Λένε το νερό… νεράκι το καλοκαίρι στον Γρανίτη

0
1449

– Λύσεις σε διαχρονικά ζητήματα υδροδότησης δρομολόγησε ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου
– Από προβλήματα δεκαετιών θα ανακουφιστούν επιτέλους οι κάτοικοι σε Γρανίτη, Εξοχή και Μικρομηλιά

Κανείς δεν θα μπορούσε να αμφιβάλει για την αναγκαιότητα συνεχούς και επαρκούς υδροδότησης, τουλάχιστον εντός των κατοικημένων περιοχών των δήμων του Νομού Δράμας. Μοιάζει αυτονόητη η σκέψη ότι τέτοιου είδους προβλήματα έχουν πλέον επιλυθεί εδώ και χρόνια, ωστόσο η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.
Παρότι οι περισσότερες κατοικημένες περιοχές του Νομού Δράμας δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επαρκούς υδροδότησης, αν εξαιρεθούν οι βλάβες και οι απρόσμενες διακοπές, υπάρχουν και περιοχές που αντιμετωπίζουν διαχρονικά προβλήματα επάρκειας νερού ύδρευσης, κυρίως το καλοκαίρι, κάτι που δυσχεραίνει την καθημερινότητα των κατοίκων και δημιουργεί πολλά προβλήματα. Ζητήματα αυτής της μορφής αντιμετωπίζουν και ορισμένες περιοχές του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου και μάλιστα για περισσότερο από δύο δεκαετίες.
Μία από τις περιοχές που κατά τους θερινούς μήνες δεν υδροδοτείται επαρκώς είναι και η κοινότητα Γρανίτη. Πριν από δύο ημέρες, ο Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου, κ. Γιάννης Κυριακίδης, κάλεσε εκπροσώπους των κατοίκων για να συζητηθεί η λύση του προβλήματος που υφίσταται τα τελευταία 20 χρόνια. Ο Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου επεσήμανε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι στην περιοχή του Γρανίτη υπάρχει πρόβλημα με την υδροδότηση εδώ και μία εικοσαετία. Συγκεκριμένα το πρόβλημα εμφανίζεται τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν μειώνεται το νερό στις πηγές, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί η διαθέσιμη ποσότητα νερού για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων. Η κοινότητα υδρεύεται από ένα σύμπλεγμα περίπου 20 πηγών, οι οποίες βρίσκονται στην ορεινή περιοχή και μάλιστα είναι δύσκολα προσβάσιμες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους θερινούς μήνες το νερό της δεξαμενής από την οποία υδρεύεται η κοινότητα τελειώνει μέχρι τις 11 το πρωί, για να ξαναγεμίσει με νερό αργότερα το βράδυ και να υπάρχει διαθέσιμο νερό το επόμενο πρωί.
«Η ουσία της επίλυσης του συγκεκριμένου προβλήματος είναι ότι υπήρχε μία γεώτρηση από το 2003, η οποία όμως κρίθηκε ακατάλληλη και για τον λόγο αυτό δεν χρησιμοποιούταν» εξηγεί στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου και συνεχίζει: «Εμείς, ως Δήμος Κ. Νευροκοπίου, επιδιώκουμε να δώσουμε λύση στο διαχρονικό αυτό πρόβλημα. Έχουμε αναθέσει σε γεωλόγο να καταρτίσει μελέτη για την επίλυση του προβλήματος που αναμένεται να δοθεί με τη χρήση φίλτρων. Η μελέτη θα παραδοθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και σχετίζεται με την τοποθέτηση φίλτρων νερού στη γεώτρηση, προκειμένου να λυθεί το διαχρονικό αυτό πρόβλημα διά παντός. Κάλεσα κάποιους από τους κατοίκους της κοινότητας οι οποίοι διαμαρτύρονται για το πρόβλημα, όπως κάλεσα και τον πρόεδρο προκειμένου να εξηγήσω τη λύση που εξετάζει ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου. Ο γεωλόγος μας διαβεβαίωσε ότι είναι εφικτή η αξιοποίηση του νερού της γεώτρησης. Μόλις παραδοθεί, θα προσκαλέσουμε τους κατοίκους και τον πρόεδρο της κοινότητας για να παρουσιαστεί η μελέτη και ο τρόπος επίλυσης του προβλήματος. Θεωρώ, λοιπόν, ότι του χρόνου δεν θα αντιμετωπίσουμε τέτοιο πρόβλημα στον Γρανίτη. Λύουμε ένα διαχρονικό πρόβλημα που αφορά την ύδρευση περίπου 70 κατοίκων της κοινότητας κατά τη θερινή περίοδο».
Ανάλογο πρόβλημα υπήρχε και στην Κοινότητα Μικρομηλιάς, το οποίο επιλύθηκε από τον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου μέσω ενός έργου προϋπολογισμού 350.000 ευρώ, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι στη διαδικασία της δημοπράτησης. Μέσω του έργου αξιοποιείται το νερό από μία νέα πηγή της ορεινής περιοχής και την κατασκευή νέου δικτύου.
Σε ό,τι αφορά την Κοινότητα Εξοχής, όπως εξήγησε ο κ. Κυριακίδης, ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου έχει εξασφαλίσει άδεια για τη λειτουργία δοκιμαστικής γεώτρησης σε μικρή απόσταση από την κοινότητα. Εφόσον βρεθεί νερό και η γεώτρηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί, θα υδροδοτηθεί η κοινότητα και με νερό γεώτρησης, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται και στο συγκεκριμένο χωριό.
Πρόκειται για τρεις περιοχές του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, οι οποίες παραδόξως αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα εδώ και δύο δεκαετίες, χωρίς να έχει γίνει κάποια παρέμβαση από τις τοπικές αρχές για την επίλυσή του. Ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου για πρώτη φορά επιχειρεί να λύσει αυτά τα διαχρονικά προβλήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα και τις άμεσες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, προσπαθώντας να δώσει τέλος σε ζητήματα που δεν θα έπρεπε να υφίστανται καν εν έτει 2021.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ