Μάκης Καραγιαννίδης: «Θέλουμε η Δράμα να απογειωθεί, αυτό θα είναι επιτυχία»

Συνέντευξη του Μάκη Καραγγιανίδη, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με την παράταξη Project για τη Δράμα

0
1540

Η Δράμα έχει ανάγκη από μια ικανή δήμαρχο και από ικανούς δημοτικούς συμβούλους. Απο Δημοτικό Συμβούλιο που θα αλλάξει την εικόνα του δήμου και θα τον αναδείξει λειτουργικά και αισθητικά, επισημαίνει σε συνέντευξή του στα “Χ”, ο κ.Μάκης Καραγιαννίδης, υποψήφιος με την παράταξη Project για τη Δράμα. Ο κ.Καραγιαννίδης μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι οι πολίτες πρέπει να εμπιστευτούν τα άξια στελέχη του Project για τη Δράμα, τα οποία αποτελούν μια συμπαγή ομάδα νέων και ικανών ανθρώπων με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες αλλά με κοινό τερματισμό: το χτίσιμο μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και της Δημοτικής Αρχής.

κ.Καραγιαννίδη, είστε εκ νέου υποψήφιος με τη δη­μοτική παράταξη Project, με υποψήφια δήμαρχο την κυρία Παρθένα Κιόρτεβε. Θεωρείτε ότι είναι διαφορετικές οι συνθήκες σε αυτές τις εκλογές σε σχέση με το 2019;
Οι συνθήκες είναι διαφορε­τικές από πολλές απόψεις. Η παράταξη Project 2020 ιδρύ­θηκε το 2014. Στις εκλογές που ακολούθησαν έλαβε ποσοστό 6% και εξέλεξε έναν δημοτικό σύμβουλο. Επί ένα χρόνο μας εκπροσώπησε στο δημοτικό συμβούλιο ο Βαγγέλης Καλ­φόπουλος και τα επόμενα τρία χρόνια ο Αλέξης Τσιαμπούσης. Με την παρουσία τους, και με τη συμπαράσταση όλων μας, κατόρθωσαν να πείσουν ότι έχουμε ιδέες και προτάσεις και θα μπορούσαμε να προσφέρου­με πολλά στη Δράμα. Στις εκλο­γές του 2019 το ποσοστό της παράταξής μας έφτασε στο 25% και αυτό αποτελεί σήμερα μια σπουδαία αφετηρία, μια ισχυρή παρακαταθήκη. Μάλιστα, όλα τα παλιά στελέχη και πολλά νέα πρόσωπα με γνώσεις και επαγ­γελματικές περγαμηνές τρέχουν για την παράταξη. Από την άλλη, ο απερχόμενος δήμαρχος και τα στελέχη του απέδειξαν ότι δεν μπορούν να διοικήσουν έναν δήμο με χρόνια προβλή­ματα, που εν πολλοίς οφείλονται και στους ίδιους, όπως είναι ο Δήμος Δράμας. Κατά τη γνώμη μου, λοιπόν, η κατάληψη μιας από τις δύο πρώτες θέσεις στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου συγκεντρώνει πάρα πολλές πιθανότητες, όπως και η τελική επικράτηση του Project στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου.

H παράταξή σας τόσο στις προ­ηγούμενες εκλογές όσο και σε αυτές έχει σε προτεραιότητα την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων του δήμου. Τα προβλήματα, όμως, της πόλης και όλου του δήμου είναι πολύ περισσότερα. Μιλήστε μας για τα σχέδιά σας, αν κερδίσετε τις εκλογές.
Ναι, η παράταξή μας είχε το 2019 και βάζει και το 2023 σε πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων της πόλης και των δημοτών. Αυτό δείχνει ότι, παρ’ όλο που πέρασαν τέσσερα χρόνια, η δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτε για την επίλυσή τους. Η καθαριότητα της Δρά­μας μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί. Τα αδέσποτα σκυλιά και γατιά συνεχώς πολ­λαπλασιάζονται. Οι χαλασμένοι δρόμοι, οι γεμάτοι λακκούβες, είναι μια ντροπή για τον δήμο και, επιπλέον, τα αυτοκίνητα των Δραμινών δεινοπαθούν. Η καθυστέρηση σε κάθε είδους επεμβάσεις και παρεμβάσεις είναι δυστυχώς ο κανόνας. Ειδο­ποιεί ο κόσμος για μια διαρροή νερού και η επισκευή της, μαζί με το ξαναστρώσιμο της ασφάλ­του, ολοκληρώνεται μετά από πέντε μήνες. Ποιες είναι οι δι­καιολογίες της δημοτικής αρχής; Πρώτον, το ελλιπές προσωπικό των υπηρεσιών του δήμου. Ναι, αλλά όταν δόθηκε από το Κρά­τος η ευκαιρία να προσληφθεί προσωπικό το 2018, ο Δήμος Δράμας απουσίαζε και προχώ­ρησε σε μία μόλις πρόσληψη, σε αντίθεση με δήμους γειτονι­κών νομών οι οποίοι το εκμε­ταλλεύτηκαν προς όφελός τους. Γιατί το έκανε αυτό ο δήμαρχος; Μα για να μπορεί να δίνει κομ­μάτια του δημοτικού έργου σε ιδιώτες εργολάβους. Αυτή ήταν η τακτική του τόσα χρόνια και ας έρθει να μας εξηγήσει γιατί την επέλεξε. Η δεύτερη δικαιολογία που ψελλίζει συχνά ο απερχόμε­νος δήμαρχος είναι ότι οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι γενικώς περιορισμένοι, κοινώς δεν υπάρχουν τα χρήματα. Αλλά με αυτούς τους περιορισμένους πόρους άλλοι δήμοι πετούν και άλλοι, όπως ο δικός μας, σέρ­νονται. Επιπλέον, οι δύο προ­ηγούμενοι δήμαρχοι Δράμας μείωναν τα διαθέσιμα κεφάλαια για την επίλυση των προβλημά­των ακόμα περισσότερο με τις σπατάλες και τη μη χρηστή, αν όχι ύποπτη, διαχείρισή τους. Το κόστος μεγάλο για όλους τους δημότες, αλλά αυτούς δεν τους ένοιαζε. Γιατί υπολόγιζαν ότι τα χρήματα που μοίραζαν δεξιά κι αριστερά θα τους έφερναν ψήφους στις επόμενες εκλογές, τόσο κυνικά. Επρόκειτο δηλαδή για μια περίπτωση δημιουργίας «εξαρτήσεων», προς όφελος των ιδίων.
Επί τη ευκαιρία, ας μιλήσω για κάτι των τελευταίων ημερών. Βγήκε ο δήμαρχος τις τελευταίες μέρες και είπε: «Μην κατηγορεί­τε εμένα για τους χαλασμένους δρόμους, φταίει η εταιρεία που περνάει τους αγωγούς για το αέριο! Το έργο δεν είναι δημοτικό!». Με αυτό που λέει αποδεικνύονται δύο πράγματα: Πρώτον, ότι ο ίδιος δεν μπορεί να αναλάβει καμία ευθύνη και κανένα μέτρο. Πάντα φόρτωνε τις ευθύνες του στους άλλους για να τη βγάζει ο ίδιος καθαρή. Και δεύτερον, κανείς δεν είπε ότι το έργο ήταν του Δήμου Δράμας. Αλλά ο Δήμος Δράμας θα έπρεπε και πρέπει να επι­βλέπει αν οι αποκαταστάσεις ολοκληρώνονται σε σύντομο χρόνο, αν οι εκσκαφές σημαίνο­νται σωστά, για να μην έχουμε ατυχήματα, και προπαντός αν οι αποκαταστάσεις έχουν την ποιότητα που πρέπει. Κατά τη γνώμη μου το έργο έγινε ερήμην του Δήμου Δράμας. Ο δήμος δεν ήταν ούτε καν απλός θεατής. Το αποτέλεσμα; Καθυστερήσεις, εκνευρισμός και κακή ποιότητα των αποκαταστάσεων. Επιπλέ­ον, δεκάδες άνθρωποι τραυμα­τίστηκαν, ευτυχώς όχι σοβαρά, και πολλά αυτοκίνητα έπεσαν μέσα στα χαντάκια.

Θέλοντας να επιμείνω σε αυτά που είπατε, ποια είναι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα σήμερα στην πόλη της Δράμας που απαιτούν λύση αμέσως, εδώ και τώρα;
Το πρώτο και κυριότερο πρό­βλημα που πρέπει να επιλυθεί είναι της καθαριότητας της πόλης και όλου του Δήμου. Το δεύτερο είναι να αποκατασταθεί η διαφάνεια, η οικονομία και ο έλεγχος στο ξόδεμα των χρη­μάτων. Να πάψουν οι σπατάλες και να γίνουμε επιτέλους νοικο­κύρηδες. Και το τρίτο, να στελε­χωθούν οι υπηρεσίες με ικανό προσωπικό και με υπαλλήλους υψηλού επιπέδου και γνώσεων, ώστε ο δήμος να αρχίσει να τρέχει με μεγάλες ταχύτητες. Με προσωπικό έκτακτο σε πρώτη φάση αλλά κυρίως, σε βάθος χρόνου, με προσωπικό μόνιμο. Ο Δήμος Δράμας πρέπει να εκ­συγχρονιστεί, αν δεν θέλουμε να μείνουμε ακόμα περισσότερο πίσω από τους άλλους δήμους της χώρας. Μετά από αυτά, θα πρέπει να τρέξουμε με ταχείς ρυθμούς και τα επόμενα έργα, τα μεγάλα έργα που έχει στο πρόγραμμά της η παράταξή μας.

Μιλήστε μας για τα μεγάλα έργα και σχέδια του Project για τη Δράμα.
Η παράταξή μας έχει έναν σχεδιασμό για τα μεγάλα και σο­βαρά έργα που πρέπει να εκτε­λεστούν. Όλες τις προηγούμενες τετραετίες υπήρχε ένα τουλά­χιστον μεγάλο έργο που εκτε­λούσαν οι δήμαρχοι πριν από το 2010. Παλιότερα το Κλειστό Γυμναστήριο του Κραχτίδη, η Ανάπλαση της Αγίας Βαρβάρας, ο κινηματογράφος Ολύμπιον, το Νέο Δημαρχείο, η Ανάπλαση του Χειμάρρου Καλλιφύτου. Μόνο οι δύο τελευταίοι δήμαρ­χοι δεν έκαναν κανένα μεγάλο έργο. Εμείς, λοιπόν, θα επιδιώ­ξουμε να συνεχίσουμε την παλιά πρακτική. Να κατασκευάσουμε κάποια έργα σε ορίζοντα πεντα­ετίας και άλλα να προγραμματι­στούν, ώστε να τελειώσουν και σε περισσότερα χρόνια. Για όσα υπάρχουν μελέτες, θα πρέπει να εξασφαλιστούν χρηματοδο­τήσεις και εντάξεις σε προγράμ­ματα (κρατικά η ευρωπαϊκά). Για όσα δεν υπάρχουν μελέτες, θα πρέπει να γίνουν μελέτες. Ο Δή­μος Δράμας τα τελευταία χρόνια υστέρησε φοβερά στη σύνταξη μελετών και αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο έχει μείνει τόσο πίσω σε σχέση με άλλους δήμους της χώρας. Έγιναν ή θα γίνουν κάποια έργα τώρα που οι κύριοι Αποστολίδης και Θεοδωρίδης πλήρωσαν σο­βαρές μελέτες από την τσέπη τους. Ενδεικτικά σας αναφέρω ως μεγάλα έργα που πρέπει να γίνουν τα Νέα Κοιμητήρια, την Ανάπλαση της Πλατείας, του Κήπου και της οδού Εθνικής Αμύνης, την ανάδειξη του Ιστο­ρικού Κέντρου, τον εκσυγχρο­νισμό του οδικού δικτύου από και προς τις Κοινότητες, μεγάλα έργα της ύδρευσης και αποχέ­τευσης, η ανάδειξη του ορεινού όγκου κ.α.

Τι μήνυμα θα στέλνατε στους συνδημότες μας εν όψη των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου;
Εμπιστευτείτε το Project και στείλτε τους «κουρασμένους» στα σπίτια τους. Η Δράμα έχει ανάγκη από μια ικανή δήμαρχο και από ικανούς δημοτικούς συμβούλους. Από Δημοτικό Συμβούλιο που θα αλλάξει την εικόνα του δήμου και θα τον αναδείξει λειτουργικά και αισθη­τικά. Εμπιστευτείτε τα άξια στε­λέχη του Project για τη Δράμα τα οποία αποτελούν μια συμπαγή ομάδα νέων και ικανών ανθρώ­πων με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες αλλά με κοινό τερ­ματισμό: το χτίσιμο μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των πο­λιτών και της Δημοτικής Αρχής. Εμπιστευτείτε την Παρθένα Κιόρτεβε. Μπορεί να αναδειχθεί στην καλύτερη δήμαρχο των τε­λευταίων ετών και πιστέψτε με, δεν θα είναι καθόλου δύσκολο με αυτούς που μας διοίκησαν τα τελευταία χρόνια. Βέβαια, αλίμο­νό μας αν η φιλοδοξία μας είναι απλώς να είμαστε καλύτεροί τους. Εμείς θέλουμε η Δράμα να απογειωθεί, αυτό θα είναι επιτυ­χία για μας. Η νίκη μάς περιμένει να τη γιορτάσουμε όλοι μαζί. Και η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλ­λον θα χαμογελάσει το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ