Μας χωράει όλους η «Περιφερειακή Αναγέννηση»

Συνέντευξη του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου στα ΧΡΟΝΙΚΑ

0
5557

Συνέντευξη του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου στα ΧΡΟΝΙΚΑ

Συναντήσαμε τον Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας & Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο αρκετές ημέρες μετά την ανακοίνωση της στήριξης στην υποψηφιότητά του από την ΝΔ. Απαντώντας στις ερωτήσεις μας, αναφέρθηκε στο θερμό κλίμα που αναπτύχθηκε απο στελέχη της παράταξής του πριν και μετά την ανακοίνωση στήριξης, αλλά και στον πόλεμο που συνεχίζει να δέχεται από μερίδα του τύπου.                                                                                                   Δηλώνει αποφασισμένος να κινηθεί με βάση την ισόρροπη ανάπτυξη της περιφέρειας και όχι με γνώμονα την εξυπηρέτηση των προσωπικών φιλοδοξιών των όποιων στελεχών. Ανάμεσα σε άλλα, στην συνέντευξη που μας παραχώρησε εξηγεί ότι θα υπάρξει εμπλουτισμός του συνδυασμού στην Δράμα με ανθρώπους ικανούς που έχουν διάθεση να προσφέρουν στον τόπο.

– Κύριε Περιφερειάρχα, η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασαν όπως είναι γνωστό τη στήριξή τους στο πρόσωπό σας. Είναι αυτό για εσάς περισσότερο ανακούφιση, δικαίωση ή σηματοδοτεί μια ίσως δυσκολότερη περίοδο με τους διαφωνούντες της παράταξής σας αφού ήδη εκδηλώθηκαν διαθέσεις αυτόνομης πορείας από ορισμένες πλευρές;

Η Νέα Δημοκρατία είναι το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας. Η επιλογή της να στηρίξει την υποψηφιότητά μου για τη θέση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τιμά και δίνει στην παράταξη της «Περιφερειακής Αναγέννησης» μια νέα προοπτική.
Δυσκολίες βέβαια υπάρχουν, η εμπιστοσύνη όμως του Προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρόσωπό μου δείχνει την σύγκλιση απόψεων που έχουμε σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης και μου δίνει δύναμη να συνεχίσω τη μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια που ξεκινήσαμε στην περιοχή μας πριν τέσσερα χρόνια.

– Δεχτήκατε πάντως αρκετό “πόλεμο” από μερίδα του τύπου μέχρι την ανακοίνωση της επίσημης στήριξης από την ΝΔ αλλά και μετά από αυτήν. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Το προηγούμενο διάστημα έγινε μια συστηματική προσπάθεια από κάποιους να παρουσιαστεί μια άλλη, ψεύτικη εικόνα τόσο για το έργο που γίνεται στην Περιφέρεια όσο και για μένα προσωπικά. Σε αυτήν την προσπάθεια συμμετείχαν ορισμένα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης.
Διατυπώθηκαν υπερβολές, ψεύδη, συκοφαντίες. Σκοπός ήταν να με βλάψουν προσωπικά ώστε να μην λάβω τελικά την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Απέτυχαν όμως παταγωδώς.
Ξέρω ότι θα συνεχίσουν. Θα αποτύχουν όμως και πάλι. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζω ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά στο έργο που υλοποιείται στην Περιφέρεια είναι καλή. Και για μένα προσωπικά δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα.

– Είναι ίσως δύσκολο να συνθέσει κανείς το πάζλ μίας παράταξης μεταξύ των στελεχών της οποίας υπήρξαν βαριές κουβέντες σε πολιτικό επίπεδο. Πως σχεδιάζετε να κινηθείτε έχοντας αυτό το προηγούμενο ενδοπαραταξιακά;

Η «Περιφερειακή Αναγέννηση» μας χωράει όλους υπό την προϋπόθεση να στηρίζουμε την κοινή προσπάθεια και όχι να εξυπηρετούμε προσωπικές φιλοδοξίες και εγωισμούς. Τώρα είναι η ώρα που πρέπει όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη των πράξεων και των επιλογών μας.

Λέγεται ότι υπήρξε αργοπορία στην ενίσχυση βασικών υποδομών της περιοχής μας, τόσο στην Θράκη όσο και στην Ανατολική Μακεδονία. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Την ευθύνη για τα μεγάλα έργα υποδομών την έχει η κυβέρνηση. Εμείς πιέζουμε την κυβέρνηση ώστε να τα συμπεριλάβει στο σχεδιασμό της γιατί αναγνωρίζουμε ότι είναι σημαντικά για την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας. Η αναβάθμιση των λιμανιών μας, ο συνοριακός σταθμός στους Κήπους και, ειδικά στη Δράμα, ο οδικός άξονας Δράμα-Καβάλα είναι κάποια από τα έργα που στηρίζουμε την κατασκευή τους γιατί είναι έργα ανάπτυξης. Στην ίδια λογική διεκδίκησης εντάσσεται και η έγκριση από την κυβέρνηση του Ειδικού Προγράμματος για τον Έβρο το οποίο προτείναμε και στοχεύει στην αντιπλημμυρική προστασία.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το κομμάτι των έργων υποδομής που είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας (όπως για παράδειγμα οι επισκευές και οι συντηρήσεις δρόμων και κτιρίων, τα αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα και η οδική ασφάλεια) η πορεία των έργων συνεχίζεται με βάση τον σχεδιασμό μας, και μάλιστα το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ευχάριστες ανακοινώσεις και για τη Δράμα.

– Θεωρείτε την θητεία που λήγει την άνοιξη ως επιτυχημένη; Yπάρχουν πράγματα που θα θέλατε να γίνουν αλλά δεν προχώρησαν;

Από την αρχή της Διοίκησής μας μέχρι σήμερα έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην Περιφέρειά μας. Με συστηματική δουλειά διαμορφώσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της Περιφέρειας για τα επόμενα χρόνια, το οποίο έχουμε ξεκινήσει ήδη να υλοποιούμε.
Πρόκειται για ένα σχέδιο για μια ανοιχτή και δυναμική Περιφέρεια που έχει συγκεκριμένο προϋπολογισμό και βασικούς άξονες την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, την στήριξη της επιχειρηματικότητας, τον τουρισμό και τις επενδύσεις στην ενέργεια. Το σχέδιο αυτό βασίστηκε στο έργο του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη, ταυτόχρονα όμως είναι ένα Σχέδιο που έχουμε εμπλουτίσει με νέες ιδέες και δράσεις και παραμένει ανοικτό σε νέες προτάσεις.
Τολμώ να πω ότι είναι η πρώτη φορά που εκπονείται ένα τέτοιο σχέδιο στην Περιφέρειά μας. Για χρόνια στην περιοχή μας απορροφούνταν πόροι και γίνονταν έργα αλλά χωρίς την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου με συγκεκριμένη κατεύθυνση, με αρχή, μέση και τέλος.
Η Διοίκησή μας αυτό θέλει να το αλλάξει. Το έργο δεν είναι εύκολο. Με δουλειά και επιμονή όμως θα τα καταφέρουμε.

– Kύριε Περιφερειάρχα, εδώ και αρκετά χρόνια γίνεται λόγος για ενδοπεριφερειακή ανισότητα. Προς όφελος της Θράκης κυρίως. Eκτιμάτε ότι είναι υπαρκτή; Αν ναι πως πιστεύετε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως πρόβλημα;

Γνωρίζω τη συζήτηση για το θέμα αυτό όπως και τα επιχειρήματα κάθε πλευράς. Γνωρίζω επίσης πως παρόμοιοι προβληματισμοί υπάρχουν και σε άλλες Περιφέρειες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Η δημιουργία των αιρετών Περιφερειών ήταν μια σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας γιατί, πέρα από το τεχνικό και διοικητικό κομμάτι, σήμαινε ότι έπρεπε να χτιστούν στέρεες περιφερειακές ταυτότητες. Αυτό είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε.
Περιφερειακή ταυτότητα και συνείδηση σημαίνει να αισθανόμαστε ολόκληρη την Περιφέρεια σαν το κοινό σπίτι μας και ταυτόχρονα να αναγνωρίζουμε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και τις ανάγκες καθεμιάς από τις Περιφερειακές Ενότητες.
Ο ρόλος του Περιφερειάρχη είναι να διασφαλίζει ότι υπάρχει ισόρροπη και δίκαιη κατανομή των πόρων σε όλη την Περιφέρεια. Αυτόν το ρόλο επιτελώ.

– Οι σχέσεις σας με την παρούσα κυβέρνηση θεωρείτε ότι είχαν θετικό ή ανασταλτικό χαρακτήρα στο έργο που είχατε να επιτελέσετε ως Περιφερειακή Αναγέννηση;

Η «Περιφερειακή Αναγέννηση» είναι μια παράταξη που συστήθηκε κυρίως από ανθρώπους που ανήκουμε σε έναν πολιτικό χώρο διαφορετικό από εκείνους που ανήκουν τα μέλη της κυβέρνησης.
Ο θεσμικός μας ρόλος επιβάλλει να συνεργαζόμαστε με την εκάστοτε κυβέρνηση προκειμένου να πετυχαίνουμε το καλύτερο δυνατό για τον τόπο μας. Αυτή είναι μια υπεύθυνη στάση.
Ο ίδιος ανέπτυξα σχέσεις καλής συνεργασίας και προσωπικής εκτίμησης με ορισμένα μέλη της κυβέρνησης και το έχω πει δημόσια. Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις που η συνεργασία δεν ήταν τόσο καλή.
Σε κάθε περίπτωση, η παρούσα κυβέρνηση δεν μπόρεσε να δημιουργήσει τις συνθήκες για την επανεκκίνηση της οικονομίας και απέχουμε πολύ ακόμα από την πραγματική ανάπτυξη.

– Πώς σκοπεύετε να κινηθείτε για την σύνθεση του ψηφοδελτίου της Δράμας; Είστε ικανοποιημένος με τα τοπικά στελέχη της Περιφερειακής Αναγέννησης;

Η Δράμα είναι μια περιοχή με μεγάλες δυνατότητες και οι άνθρωποί της είναι δημιουργικοί και δραστήριοι.
Σε κάθε απόφαση που έχω λάβει για τη Δράμα στόχος μου ήταν να διασφαλίσω την καλή διοίκηση και την παραγωγή έργου. Για αυτό συνεργάστηκα με ανθρώπους της περιοχής στους οποίους μπορούσα να έχω εμπιστοσύνη. Η συνεργασία αυτή είναι εποικοδομητική, παράγει αποτέλεσμα, και θα συνεχιστεί.
Ταυτόχρονα όμως, όπως θα γίνει σε ολόκληρη την Περιφέρεια, το ψηφοδέλτιο της «Περιφερειακής Αναγέννησης» θα εμπλουτιστεί και στη Δράμα και ομολογώ ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιό μας. Σκοπός μου είναι να υπάρξει και στη Δράμα μια δυνατή ομάδα από ανθρώπους ικανούς, εργατικούς, καταξιωμένους επαγγελματικά και κοινωνικά και με διάθεση να προσφέρουν.

– Γιατί θα πρέπει να επιλέξουν την παράταξη στην οποία ηγείστε, παίρνοντας την σκυτάλη από τον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη, οι πολίτες της περιφέρειάς μας;

Το 2014, η «Περιφερειακή Αναγέννηση» ζήτησε από τους πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να στηρίξουν μια νέα πρόταση για την Περιφέρειά μας. Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν, τίμησαν την παράταξη με την εμπιστοσύνη τους και ξεκίνησε ένα σημαντικό έργο για την περιοχή μας.
Η απώλεια του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη ήταν ένα ισχυρό σοκ για όλους μας. Παρόλα αυτά, και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, το έργο που η «Περιφερειακή Αναγέννηση» ξεκίνησε το 2014 το συνεχίζουμε.
Και το έργο αυτό όχι μόνο συνεχίζεται αλλά και εμπλουτίζεται. Σε ένα πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που αλλάζει διαρκώς, η «Περιφερειακή Αναγέννηση» φέρει την παρακαταθήκη του Γιώργου Παυλίδη, επιλέγει όμως ταυτόχρονα να είναι ανοικτή και δυναμική: να παράγει νέες ιδέες, να προτείνει νέες δράσεις και να δέχεται στους κόλπους της νέους ανθρώπους.
Η «Περιφερειακή Αναγέννηση» είναι η παράταξη που έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την Περιφέρειά μας και ταυτόχρονα διαθέτει και το ανθρώπινο δυναμικό για να το υλοποιήσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ