Τροπολογία Υπ. Παιδείας: Mε πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή τεστ, θα επιτρέπεται η είσοδος στους εκπαιδευτικούς στα σχολεία
Την εκτίμηση ότι οι εμβολιασμοί είναι αναγκαίοι για την έξοδο από την υγειονομική κρίση, όχι όμως και ο υποχρεωτικός χαρακτήρας τους, εκφράζουν οι εκπαιδευτικοί του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, δια του προέδρου τους κ. Λάζαρου Αρτεμιάδη, ο οποίος μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» επισημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί είναι ήδη εμβολιασμένοι σε ένα ποσοστό γύρω στο 70% αλλά διαφωνούν με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επισημαίνει ότι με την τροπολογία του το Υπουργείο Παιδείας ουσιαστικά καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό.
«Μας κοροϊδεύουν» σημειώνει ο κ. Αρτεμιάδης και προσθέτει: «Από τη μια πλευρά ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι οι εκπαιδευτικοί εξαιρούνται από την υποχρεωτικότητα και από την άλλη η Υπουργός Παιδείας έχει καταθέσει τροπολογία με την οποία τιμωρείται αυτός που δεν εμβολιάζεται».
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι στην τροπολογία προβλέπεται απαγόρευση εισόδου στα σχολεία και η αναστολή καθηκόντων, περικοπή μισθού και μη προσμέτρηση υπηρεσίας για τους εκπαιδευτικούς που δεν θα παρουσιάσουν πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου rapid test ή PCR.
Περιλαμβάνει επίσης την πρόσληψη, ως προσωρινών αναπληρωτών πλήρους ή μειωμένου ωραρίου, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου τρίμηνης κατ’ ελάχιστο διάρκειας, προκειμένου να αντικαταστήσουν τους εκπαιδευτικούς που δεν προσκομίζουν είτε rapid test είτε pcr.
Τι αναφέρει η τροπολογία
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας: «Στην περίπτωση εκείνη που μόνιμοι ή απασχολούμενοι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ δεν προσκομίσουν πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, τότε δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στις σχολικές μονάδες, στις οποίες υπηρετούν και επέρχονται οι εξής συνέπειες:
α) Στους μόνιμους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ, με απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής και ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά το χρόνο αναστολή καθηκόντων, ο οποίος δε λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται οι αποδοχές. Με όμοια απόφαση αίρεται η αναστολή, εφόσον προσκομίζεται πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου.
β) Οι προσωρινοί αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, καθώς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ, οι οποίοι κατά την ημέρα ανάληψης υπηρεσίας δεν προσκομίζουν στο Διευθυντή/Προϊστάμενο της οικίας σχολικής μονάδας, στον Προϊστάμενο των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ), στον Προϊστάμενο των Κέντρων Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ), στον Διευθυντή Εκπαίδευσης ή στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευση, πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου».
Όλα αυτά σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, καθιστούν υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς με πλάγιο τρόπο… “Αυτό δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Πιστεύουμε ότι είναι προσωπική επιλογή του καθενός. Θα έπρεπε η πολιτεία να πάρει πρώτα όλα τα υπόλοιπα μέτρα, που είναι η μείωση των μαθητών ανά τάξη και η τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων. Δεν είναι δυνατόν να λέμε είναι επικίνδυνη η μη τήρηση αποστάσεων και να κρατούμε 25άρια τμήματα και επιπλέον να τα φορτώνουμε. Δεν μπορεί να μην έχουμε τον αριθμό των καθαριστριών που πρέπει. Δεν είναι δυνατόν να μην γίνονται συνεχή rapid test και self test στο προσωπικό. Ο εμβολιασμός είναι μόνο ένα μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τι γίνεται με τα υπόλοιπα όμως;” διερωτάται ο κ. Αρτεμιάδης.
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος απέναντι στο Υπουργείο
Την ίδια ώρα φαίνεται ότι υπάρχουν και άλλα ανοικτά μέτωπα των εκπαιδευτικών με το Υπουργείο Παιδείας. Χθες η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος ανακοίνωσε ότι εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του με το νομοσχέδιο το οποίο κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας ψήφισαν, για μια ακόμη φορά μέσα στο κατακαλόκαιρο. Η ΔΟΕ θεωρεί πρόσκληση τη στιγμή που φουντώνει το 4ο κύμα πανδημίας, η κυβέρνηση και το Υ.ΠΑΙ.Θ. να καθησυχάζουν πως όλα είναι έτοιμα για τον Σεπτέμβριο.
Η ΔΟΕ υπογραμμίζει ότι: «το νέο «αντιεκπαιδευτικό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας με τον παραπλανητικό τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και Ενδυνάμωση των Εκπαιδευτικών» που ψηφίστηκε στη Βουλή, αποτελεί συνέχεια του καταιγισμού μέτρων και νομοθετημάτων που ελήφθησαν εν μέσω πανδημίας , όπως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η Τράπεζα Θεμάτων, οι αλλαγές στη Γ΄ Λυκείου, ο τρόπος πρόσβασης, οι περικοπές αντικειμένων, η θεσμοθέτηση των εργαστηρίων δεξιοτήτων και μάλιστα από το Νηπιαγωγείο, η αύξηση του αριθμού μαθητών στις τάξεις και η «αυτοαξιολόγηση» της σχολικής μονάδας. Η κυβέρνηση με επιλογή της δεν έχει μειώσει τον αριθμό των μαθητών στα τμήματα, ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός, δεν έχει σχεδιάσει να γίνονται στα σχολεία μαζικά τεστ με ευθύνη του Ε.Ο.Δ.Υ., δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την καθαριότητα, για να επισκευαστούν οι προβληματικές αίθουσες και υποδομές, για να εξασφαλίσει περισσότερα σχολικά λεωφορεία και πιο πυκνά δρομολόγια για τη μετακίνηση των μαθητών κλπ. Εκτός αν το «όλα είναι έτοιμα» της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. σημαίνει ξανά αναστολή λειτουργίας των σχολείων και τηλεκπαίδευση, κάτι το οποίο θα είναι καταστροφικό για τα παιδιά». Παράλληλα η ΔΟΕ πραγματοποίησε πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Τετάρτη 28 Ιουλίου στο Σύνταγμα, καλώντας τους Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της να προβούν σε κάθε πρόσφορη δράση ενημέρωσης των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας.