου


Κρίσιμοι είναι οι χειρισμοί που θα πρέπει να κάνουν αυτή την περίοδο οι βαμβακοκαλλιεργητές του Νομού Δράμας, προκειμένου να μειώσουν τα όποια προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο από τις προσβολές του πράσινου σκουληκιού.
Η καλλιεργητική περίοδος που πέρασε δεν δημιούργησε προβλήματα, παρά τις αυξημένες πτήσεις του εντόμου λόγω της δράσης των φυσικών εχθρών του στις καλλιέργειες βαμβακιού και έτσι αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι υπάρχει συγκομιδή χωρίς προβλήματα παρότι αυτή είναι μικρότερη από πέρσι.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» για το ζήτημα του πράσινου σκουληκιού, που αφορά περίπου 40.000 στρέμματα καλλιέργειας του προϊόντος στον Νομό Δράμας, ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Δράμας κ. Κωνσταντίνος Σίμογλου, αναφέρει: «Είναι η περίοδος που διαχειμάζουν οι όποιες ηλικιωμένες προνύμφες του εντόμου υπάρχουν, που θα μπουν στο έδαφος θα γίνουν νύμφες και πολύ απλά εκεί θα περάσουν όλο το χειμώνα. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει μετά τη συγκομιδή να γίνει σωστός χειρισμός από τους αγρότες. Να γίνει σωστή καταστροφή των υπολειμμάτων και η ενσωμάτωσή τους στο βάθος του εδάφους. Ενέργεια που είναι σημαντική για να γίνουν οι συνθήκες πιο δυσχερείς για τη διαχείμαση του πράσινου σκουληκιού, για να έχει όσο γίνεται μικρότερο πληθυσμό του χρόνου».
Σε ό,τι αφορά την καλλιεργητική περίοδο που πέρασε σε σχέση με το πράσινο σκουλήκι και όχι μόνο, ο κ Σίμογλου, τονίζει ότι ήταν μια ήπια χρονιά από πλευράς προσβολών. “Προβλήματα δεν υπήρξαν. Το έντομο βεβαίως υπήρχε. Οι συλλήψεις στις παγίδες ήταν υψηλές, αλλά προβλήματα δεν υπήρχαν από το πράσινο σκουλήκι κάτι που εξηγείται κατά κύριο λόγο, από την παρουσία πολλών φυσικών εχθρών του πράσινου σκουληκιού στις βαμβακοκαλλιέργειες. Δηλαδή μειώθηκε και ρυθμίστηκε ο πληθυσμός του εντόμου με φυσικό τρόπο.
Συνήθως τα τελευταία δέκα χρόνια, η ύπαρξη του πράσινου σκουληκιού, υπάρχει σε τέτοιο βαθμό που τουλάχιστον οικονομικά δεν μας απασχολεί, αφού δεν προκύπτουν οικονομικές συνέπειες. Πάντως οι προληπτικοί χειρισμοί από τους αγρότες που έχουν να κάνουν με τη διαχείμανση του εντόμου είναι πολύ σημαντικοί. Βέβαια στους προληπτικούς χειρισμούς είναι για παράδειγμα και η προσοχή που πρέπει να επιδειχθεί, ώστε την άνοιξη να μην γίνονται άσκοπες επεμβάσεις με φυτοφάρμακα με αποτέλεσμα να μειώνονται οι φυσικοί εχθροί του εντόμου».
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σίμογλου, μπορεί οι βαμβακοκαλλειέργειες στη Δράμα φέτος να μην αντιμετώπισαν προβλήματα με παράγοντες όπως το πράσινο σκουλήκι, αλλά υπήρξαν προβλήματα από τις καιρικές συνθήκες, όπως το χαλάζι που έπεσε σε κάποιες περιοχές, ενώ κάποιες άλλες περιοχές είχαν θέματα με την υπερβολική υγρασία στο έδαφος από τις βροχές, Ωστόσο δεν υπήρξαν προβλήματα από πλευράς εντομολογικών ή φυτοπαθολογικών παραγόντων.
Ειδικότερα για το ζήτημα του πράσινου σκουληκιού, η ΔΑΟΚ Δράμας, σε ανακοίνωσή της χθες, έκανε γνωστό για το διάστημα μετά τη συλλογή τού βαμβακιού, ότι έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει εγκατεστημένος πληθυσμός τού πράσινου σκουληκιού στην περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι το έντομο διαχειμάζει τοπικά. Η εμφάνιση τού εντόμου (άρα και οι προσβολές στις βαμβακοφυτείες) κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο εξαρτώνται από τον πληθυσμό της διαχειμάζουσας γενεάς, δηλαδή από το πλήθος των νυμφών που διαχειμάζουν επιτυχώς και εξέρχονται την άνοιξη από το έδαφος των βαμβακοφυτειών της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου.
Η επιτυχής διαχείριση των εντόμων που διαχειμάζουν ως νύμφες εντός του εδάφους αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα της αντιμετώπισης τού εντόμου για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Δηλαδή, όσο μικρότερος είναι ο πληθυσμός που θα καταφέρει να διαχειμάσει, τόσο μικρότερη θα είναι η προσβολή των νέων βαμβακοφυτειών. Η συγκομιδή βαμβακιού βρίσκεται σε εξέλιξη και μετά από αυτήν συνιστάται να γίνει: Στελεχοκοπή και θρυμματισμός των υπολειμμάτων της καλλιέργειας με καταστροφέα. Άροση του εδάφους (όργωμα με αναστροφή) σε βάθος 20 έως 25 εκατοστών σε όλα τα χωράφια που καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι ανεξαρτήτως της επόμενης καλλιέργειας που θα ακολουθήσει.

Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνονται:
1. Η μεταφορά μέρους του πληθυσμού των νυμφών στην επιφάνεια και έκθεσή τους σε αντίξοες μετεωρολογικές συνθήκες.
2. Η μεταφορά μέρους τού πληθυσμού των νυμφών σε μεγαλύτερα βάθη με επακόλουθο τη μηχανική αδυναμία εξόδου των ενηλίκων την άνοιξη.
5. Η καταστροφή των διόδων εξόδου των ενηλίκων (διαδρομές που έχουν ήδη δημιουργήσει στο έδαφος οι προνύμφες τελευταίου σταδίου λίγο πριν νυμφωθούν).
6. Ενσωμάτωση των καλλιεργητικών υπολειμμάτων στο έδαφος και επιτάχυνση τής αποικοδόμησής τους. Έτσι αποτρέπεται η παραμονή στο έδαφος μολυσμάτων ασθενειών όπως της βακτηριακής σήψης τού βαμβακιού.

Ιδιαίτερη επιμέλεια χρειάζεται να δείξουν οι καλλιεργητές των οποίων τα εδάφη είναι βαριά (αργιλώδη). Εκεί για την καλύτερη αποικοδόμηση συνιστάται η χορήγηση 2-3 μονάδων αζώτου (αμμωνιακής ή ουρικής μορφής) πριν το όργωμα. Οι μετασυλλεκτικές καλλιεργητικές επεμβάσεις, εφόσον εφαρμόζονται από το σύνολο των καλλιεργητών, αποτελούν:
α) σημαντικό τρόπο ελέγχου τού πράσινου σκουληκιού
β) σημαντικό παράγοντα αποτροπής της ανάπτυξης ανθεκτικότητας τού πράσινου σκουληκιού στα χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα και
γ) αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης επανεμφάνισης της βακτηριακής σήψης στο βαμβάκι.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις Οδηγίες Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας στη Βαμβακοκαλλιέργεια οι παραπάνω μετασυλλεκτικές μεταχειρίσεις εντάσσονται στις υποχρεωτικές γενικές αρχές ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας της καλλιέργειας βαμβακιού.

Οι Οδηγίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ. (http://www.minagric.gr – Αγρότης-Επιχειρηματίας → Γεωργία, Φυτοπροστασία → Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία → Οδηγίες Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ