Δημήτριος Τσιπίδης: «Εφόσον με εμπιστευτούν οι συμπολίτες μου, θα εργαστώ με αφοσίωση στο καθήκον»

0
1309

κ.Τσιπίδη είστε  υποψήφιος με την παράταξη “Νέα  περιφερειακή Αναγέννηση” με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον κ. Χρήστο Μέτιο. Είναι θεωρείτε η νέα αυτοδιοικητική περίοδος ένα πεδίο μεγάλων προκλήσεων για την αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειάς μας;
Η περιφέρεια μας σήμερα πιο έντονα από κάθε άλλη φορά αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις που ποικίλλουν ανάλογα με την πολιτική και οικονομική κατάσταση, καθώς και τις ιδιαίτερες ανάγκες του πληθυσμού της. Ορισμένες από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν περιλαμβάνουν:
Οικονομική Ανάπτυξη:. Η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε υφιστάμενους τομείς ή άλλους νέους αποτελούν κρίσιμες προκλήσεις. Επιπλέον η ανάληψη δράσεων και ενεργειών από κοινού με την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς για την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας μέσω της χρήσης και της εκμετάλλευσης τεχνολογιών αιχμής αλλά και της ανάπτυξης νέων υπηρεσιών για την περιοχή μας θα συνεισφέρει θετικά στην οικονομική ανάπτυξη της που είναι και το ζητούμενο.
• Υποδομές και Μεταφορές: Η ανάπτυξη, συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών, όπως οι δρόμοι, οι γέφυρες, αλλά και αντιπλημμυρικά ή εγγειοβελτιωτικά έργα, η ανάγκη των οποίων θα προκύψουν μέσα από σχετικές μελέτες, ή από την αναθεώρηση των ήδη υφιστάμενων μελετών με βάση και τα τελευταία δεδομένα, είναι προκλήσεις που η αντιμετώπιση τους θα βελτιώσουν σημαντικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, την ποιότητα ζωής των πολιτών αλλά θα συνεισφέρουν σημαντικά και στην οικονομική ανάπτυξη.
• Περιβαλλοντικές Προκλήσεις: Είναι επιτακτική η ανάγκη, όπως είδαμε και στις πρόσφατες φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα μας της αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προκλήσεων, όπως η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, η προστασία από φυσικές καταστροφές και η προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές.
• Διακυβέρνηση και Διαφάνεια: Η εξασφάλιση καλής διακυβέρνησης, διαφάνειας και αντιμετώπισης φαινομένων που ενέχουν την πιθανότητα διαφθοράς είναι ουσιώδεις για την αποτελεσματική διαχείριση αλλά και την εμπέδωση αισθήματος εμπιστοσύνης με την περιφέρεια και το Κράτος ευρύτερα.

 

 

 

 

Προέρχεστε από τις ένοπλες δυνάμεις και είστε Αντιστράτηγος ε.α. πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την τοπική αυτοδιοίκηση Β’ Βαθμού;
Υπηρέτησα τις Ένοπλες Δυνάμεις και ευρύτερα την Πατρίδα μας επί 39 συναπτά έτη. Νοιώθω απέραντο σεβασμό για τον Ελληνικό Στρατό, που με πήρε νεαρό παιδί με μόρφωσε, με εκπαίδευσε, με εμπιστεύτηκε και μου έδωσε τη δυνατότητα να τον  υπηρετήσω όλα αυτά τα χρόνια, σε κρίσιμες θέσεις στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό σε συμμαχικές δομές. Όλα αυτά τα χρόνια εργάστηκα με σύνεση, τεράστιο πάθος, με θάρρος, πίστη και τόλμη, και εκτιμώ ότι με τη βοήθεια και την συνεργασία των υφισταμένων και προϊσταμένων μου πέτυχα να ανταποκριθώ σε μεγάλο βαθμό στις αυξανόμενες προκλήσεις του Στρατού μας.
Κατά τη διάρκεια των 39 χρόνων εφάρμοσα τον εθιμικό κώδικα αξιών, που περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων την αφοσίωση, την τιμή, την χωρίς όρια αγάπη για την Πατρίδα αλλά και τον άνθρωπο.
Χρησιμοποίησα την οργάνωση ως απαραίτητο ποιοτικό χαρακτηριστικό, για την επίτευξη του εκάστοτε ανατιθέμενου έργου. Επιπλέον διαχειρίστηκα υπεύθυνα και αποτελεσματικά κρίσιμες καταστάσεις, ανθρώπινο δυναμικό αλλά και πόρους που μου εμπιστεύθηκε η Πατρίδα για την εκτέλεση της αποστολής στο πλαίσιο του Στρατού μας.
Όλα αυτά τα χρόνια δεν έπαψα να νοσταλγώ , να ενημερώνομαι για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος μου και να αγωνιώ για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Νιώθω ότι έφτασε η ώρα να υπηρετήσω τον τόπο μου, εδώ που γεννήθηκα και τώρα ζώ με την οικογένεια μου. Έφτασε η ώρα να βοηθήσω στην πράξη, αν και εφόσον εκλεγώ, να χρησιμοποιήσω πλέον της αγάπης που νιώθω για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, όλα αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που απόκτησα υπηρετώντας τον Στρατό μας με αιχμή τον εθιμικό κώδικα αξιών, την αυταπάρνηση, τον εθελοντισμό, την εμπειρία αλλά και τις εξειδικευμένες γνώσεις για την επίλυση των προβλημάτων και την ανάδειξη και αναβάθμιση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που διαθέτουμε.

Πως αξιολογείτε το έργο της διοίκησης την Χρήστου Μέτιου και ποιες πιστεύετε ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για την νέα διοίκηση της Περιφέρειας που θα προκύψει από τις εκλογές;
Το έργο του κ. Περιφερειάρχη, και ευρύτερα το έργο που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα σημαντικό  και πολυεπίπεδο, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι έχουν επιλυθεί και αντιμετωπιστεί όλες οι προκλήσεις , οι οποίες καθώς ζούμε σε ένα περιβάλλον που διαρκώς αλλάζει, γίνονται δυναμικές και ως εκ τούτου υπάρχει αδήριτη ανάγκη να προσαρμοστούμε σε αυτές για να τις αντιμετωπίσουμε με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.
Ο κ. Περιφερειάρχης χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που διαθέτει για να βοηθήσει με τον πλέον επιτυχή τρόπο τον τόπο μας. Ενδεικτικά θα αναφέρω μερικά από αυτά :
• Προσβασιμότητα και διαθεσιμότητα στους συνεργάτες του αλλά και στους πολίτες.
• Ικανότητα, που δεν είναι αυτονόητη, να ακούει όλους όσους του απευθύνουν τον λόγο, αιτήματα και προτάσεις τα οποία τα εξετάζει και τα επιλύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
• Επιμονή στην επίλυση των προβλημάτων-προκλήσεων και όχι υπεκφυγή από αυτά.
• Εργατικότητα, καθώς δεν φείδεται κόπου και χρόνου για την επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας μας.
• Τέλος, Αγάπη για την Περιφέρεια και τους ανθρώπους της.

Είμαστε σε μια περίοδο στην οποία λόγω της κλιματικής αλλαγής, αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και μεγάλες απειλές. Αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητό φέτος. Θεωρείτε ότι η θωράκιση απέναντι στις φυσικές καταστροφές πρέπει να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στο εξής;
Η ανθρώπινη αδυναμία στο να αποτρέψει την εκδήλωση φυσικών καταστροφών ιδιαίτερα  όταν αυτές συνδέονται με την κλιματική αλλαγή είναι δεδομένη. Το γεγονός αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη θωράκισης της κοινωνίας μας έναντι αυτών, μέσω της συνεργασίας πολλών φορέων, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης, των τοπικών αρχών, της επιστημονικής κοινότητας και του κοινού, προκειμένου να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή και η περιβαλλοντική ακεραιότητα από τις επιπτώσεις  των  καταστροφών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Η θωράκιση απέναντι στις φυσικές καταστροφές λόγω κλιματικής αλλαγής πρέπει να περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα και πρακτικές που να ενισχύουν την ανθεκτικότητα της κοινωνίας και των υποδομών της, έναντι των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών. Αυτά τα μέτρα ενδεικτικά και επιγραμματικά δύναται να περιλαμβάνουν:

Σύστηματα προειδοποίησης τεχνολογίας αιχμής
Η εγκατάσταση εξελιγμένων συστημάτων προειδοποίησης, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς του Κράτους για φυσικές καταστροφές, όπως προειδοποιήσεις για πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα, μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη ενημέρωση του κοινού και στην αποφυγή απώλειας ανθρωπίνων ζωών καθώς και υλικών – πόρων. Τα συστήματα αυτά, ονομάζονται «έξυπνα», μπορούν να λειτουργούν 24/7, αυτόνομα και σχεδόν χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, κάνοντας χρήση των πλεονεκτημάτων που προκύπτουν από τις εφαρμογές  της τεχνητής νοημοσύνης(ΑΙ), εκτός αν υπάρχει σημαντικός λόγος, όπως παραβίαση της ασφάλειας.

Έλεγχος Υποδομών – Κατασκευή νέων υποδομών ανθεκτικών στις υφιστάμενες και μελλοντικές φυσικές καταστροφές
Οι κατασκευές όπως κτίρια, γέφυρες και δρόμοι, πρέπει να σχεδιάζονται και να κατασκευάζονται με νέες προδιαγραφές και με γνώμονα την ανθεκτικότητα σε φυσικές καταστροφές όπως διαμορφώνονται με βάση τις κλιματικές αλλαγές.
Επιπλέον είναι επιτακτική ανάγκη να ελεγχθούν οι υφιστάμενες υποδομές με κριτήρια και προδιαγραφές πολύ πιο αυστηρά από τα υφιστάμενα προκειμένου να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά τους και να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες από τυχόν μελλοντική καταστροφή τους. Πλέον αυτών θα πρέπει να καθοριστούν με βάση τα νέα δεδομένα οι κίνδυνοι και στη συνέχεια οι ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν για την αντιμετώπισή τους (π.χ. αντιπλημμυρικά έργα).

Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση  του  κοινού σχετικά με τους κινδύνους και τα μέτρα αυτοπροστασίας κατά των φυσικών καταστροφών
Είναι ουσιώδες για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων, και μπορεί να συνδράμει στην πρόληψη των ανθρώπινων και υλικών απωλειών. Η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:
Ενημέρωση για τους κινδύνους: Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, πληροφόρησης στα μέσα ενημέρωσης και διαδικτύων πλατφόρμων.
Προετοιμασία και αυτοπροστασία: Οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν για τα μέτρα  αυτοπροστασίας που μπορούν να λάβουν κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών. Αυτό δύναται να επιτευχθεί και με τη συμμετοχή σε αντίστοιχες ασκήσεις.

Ποιό είναι το κλίμα που υπάρχει προεκλογικά. Τι αποκομίσατε στις συναντήσεις σας με τους πολίτες αυτή την περίοδο;
Το σύντομο διάστημα που δώσαμε τον προεκλογικό αγώνα, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ όλα τα χωριά του νομού μας και να έρθω σε προσωπική επαφή με πλήθος συμπολιτών μας. Αυτό μου έδωσε την δυνατότητα να γίνω κοινωνός, με τον πλέον καλύτερο τρόπο, όλου του φάσματος των προβλημάτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας, να τα ταξινομήσω με συγκεκριμένα κριτήρια προκειμένου αφού τα εξετάσω, και εφόσον εκλεγώ ως Περιφερειακός Σύμβουλος, να υποβάλω συγκεκριμένες προτάσεις μελλοντικά για την επίλυση τους.
Επίσης διαπίστωσα, μετά και τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, την αγωνία των ανθρώπων για την εκλογή κατάλληλων συμπολιτών μας που δύνανται να διαχειριστούν όλο το φάσμα των προκλήσεων που είναι δυναμικές.
Επίσης την αγωνία να επιλύσουμε απλά και καθημερινά προβλήματα που όμως είναι σημαντικά για την άνετη διαβίωση των πολιτών όλου του νομού μας.
Η αίσθηση που αποκόμισα, είναι ότι υπάρχει εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μου αλλά και στον συνδυασμό μας ευρύτερα, προκειμένου να διαχειριστούμε τα προβλήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

Τι θα θέλατε να προσθέσετε ακόμη στον επίλογο αυτής της συνέντευξης;
Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μου, ότι εφόσον με εμπιστευτούν και με τιμήσουν με την ψήφο τους, θα εργαστώ για το κοινό καλό, με υψηλό ηθικό, με αφοσίωση στο καθήκον, ευσυνειδησία, εργατικότητα, ανιδιοτέλεια και καθημερινές υπερβάσεις, εφαρμόζοντας στην πράξη τον κώδικα αξιών όπως έκανα επί 39 συναπτά έτη που υπηρέτησα τον Στρατό και την Πατρίδα μας. Ευελπιστώ ότι στο Όραμα της συνεχούς προσπάθειας αναβάθμισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και ευρύτερα της ποιότητας της καθημερινότητας θα έχω συμπαραστάτες μου κάθε πολίτη του Νομού μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!