Λιγότεροι θάνατοι με έγκαιρη αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου

του Αχιλλέα Παπαδόπουλου, Ειδικού Καρδιολόγου

0
2031

Πόσοι θάνατοι το χρόνο θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί εάν λαμβάνονταν σοβαρά υπόψιν και αντιμετωπίζονταν εγκαίρως οι βασικοί παράγοντες κινδύνου, κακή διατροφή, υψηλή αρτηριακή πίεση, κάπνισμα, καθιστικός τρόπος ζωής; Εκατοντάδες χιλιάδες, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Harvard, που αναλύει διεξοδικά τον τρόπο ζωής. Οι ερευνητές υπολόγισαν τις συνέπειες από 12 διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου, όπως παχυσαρκία, η διατροφή με πολύ αλάτι, η υψηλή LDL «κακή» χοληστερόλη, η υψηλή γλυκόζη στο αίμα, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και η μικρή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Σχεδόν ένας στους πέντε θανάτους (το 2005 απεβίωσαν στις ΗΠΑ 2,4 εκατομ, άνθρωποι) αποδόθηκε στο κάπνισμα και τη μη ελεγχόμενη υπέρταση. Το τσιγάρο ήταν ο κατεξοχήν δολοφόνος για τους άνδρες, αφού αποτελεί αιτία θανάτου για το 21% της ανδρικής θνησιμότητας. Για τις γυναίκες κύρια αιτία θανάτου είναι η υψηλή πίεση του αίματος, αφού σ’ αυτήν αποδίδεται το 19% της γυναικείας θνησιμότητας. Η παχυσαρκία εκτιμήθηκε ως αιτία για 216.000 θανάτους και η έλλειψη άσκησης για 191.000 θανάτους. Από τους διατροφικούς κίνδυνους οι πιο καταστροφικοί είναι η μεγάλη κατανάλωση αλατιού που συνδέθηκε με 102.000 θανάτους, η περιορισμένη λήψη ωμέγα – 3 λιπαρών οξέων (84.000 θάνατοι) και η υψηλή κατανάλωση trans λιπαρών οξέων (82.000).
Εάν κάθε άτομο στις ΗΠΑ κατανάλωνε μέτριες ποσότητες αλκοολούχων ποτών τότε, λένε οι ερευνητές, θα απεβίωναν 26.000 λιγότεροι άνθρωποι ετησίως από καρδιοπάθειες. Ωστόσο 90.000 περισσότεροι άνθρωποι εκτιμάται πως πέθαναν από παθήσεις που σχετίζονται με το αλκοόλ, όπως η κίρρωση του ήπατος, η παγκρεατίτιδα και τα τροχαία ατυχήματα .
Η πρόσφατη αυτή μελέτη, που δημοσιεύτηκε από το ιατρικό περιοδικό Journal Plos Medicine, έδωσε αναλυτικά στοιχεία για το βαρύτατο τίμημα που πληρώνουμε, εξαιτίας των κακών συνηθειών της καθημερινής μας ζωής. Αυτές τις συνήθειες έχουμε ενστερνιστεί πλήρως και οι Έλληνες, που παραμένουμε φανατικοί καπνιστές και εγκαταλείπουμε τη Μεσογειακή μας διατροφή.
Η υψηλή συσχέτιση του καπνίσματος με τον καρκίνο και ο σημαντικός ρόλος της διατροφής, επιβεβαιώθηκαν και από μία πρόσφατη ελληνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Cancer, η οποία κατέγραψε την κατάσταση υγείας και τις διατροφικές συνήθειες 25.000 Ελλήνων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EPIC. Οι επιστήμονες με επικεφαλής τους καθηγητές Δημήτρη και Αντωνία Τριχοπούλου κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η υγεία ωφελείται σημαντικά όταν οι καταναλωτές προτιμούν τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια, αφήνοντας στην άκρη το κόκκινο κρέας, τα γλυκά (δηλαδή τα κορεσμένα λιπαρά) και τις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.
Συγκεκριμένα βρέθηκε, ότι αν κάποιος κάνει μία σημαντική μεταβολή στη διατροφή του καταναλώνοντας περισσότερα όσπρια και λαχανικά σε σχέση με το παρελθόν, τότε οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου μειώνονται έως και 12%. Το όφελος είναι ακόμη μεγαλύτερο για όσους κάνουν τη μεγάλη ανατροπή, αλλάζοντας τελείως τις συνήθειες και τρόπο ζωής. Τα πόσα χρόνια υγείας κερδίζει κανείς εξαρτάται, σύμφωνα με τη μελέτη, από το πόσο αποφασισμένος είναι να κάνει τη διαφορά, ιδίως εάν είναι εθισμένος στον καπνό του τσιγάρου, το κόκκινο κρέας και τα λίπη.
Σήμερα η ανασφάλεια και η οικονομική κρίση επιτείνουν έναν ακόμη παράγοντα κινδύνου, το στρες. Όπως προκύπτει από έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) οι εργαζόμενοι στη χώρα μας αναδεικνύονται πρωταθλητές στο εργασιακό στρες, αφού ένας στους τέσσερις αισθάνεται αβεβαιότητα και βιώνει τις συνέπειες της πίεσης στη δουλειά, που είναι ο θυμός και η αϋπνία.
Το άγχος του γραφείου δυστυχώς δεν είναι κάτι παροδικό. Όμως έχει βρεθεί ότι μακροχρόνιες στρεσογόνες καταστάσεις, ενεργοποιούν ένα «κοκτέιλ» ορμονών και μπορεί να οδηγήσουν σε παθήσεις όπως η υπέρταση. Σε καταστάσεις στρες χαμένο βγαίνει και το ανοσοποιητικό, αφού μειώνεται η ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα μικρόβια και τους ιούς…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here