Λένε όχι στο κάπνισμα αλλά…

Τι λέει ο κλάδος των ζυθεστιατόρων στην Δράμα για την αντικαπνιστική εκστρατεία και τους ελέγχους

0
1216

Ναι στην εντατικοποίηση των ελέγχων που έχουν θεσμοθετηθεί στο πλαίσιο της αντικαπνιστικής εκστρατείας σε επιχειρήσεις εστίασης και κλειστούς χώρους λένε οι Δραμινοί εστιάτορες.

Παρά τις περί του αντιθέτου εντυπώσεις οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων της Δράμας συμφωνούν απόλυτα με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και προτείνουν πολλαπλασιασμό των ποινών για τους παραβάτες αλλά υπό τον όρο όμως ότι οι έλεγχοι θα εφαρμόζονται παντού και όχι επιλεκτικά. Όπως είπε χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Δράμας και εκπρόσωπος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), κ. Γιώργος Χατζηπαντελής, το πρόβλημα είναι ότι οι έλεγχοι γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία και όχι παντού όπως θα έπρεπε. Οι επαγγελματίες της εστίασης όπως διευκρίνισε, δεν είναι αντίθετοι με την απαγόρευση του καπνίσματος αρκεί αυτή να είναι καθολική και όχι να γίνονται έλεγχοι μόνο σε συγκεκριμένα σημεία όπως γίνεται σήμερα.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Δράμας, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που συμβαίνει κατά την περίοδο της Ονειρούπολης, όταν δηλαδή τα περισσότερα καταστήματα εστίασης στη Δράμα εμφανίζουν την υψηλότερη κίνηση. Πολλοί από τους πελάτες της συγκεκριμένης περιόδου προέρχονται από την Θεσσαλονίκη ή άλλες περιοχές όπου οι έλεγχοι κατά του καπνίσματος σε επιχειρήσεις εστίασης είναι αρκετά χαλαροί ή δεν εφαρμόζονται, όπως αναφέρει. Ο κ. Χατζηπαντελής εξηγεί ότι οι συγκεκριμένοι πελάτες δυσανασχετούν και εισπράττουν αρνητικά την προτροπή των εστιατόρων της Δράμας, να σβήσουν το τσιγάρο, όπως επιβάλλουν οι απαγορεύσεις. “Ο έλεγχος εφόσον γίνεται, θα πρέπει να διεξάγεται παντού και σε όλα τα καταστήματα κάθε περιοχής. Διαφορετικά δημιουργείται απώλεια εσόδων μονίμως στα καταστήματα που ελέγχονται σε αντίθεση με τα υπόλοιπα στα οποία τελικώς στρέφονται πολλοί καπνιστές” σημειώνει.
“Εμείς δεν θέλουμε να ερχόμαστε σε διαμάχη με τους πελάτες. Τους χρειαζόμαστε” αναφέρει ο πρόεδρος των ζυθεστιατόρων της Δράμας συμπληρώνοντας ότι τα πρόστιμα για τους επιχειρηματίες είναι ήδη από 500 έως 10.000 ευρώ. Σε τέσσερις παραβάσεις ο επιχειρηματίας έρχεται αντιμέτωπος με 10 ημέρες αφαίρεση αδείας ενώ στις πέντε παραβάσεις αντιμετωπίζει την ποινή της οριστικής αφαίρεσης αδείας. “Αυτό σημαίνει ότι εμείς θα πρέπει να γινόμαστε αστυνόμοι και να παρακολουθούμε μήπως καπνίσει κάποιος πελάτης” εξηγεί.
Τα θέματα αυτά έχουν συζητηθεί στο Σωματείο Ζυθεστιατόρων Δράμας σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Χατζηπαντελής ο οποίος διευκρινίζει ότι εκτίμηση των μελών του κλάδου είναι ότι όχι μόνο ο αντικαπνιστικός έλεγχος θα πρέπει να εφαρμόζεται, αλλά θα πρέπει να επιβάλλονται και πολύ μεγαλύτερες ποινές στους καπνιστές και τους παραβάτες και όχι να “την πληρώνουν” οι καταστηματάρχες που προσπαθούν να είναι σύννομοι…
Διαφορά στον τρόπο των ελέγχων υπάρχει και εντός του Νομού Δράμας επισημαίνει ο πρόεδρος των Ζυθεστιατόρων εξηγώντας ότι ενώ καταστήματα του κέντρου υφίστανται συνεχώς έλεγχο κάποια άλλα που βρίσκονται σε πιο απομακρυσμένα σημεία δεν ελέγχονται ποτέ. Συμπληρώνει δε ότι τα καταστήματα εστίασης στη Δράμα, όπου ο χειμώνας είναι βαρύτερος έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα με τους κλειστούς χώρους και την απαγόρευση καπνίσματος σε σχέση με νοτιότερες περιοχές όπως η Αττική ή η Κρήτη. Θα πρέπει, εξηγεί, να δημιουργηθούν ειδικοί χώροι για τους καπνιστές εκτός των καταστημάτων, όπως συμβαίνει σε χώρες του εξωτερικού…

Την ερχόμενη εβδομάδα οι νέες διατάξεις για το κάπνισμα στην ολομέλεια της βουλής

Την επόμενη εβδομάδα πάντως αναμένεται η συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει τις διατάξεις για το κάπνισμα. Πλέον σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας, για πρώτη φορά στην εφαρμογή του νόμου θα εμπλέκεται και η Ελληνική Αστυνομία. Ο Βασίλης Κικίλιας αποσαφήνισε ήδη ότι ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί. «Θα σεβαστούμε τα δικαιώματα των καπνιστών, αλλά προφανώς θα προασπίσουμε και τα δικαιώματα των μη καπνιστών και θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη ζωή των παθητικών καπνιστών και ειδικά των παιδιών» τόνισε χθες ο ίδιος σε δηλώσεις του σε ραδιοσταθμό των Αθηνών.
Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι κατά πόσο στο πλαίσιο αυτών των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος έχουν ληφθεί οι ανησυχίες και οι επισημάνσεις των επαγγελματιών που επηρεάζονται άμεσα από αυτές, όπως είναι οι επισιτιστές και τα συναφή επαγγέλματα. Αυτό βέβαια θα φανεί λίαν συντόμως.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ