Κρούσμα και στην Δράμα της νόσου του Δυτικού Νείλου

Σύσκεψη για την εκτίμηση της κατάστασης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Υπουργείο Υγείας

0
1564

Στις περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα της νόσου του Δυτικού Νείλου μπήκε ο Νομός Δράμας από την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες ένας 80χρονος άνδρας νοσηλεύτηκε με συμπτώματα της νόσου του Δυτικού Νείλου στο Νοσοκομείο της Δράμας.

Η είδηση προκάλεσε ανησυχία καθώς ήταν γνωστό από το προηγούμενο διάστημα ότι υπήρξαν κρούσματα της νόσου σε πολύ κοντινή απόσταση και περιοχές μεταξύ των οποίων ο γειτονικός νομός Ξάνθης. Επίσημη ανακοίνωση για την κατάσταση της υγείας του ηλικιωμένου άνδρα στην Δράμα δεν υπήρξε ωστόσο όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές η υγεία του βελτιώθηκε.
Η κατάσταση που επικρατεί από τα κρούσματα της νόσου συζητήθηκε σε σύσκεψη υπό τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια που όπως έγινε γνωστό πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Υπουργείο Υγείας. Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγεάις ανέφερε σχετικά με την συνάντηση “Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου και ειδικοί επιστήμονες του ΕΟΔΥ.
Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφονται την τελευταία δεκαετία στην χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες θεωρείται αναμενόμενη η εκδήλωση του ιού και η εμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας σε κάθε περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.
Όσον αφορά στην παρούσα περίοδο και σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, τα σοβαρά περιστατικά της νόσου είναι μειωμένα κατά 31%.
Το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει αδιαλείπτως μηχανισμούς απόκρισης στις εποχικές εξάρσεις του ιού, με ενισχυμένη την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου. Επιπλέον, οι εθνικές αρχές δημόσιας υγείας βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση και εγρήγορση, εφαρμόζοντας σε συνεργασία με τις περιφερειακές αρχές δημόσιας υγείας όλες τις προβλεπόμενες δράσεις.
Στο πλαίσιο του εποπτικού ρόλου του Υπουργείου Υγείας, ο Υπουργός Υγείας αποφάσισε τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου με τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το όργανο αυτό θα αξιολογήσει άμεσα την εφαρμογή των έργων καταπολέμησης των κουνουπιών για το 2019, που είναι αρμοδιότητα των ΟΤΑ (α’ και β’ βαθμού), και θα σχεδιάσει έγκαιρα και ολοκληρωμένα για το 2020, τα αντίστοιχα προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης των πολιτών”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here