Μαγνητίζουν το ενδιαφέρον τα Λαϊκά Δρώμενα του δωδεκαημέρου

0
3319

Με κέφι και αυθορμητισμό πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή οι εκδηλώσεις

Παρά την κακοκαιρία η τέλεση των λαϊκών δρωμένων του Δωδεκαημέρου στα χωριά της Δράμας ανθίσταται όχι μόνο στις ιδιοτροπίες του καιρού αλλά και στην κακοκεφιά της εποχής. Την Κυριακή, πρώτη ημέρα των λαϊκών δρώμενων στα περισσότερα χωριά το κέφι άναψε με τον αυθορμητισμό και τους αυτοσχεδιασμούς των μεταμφιεσμένων προαναγγέλλοντας μια πολλά υποσχόμενη συνέχεια για την Δευτέρα 7 Ιανουαρίου.

Στην Καλή Βρύση, από τις 10.00 π.μ. την Κυριακή ανήμερα των Θεοφανείων, τα Μπαμπούγερα και οι μεταμφιεσμένοι ξεχύθηκαν από το πρωί κυκλοφορώντας στους δρόμους του χωριού δημιουργώντας ένα εύθυμο και ταυτόχρονα αυθόρμητο κλίμα, συστατικό μέρος των δρώμενων που κάθε χρόνο προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ η κ. Ελισάβετ Χαριζάνη γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Βρύσης, παρά την κακοκαιρία χθες υπήρχε πολύ κέφι όπως συμβαίνει κάθε χρόνο άλλωστε αυτές τις ημέρες και τα μαγαζιά της περιοχής ήταν πλήρη από επισκέπτες και κατοίκους. Τα Μπαμπούγερα ξεχύθηκαν στους δρόμους μετά τον αγιασμό των υδάτων και χτυπούσαν ως είθισται με το σακίδιο στάχτης, τον κόσμο για να …ξορκίσουν το κακό. Υπενθυμίζεται ότι το έθιμο κορυφώνεται σήμερα στις 8 Ιανουαρίου με την αναπαράσταση παρωδία γάμου. Σε αυτή τη γιορτή μεταμφιεσμένων κυριαρχεί ο αυθορμητισμός και ο ενθουσιασμός. Σε γενικές γραμμές ο εικονικός γάμος ακολουθεί το τυπικό του παραδοσιακού γάμου υπό τους ήχους των τοπικών παραδοσιακών οργάνων, της γκάϊντας και του νταχαρέ.
Στον Ξηροπόταμο, στις 10.00 π.μ., πραγματοποιήθηκε γύρα του χωριού με τους μεταμφιεσμένους αλλά και με προβλήματα λόγω του καιρού και των συνθηκών που δημιούργησε. Παρόλα αυτά, στήθηκαν καζάνια με παραδοσιακά εδέσματα των ημερών σε αρκετά σημεία του χωρίου όπως και μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο όπως εξήγησε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξηροποτάμου Κωνσταντίνος Δεβρίκης. Σήμερα, ομάδα μεταμφιεσμένων με κυρίαρχους τους γνωστούς “Αράπηδες” γυρνά από τα σπίτια του χωριού όπου υπάρχουν οι εορτάζοντες “Γιάννηδες” Η Τσέτα μαζί με μουσικούς όπως συνηθίζεται, μπαίνει στις αυλές τους, χορεύει με επικεφαλής το νοικοκύρη «για το καλό» του σπιτιού, εύχεται και δέχεται κεράσματα.

Στο Παγονέρι, στις 11.00 π.μ., στην πλατεία, πραγματοποιήθηκε το δρώμενο των «Χαράπηδων» χωρίς την συνηθισμένη μεγάλη συμμετοχή κόσμου, κυρίως λόγω του καιρού που απετέλεσε εμπόδιο στην προσέλευση επισκεπτών. Παρότι οι δρόμοι ήταν καθαροί από το Παγονέρι μέχρι την Αχλαδιά, δεν συνέβαινε το ίδιο σε ένα μεγάλο τμήμα της διαδρομής από το Νευροκόπι σημείωσε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παγονερίου Δημήτρης Μόνιος στα ΧΡΟΝΙΚΑ. Εχθές Δευτέρα 7 Ιανουαρίου τα “Χαράπια” γυρίζουν ένα προς ένα όλα τα σπίτια του χωριού, μένοντας περισσότερο σε όσους γιορτάζουν, χορεύουν, τραγουδούν, πειράζονται και δέχονται κεράσματα από τους νοικοκυραίους, συνοδευόμενοι πάντα από τα τοπικά παραδοσιακά μουσικά όργανα. Παλαιότερα, το δρώμενο τελούνταν και κατά την 8η Ιανουαρίου με την ημέρα της «μαμής».
Στον Βώλακα, στις 11.00 π.μ., στην πλατεία, πραγματοποιήθηκε το δρώμενο της «μπάρας». Κατα την διάρκεια του εθίμου αυτού, ρίχνουν στο σιντριβάνι πρώτα τον παπά, μετά τον πρόεδρο του χωριού και μετά άλλον που θα υποδείξει κάποιος υποσχόμενος χρηματική αμοιβή που κατατίθεται στο ταμείο της εκκλησίας. Πολλοί πέφτουν μόνοι τους μέσα για το καλό του χρόνου.
Στο Μοναστηράκι, την Κυριακή στις 15.00 μ.μ., στην πλατεία έλαβε χώρα το δρώμενο των «Αράπηδων» και ο “Τρανός Χορός”. Παρόντες στις εκδηλώσεις που συγκέντρωσαν πλήθος κόσμου και επισκέπτες από πολλά μέρη της χώρας ήταν η Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργ. Πατακάκης, ο Δήμαρχος Δράμας Χρ. Μαμσάκος και πολλά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και των Δημοτικών Παρατάξεων καθώς και αρκετοί υποψήφιοι Δημοτικών Παρατάξεων. Στις χθεσινές εκδηλώσεις του Μοναστηρακίου συμμετείχαν και παρακολούθησαν επισκέπτες και μέλη πολιτιστικών συλλόγων από την Αρκαδία, την Ημαθία, τα Κουφονήσια, τα Γιάννενα, την Πάτρα κ.ο.κ. όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου και πρόεδρος του ΚΕΠΑΑΜ Γιάννης Παπουτσής.

Στην Πετρούσα, στις 20.30 μ.μ., έγινε μικρή γύρα στο χωριό με τους μεταμφιεσμένους και δημιουργήθηκε πυρά γύρω από την οποία ακολούθησαν χοροί και τραγούδια. Στην Πετρούσα δεν υπήρξε πρόβλημα προσπελασιμότητας των δρόμων από την κακοκαιρία. Υπήρξαν επισκέψεις ακόμη και από το εξωτερικό (απο την Γερμανία) για την διεξαγωγή των τοπικών λαϊκών δρωμένων με την ονομασία “Μπάμπιντεν” εξήγησε στα ΧΡΟΝΙΚΑ η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρούσας Βασιλική Ηλιάδου. Χθες από το πρωί πολλοί κάτοικοι της Πετρούσας και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρούσας συγκέντρωναν καύσιμη ύλη (πουρνάρια) για το στήσιμο της μεγάλης πυράς που επρόκειτο να γίνει το βράδυ. Οι ετοιμασίες των μεταμφιεσμένων άρχισαν στις 6 το απόγευμα περίπου για να καταλήξουν στο αίθριο όπου ανάβει η μεγάλη πυρά με έντονο τον ήχο των κουδουνιών, του εύθυμου κλίματος και της ψεύτικης καμήλας. Η αληθινή καμήλα του δρώμενου (ο γνωστός Ζαχαρίας) θα βγει στους δρόμους του χωριού σήμερα Δευτέρα.
Στους Πύργους, την Κυριακή από τις 20.00 μ.μ., πραγματοποιήθηκε ολονύχτιο παραδοσιακό γλέντι του χωριού με τους ήχους της Γκάιτας, της Λύρας και του Νταχαρέ είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πύργων Ηλίας Τσάνης σημειώνοντας ότι κατά το έθιμο, οι κάτοικοι ξενυχτούν και χτυπούν τα κουδούνια. Σήμερα Δευτέρα επίσης γίνεται η γύρα του χωριού και ξυπνούν σε κάθε σπίτι αυτούς που κοιμήθηκαν από την προηγούμενη βραδιά και έχουν ξεφύγει και το βράδυ θα καταλήξουν γύρω στις 7μμ με τις αρκούδες και τα κουδούνια στην πλατεία του χωριού όπου ακολουθεί γλέντι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!