Λύση στο πρόβλημα ρύπανσης από τα λύματα στον «Νταμπλατζά»

0
3010

Λύση στο πρόβλημα των λυμάτων που διαρρέουν στις καλλιέργειες στην περιοχή μεταξύ Δράμας και Μοναστηρακίου επιχειρεί να δώσει η αντικατάσταση του αποχετευτικού αγωγού στην περιοχή Νταμπλατζά. Στην περιοχή πίσω από το αλσύλλιο του δημοτικού Κλειστού Γυμναστηρίου της Δράμας.

Εδώ και καιρό υπήρχαν παράπονα όχι μόνο από καλλιεργητές αλλά και από κατοίκους της πόλης που γνωρίζουν την περιοχή ή αθλούνται στον ίδιο χώρο. Τα παράπονα σχετίζονταν με την περιβαλλοντική επιβάρυνση που δέχεται η συγκεκριμένη δασοσκεπής στο μεγαλύτερο μέρος της έκταση όχι μόνο από τα λύματα του αγωγού αλλά και από ιδιωτικές αποχετεύσεις που όπως λένε πιθανόν καταλήγουν σε ορισμένα σημεία.
Το έργο της αντικατάστασης του αποχετευτικού αγωγού στην περιοχή Nταπλατζά έρχεται προφανώς να αμβλύνει αυτά τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Όπως έγινε γνωστό από την ΔΕΥΑΔ, το αντικείμενο του έργου αφορά την αντικατάσταση αποχετευτικού αγωγού στην περιοχή Νταπλατζά Δράμας, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν. Το έργο, όπως γνωστοποίησε η ΔΕΥΑΔ, κρίνεται απαραίτητο διότι ο παλαιός τσιμεντοσωλήνας που μεταφέρει τα λύματα από το Μοναστηράκι στη Δράμα υπέστη καθιζήσεις, τα λύματα βγαίνουν στους αγρούς και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι τρείς μήνες. Το έργο είναι της τάξης των 24.552 ευρώ, όπως προκύπτει από την συμφωνία μεταξύ της ΔΕΥΑΔ και του εργολάβου που θα αναλάβει την εκτέλεσή του.
Η περιοχή του Νταμπλατζά δίπλα από το αλσύλλιο του Κολυμβητηρίου είναι κατά ένα τρόπο δεμένη με τις μαθητικές εξορμήσεις στον ίδιο χώρο τις προηγούμενες κυρίως δεκαετίες. Εκτιμάται ότι περίπου τρείς γενιές μαθητών φεύγοντας από το κοντινό γυμνάσιο Αρρένων έκαναν εκεί τις κοπάνες του σχολείου τους. Ωστόσο ο χώρος έχει ακόμη μία και σίγουρα πολύ σημαντικότερη διάσταση αφού αποτελεί σημείο άσκησης και αναψυχής για εκατοντάδες συμπολίτες μας.
Ο χώρος όχι μόνο θα πρέπει να προστατευτεί από την όποια περιβαλλοντική επιβάρυνση αλλά και να αξιοποιηθεί και να αναδειχθεί καθώς αποτελεί πνεύμονα πρασίνου σε πολύ μικρή απόσταση από την αστική περιοχή, που θα μπορούσε να αποτελέσει διέξοδο για ήπιες αθλητικές και ψυχαγωγικού τύπου δραστηριότητες χωρίς ωστόσο να διαταράσσεται η ισορροπία του τοπικού οικοσυστήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ