Κυρίαρχη η μεταποίηση στις προτάσεις του Leader

0
4589

Τον Ιούλιο αναμένεται η αξιολόγηση για τα έργα ιδιωτικού χαρακτήρα που υποβλήθηκαν στη Δράμα

Στις αρχές Ιουλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας για τη χρηματοδότηση έργων ιδιωτικού χαρακτήρα μέσω του προγράμματος Leader.
Οι διαδικασίες για την εξέλιξη της συγκεκριμένης πράξης καθυστέρησαν λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν με την πανδημία. Ωστόσο, η υλοποίηση των έργων δημόσιου χαρακτήρα μέσω του ίδιου προγράμματος είναι σε πλήρη εξέλιξη. Τα έργα αυτής της κατηγορίας που πληρούσαν τις προδιαγραφές, 24 στον αριθμό, έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα και έχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις, σύμφωνα με όσα είπε χθες στα «Χ» ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας κ. Μανώλης Χατζόπουλος.
Οι αιτήσεις για τις προτάσεις έργων ιδιωτικού χαρακτήρα άρχισαν να υποβάλλονται από τις 10 Απριλίου του 2019. Η πρόσκληση αφορά επιδοτήσεις σε σχεδόν όλους τους τομείς της ιδιωτικής οικονομίας και επενδύσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν στο Νομό Δράμας πλην της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας.
Υπενθυμίζεται ότι για την πρόσκληση έργων ιδιωτικού χαρακτήρα εμφανίστηκε ισχυρό ενδιαφέρον από τους εν δυνάμει επενδυτές από τη στιγμή που προαναγγέλθηκε. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρόσκλησης μπορούν να επιχορηγηθούν πράξεις ιδιωτικού χαρακτήρα που συμβάλλουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στην εξυπηρέτηση και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του τοπικού πληθυσμού και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας για την επίτευξη των στόχων της εγκεκριμένης τοπικής στρατηγικής.
Πιο συγκεκριμένα, οι δράσεις εφαρμόζονται στο σύνολο της περιοχής παρέμβασης του τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER Νομού Δράμας, δηλαδή στο σύνολο των Δήμων Δοξάτου, Κάτω Νευροκοπίου, Παρανεστίου, Προσοτσάνης και Δράμας εκτός της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας. Κατ’ εξαίρεση, εντός της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας επιτρέπεται η υλοποίηση πράξεων στους οικισμούς: Αμπελάκια, Νέα Σεβάστεια και Ταξιάρχες – Τιμόθεος. Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση ανέρχεται ενδεικτικά σε 3.076.000€. Ωστόσο, οι προτάσεις χρηματοδότησης από την πλευρά των ενδιαφερομένων αγγίζουν τα 11.5 εκ ευρώ.Η ενίσχυση χορηγείται στον δικαιούχο με τη μορφή επιχορήγησης και το ύψος της υπολογίζεται βάσει των επιλέξιμων δαπανών. Ο συνολικός προϋπολογισμός κάθε αίτησης στήριξης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβεί τις 600.000€ για πράξεις που αφορούν υποδομές ή/ και εξοπλισμό και τις 100.000€ για άυλες πράξεις. Κάθε δυνητικός δικαιούχος μπορεί να πραγματοποιήσει πράξη με προϋπολογισμό στα συγκεκριμένα όρια. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας πράξης αποτελεί η διαθεσιμότητα των πόρων της πρόσκλησης. Σε περίπτωση χρήσης του καθεστώτος de minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας), η μέγιστη δημόσια δαπάνη μπορεί να ανέλθει στις 200.000€ στην τριετία συναθροίζοντας και τυχόν ενισχύσεις που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν, από άλλα μέτρα που υπάγονται στο καθεστώς de minimis σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών σε επίπεδο ενιαίας επιχείρησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ