Λιμνάζουν τα προβλήματα στη Νέα Κρώμνη

0
3491
Νέα Κρώμνη - Η άγρια βλάστηση εμποδίζει ακόμη και την ορατότητα στις διασταυρώσεις

Το οδοιπορικό των “Χ” στις γειτονιές της Δράμας συναντά χρόνιες ανάγκες και δικαιολογημένα παράπονα.

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό στις γειτονιές της Δράμας, τα “Χ” βρέθηκαν τις πρωινές ώρες της Παρασκευής στην περιοχή της Νέας Κρώμνης. Στο κεντρικότερο ίσως σημείο της Νέας Κρώμνης, σε μικρή απόσταση από το πάρκο των Κομνηνών, συναντήσαμε τον κ. Παύλο Υπασπιστή, πρόεδρο του Συλλόγου Διατήρησης και Διαχείρισης Μνημείων Νέας Κρώμνης “Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος”, τον κ. Γιάννη Παναγιωτίδη, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ακρίτες Νέας Κρώμνης” και τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης Πόλη+Ζωή και κάτοικο της περιοχής κ. Φώτη Νικολαΐδη.
Η συνάντηση ήταν σύντομη, αλλά περιεκτική και όπως αποδείχθηκε άκρως ενδιαφέρουσα. Μέσα από τη σύντομη αυτή συζήτηση αναδείχθηκαν προβλήματα της Νέας Κρώμνης, τα οποία «λιμνάζουν» για αρκετό καιρό και δημιουργούν ανησυχία σε πολλούς από τους κατοίκους της περιοχής.

Νέα Κρώμνη – ανάγκη να αναδειχθεί η παραδοσιακή βρύση

Όπως μας είπε ο κ. Υπασπιστής, πριν από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ο Δήμος Δράμας μπάζωσε τον χώρο γύρω από την παραδοσιακή βρύση στην Τσοπάγκα, με αποτέλεσμα η ιστορική για τη Νέα Κρώμνη βρύση να καταστραφεί. Επισκέφθηκε τον τότε Γενικό Γραμματέα του Δήμου Δράμας για να διαμαρτυρηθεί και έλαβε την διαβεβαίωση ότι στις προθέσεις του Δήμου είναι η ανάπλαση του χώρου. Εφησυχασμένος επέστρεψε στη Νέα Κρώμνη και ενημέρωσε τους πολίτες που διαμαρτύρονταν ότι ο Δήμος Δράμας θα προχωρήσει σε ανάπλαση και το πρόβλημα θα πάψει να υπάρχει. Δυστυχώς, από τότε μέχρι και σήμερα και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις προς τη Δημοτική Αρχή, δεν έχει συμβεί απολύτως τίποτα. Ο χώρος, όπως σημείωσε ο κ. Υπασπιστής, παρέμεινε στην κατάσταση που ήταν. Για το ίδιο θέμα ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι υπέβαλλε εγγράφως αίτημα προς την υπηρεσία του Δήμου Δράμας για το ίδιο θέμα, το οποίο έθεσε και σε συζήτηση προ ημερησίας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά δεν υπήρξε καμία απάντηση. Ο κ. Υπασπιστής πρόσθεσε «Περιμένουμε από τον Δήμο Δράμας να υλοποιήσει την υπόσχεσή του. Να αναπλάσει τον χώρο ώστε να είναι προσβάσιμος. Η παραδοσιακή βρύση είναι ένα μνημείο από την οθωμανική εποχή και οι κάτοικοι θέλουν να διατηρηθεί και να μην καταστραφεί γιατί έχει ιστορική σημασία τόσο για τη Νέα Κρώμνη όσο και για ολόκληρη την πόλη. Ευελπιστούμε ότι ο Δήμος τελικά θα υλοποιήσει την υπόσχεσή του».
Συζητώντας για τον χώρο γύρω από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ο κ. Υπασπιστής είπε ότι επικοινώνησε με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου στην οποία ανήκει ο χώρος και ενημέρωσε ότι ορισμένα από τα δέντρα που βρίσκονται κοντά στο μνημείο είναι έτοιμα να πέσουν και επειδή στον ίδιο χώρο αθλούνται πολλοί κάτοικοι καθημερινά υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. «Επικοινώνησα με την Κτηματική Υπηρεσία πριν λίγο καιρό και με διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν όλες οι κατάλληλες ενέργειες. Περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη της υπόθεσης» είπε ο κ. Υπασπιστής.

Νέα Κρώμνη – Οι διαβάσεις πεζών είναι αρκετά φθαρμένες και τείνουν να εξαφανιστούν, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους

Ο κ. Γιάννης Παναγιωτίδης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων «Ακρίτες Νέας Κρώμνης» κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας δήλωσε ότι ο σύλλογος έχει σειρά από δραστηριότητες όχι μόνο στην Νέα Κρώμνη αλλά και ευρύτερα στην πόλη της Δράμας. Εξήγησε ότι ο διακαής πόθος του συλλόγου είναι να αποκτήσει επιτέλους τη δική του στέγη μέσα στην οποία θα απλώσει όλες του τις δραστηριότητες και θα προγραμματίσει νέες προκειμένου να βοηθήσει στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής. Παρόλα αυτά, συνέχισε, οι άνθρωποι του συλλόγου προβληματίζονται βλέποντας να χρονίζουν κάποια προβλήματα στον συνοικισμό τα οποία ζητούν λύση και ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους φορείς αλλά και με τους κατοίκους της περιοχής προκειμένου να δοθούν αξιοπρεπείς λύσεις. «καταλαβαίνουμε ότι τα προβλήματα που έχει να διαχειριστεί η εκάστοτε Δημοτική Αρχή είναι πολλά και απαιτούν χρόνο για να επιλυθούν αλλά πιστεύουμε επίσης ότι χρειάζεται και μια σοβαρή αντιμετώπιση, ώστε να ιεραρχηθούν σωστά και να δοθούν ικανοποιητικές λύσεις σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα» σημείωσε ο κ. Παναγιωτίδης, ενώ επισήμανε ότι ένα από τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή της Νέας Κρώμνης έχει να κάνει με το αποχετευτικό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Τσοπάγκα, οι κάτοικοι της παρόχθιας περιοχής του χειμάρρου έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες και διαμαρτύρονται ότι σε κάθε μεγάλη βροχόπτωση ανεβαίνει η στάθμη του νερού και δημιουργεί έντονες ανησυχίες για την ασφάλεια των σπιτιών. «Θεωρούμε ότι δεν έχει γίνει κάποια σοβαρή παρέμβαση για το πρόβλημα αυτό και νομίζω ότι θα πρέπει να το λάβουν υπ’ όψη τους οι ιθύνοντες, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε σοβαρότατο πρόβλημα σε ενδεχόμενη θεομηνία». Μιλώντας για το ίδιο θέμα ο δημοτικός σύμβουλος κ. Φώτης Νικολάϊδης αναφέρθηκε σε μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής που μαρτυρούν ότι υπάρχει πρόβλημα με τις αποχετεύσεις στο συγκεκριμένο σημείο και έντονη δυσοσμία. «Έχουν ενημερωθεί οι αρχές, μένει να δουν ποιο είναι το πρόβλημα και να επιληφθούν» πρόσθεσε ο κ. Νικολαΐδης, υπογραμμίζοντας πως σε ότι αφορά τον καθαρισμό του ρέματος «μετά από έντονες οχλήσεις επτά μηνών προς τη Δημοτική Αρχή και εφόσον δεν δώθηκαν λύσεις, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ξεκίνησε τον καθαρισμό του ρέματος από την περιοχή της Νέας Αμισού. Ο καθαρισμός δεν έφθασε ακόμη στην περιοχή της Νέας Κρώμνης αλλά είναι δέσμευση του Αντιπεριφερειάρχη πως ο καθαρισμός θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι μέχρι την περιοχή που βρίσκεται μετά τα μάρμαρα Λαζαρίδη».
Τα προβλήματα βέβαια της Νέας Κρώμνης δεν σταματούν εδώ. Ο κεντρικός δρόμος που την διασχίζει, δηλαδή η οδός Ευξείνου Πόντου, δεν έχει τον απαραίτητο αριθμό διαβάσεων πεζών. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα καθώς η Ευξείνου Πόντου χωρίζει στη μέση την περιοχή της Νέας Κρώμνης και στη διάρκεια της ημέρας οι κάτοικοι χρειάζεται να τη διασχίσουν πολλές φορές. Υπενθυμίζεται ότι η Ευξείνου Πόντου οδηγεί στη δυτική έξοδο της πόλης και αποτελεί δρόμο συνεχούς κυκλοφορίας ακόμη και βαρέων οχημάτων με ότι αυτό συνεπάγεται για τους κινδύνους που δημιουργούνται. Παράλληλα ακόμη και στις περιοχές που υπάρχουν διαβάσεις, όπως στο ύψος του πάρκου των Κομνηνών, υπάρχει πρόβλημα με τις διαγραμμίσεις που λόγω της φθοράς τείνουν να εξαφανιστούν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κίνδυνοι από την διέλευση των οχημάτων, τα οποία πολλές φορές σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων δεν σταματούν ή δεν κόβουν ταχύτητα. Αίτημα των κατοίκων είναι να συντηρηθούν οι υπάρχουσες διαβάσεις και να δημιουργηθούν και νέες, διότι είναι υπαρκτή η ανάγκη για κάτι τέτοιο.
Προβλήματα όμως υπάρχουν και εκατέρωθεν της Ευξείνου Πόντου, αφού στις γειτονιές της Νέας Κρώμνης όπου υπάρχουν πολλές διασταυρώσεις είναι λιγοστή έως ανύπαρκτη η οδική σήμανση, κάτι που αποτελεί συνεχή αιτία πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, όπως ανέφερε ο κ. Παύλος Υπασπιστής πρόεδρος του Συλλόγου Διατήρησης και Διαχείρισης Μνημείων Νέας Κρώμνης “Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος”.
Προβλήματα που οι κάτοικοι της Νέας Κρώμνης ζητούν επίσης να επιλυθούν, είναι η αλλαγή του δαπέδου στο προαύλειο του 14ου Δημοτικού Σχολείου που δεν είναι κατάλληλη και ασφαλής για τα παιδιά, ο καθαρισμός της άγριας βλάστησης στα πεζοδρόμια της Νέας Κρώμνης που αποτελεί κίνδυνο και για την διέλευση των οδηγών στις διασταυρώσεις και η βελτίωση του ασφαλτικού τάπητα που εντός του συνοικισμού είναι φθαρμένος, γεμάτος μπαλώματα και με αρκετές επικίνδυνες λακούβες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ