Λαϊκή συνέλευση πραγματοποιήθηκε στον Βώλακα για την αδειοδότηση νέου λατομείου

0
834

– Αντιδράσεις από τον πρόεδρο της κοινότητας και αιχμές προς την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας
– Τι απαντά ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας


Λαϊκή συνέλευση πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στον Βώλακα, με πρωτοβουλία της τοπικής κοινότητας προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση των κατοίκων του Βώλακα, σχετικά με μία απόφαση της Επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με την οποία υπερψηφίστηκε η μελέτη περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία λατομείου, μέσα στο προστατευόμενο τοπίο του Βώλακα, σύμφωνα με όσα είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Δημήτρης Σίγγος.
Ο ίδιος τόνισε ότι η συγκεκριμένη απόφαση «ήταν κάτι το οποίο η τοπική κοινότητα δεν μπορούσε να το αφήσει να περάσει έτσι», για να προσθέσει: «Έπρεπε να αντιδράσουμε. Έπρεπε να ενημερώσουμε τον κόσμο, γιατί μιλάμε για ένα συγκεκριμένο χώρο, που προστατεύεται εδώ και 36 χρόνια περίπου. Τώρα έρχεται η επιτροπή αυτή της Περιφέρειας και ψηφίζει κατά πλειοψηφία θετικά, ενώ ήταν αρνητική η εισήγηση της υπηρεσίας περιβάλλοντος. Μιλάμε για την περιοχή «Καλλίδρομο» του Βώλακα. Είναι μια περιοχή μεγάλη την οποία εμείς, εδώ και αρκετά χρόνια προσπαθούμε και αγωνιζόμαστε να την προστατεύσουμε. Αυτό θα κάνουμε και τώρα».
Ο κ. Σίγγος, αναφερόμενος στην απόφαση της Επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σχετικά με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του νέου λατομείου, την χαρακτήρισε απαράδεκτη και πρόσθεσε ότι ο ίδιος ως πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, ήταν υποχρεωμένος να ενημερώσει τους κατοίκους μέσω της λαϊκής συνέλευσης, προσθέτοντας ότι σε αυτή μετείχαν και άλλοι οι οποίοι δεν ήταν καλεσμένοι, οι οποίοι ζήτησαν τον λόγο και μίλησαν στη συνέλευση. Διευκρίνησε ότι δυο από αυτούς ήταν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, που ήταν και μέλη της επιτροπής που ψήφισε τους περιβαλλοντικούς όρους για το νέο λατομείο. «Αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη απόφαση από αυτή την επιτροπή, δεν θα χρειαζόταν να κάνουμε καμία λαϊκή συνέλευση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σίγγος, ο οποίος είπε ότι και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου συμφωνεί να μην γίνει κανένα λατομείο σε αυτή την περιοχή, για να υπογραμμίσει: «Οι Βωλακιώτες δεν είναι αντίθετοι με την λειτουργία των λατομείων, αλλά αντίθετοι, σε οποιαδήποτε ενέργεια γίνει για να παραβιαστεί, η προστατευόμενη περιοχή, η οποία για εμάς είναι «πνεύμονας» και ο λόγος για τον οποίο μπορεί να επιβιώσει ο οικισμός. Διαφορετικά σε 20-30 χρόνια δεν θα υπάρχει ο Βώλακας». Ο ίδιος δήλωσε ακόμη στα «Χ» ότι σκοπεύει να κινηθεί νομικά και να προσβάλλει οποιαδήποτε απόφαση επιχειρεί να καταργήσει την προστασία αυτής της περιοχής. Παράλληλα είπε ότι υπήρξε επαφή και με τον κ. Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά, ο οποίος διαβεβαίωσε προφορικά (σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας) ότι στην εν λόγω περιοχή δεν πρόκειται να πάρει άδεια κανείς…
Μιλώντας στα «Χ» για το ίδιο θέμα, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ανέφερε: «Ο κ. Σίγγος έχει καταδικαστεί από το τριμελές εφετείο Θράκης, δεν μπορεί να μας κουνάει το δάκτυλο, επειδή γνωμοδοτήσαμε θετικά για μια περιβαλλοντική μελέτη ενός λατομείου. Θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί από τη θέση του. Πριν ένα μήνα που γνωμοδοτήσαμε θετικά για λατομείο που αφορά την εταιρεία στην οποία δουλεύει και είναι στα 450 μέτρα από το χωριό, δεν έβγαλε άχνα. Δεν έκανε λαϊκή συνέλευση για αυτό το θέμα. Σηκώνει σκόνη για να κάνει ηρωική έξοδο ο κ. Σίγγος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ