Μαυρολεύκη – Αμφίπολη: Έρχονται δημοπρατήσεις μέσα στη χρονιά

0
2759

Γιώργος Παπαδόπουλος στα «Χ»: «Υπάρχει απόλυτη μελετητική ωρίμαση στο συγκεκριμένο τμήμα του νέου άξονα»

Αναμένονται σύντομα εξελίξεις στον άξονα Δράμας – Αμφίπολης που αφορά το οδικό τμήμα Μαυρολεύκη – Αμφίπολη, το οποίο περιέρχεται πλέον στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως ορίζει πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση, για την οποία τα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» είχαν γράψει προ ημερών.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες στα «Χ» ότι υπάρχει απόλυτη μελετητική ωρίμαση στο τμήμα Μαυρολεύκη – Αμφίπολη. Δημοπρατήσεις για το συγκεκριμένο τμήμα θα υπάρξουν μέσα στο 2021, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, εκτιμώντας ότι η καχυποψία που έχει καλλιεργηθεί στην κοινή γνώμη για την εξέλιξη του έργου είναι δικαιολογημένη, αφού η καθυστέρηση που υπήρξε όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν μεγάλη και είναι προφανές ότι αυτό θα εκλείψει μόνο όταν εμφανιστούν μπουλντόζες και αρχίσουν τα έργα.
Σε ό,τι αφορά το τμήμα Δράμα – Μαυρολεύκη, όπως εξήγησε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, οι τρεις τελευταίες μελέτες του έργου θα υλοποιηθούν στον ταχύτερο δυνατό χρόνο, προσθέτοντας: «Ο Περιφερειάχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος δήλωσε ότι η ΠΑΜΘ θα χρηματοδοτήσει τις συγκεκριμένες μελέτες, από τη στιγμή που το συγκεκριμένο έργο περιέρχεται στην περιφέρειά μας. Κατ’ επέκταση, στη συνέχεια θα χρηματοδοτήσουμε και την κατασκευή του έργου».
Υπενθυμίζεται ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπ. Υποδομών και Μεταφορών που υπογράφηκε τις προηγούμενες ημέρες, ανακλήθηκε η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων που είχε γίνει προς την εταιρεία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» για το έργο του Κάθετου Άξονα Δράμας – Αμφίπολης και συγκεκριμένα για το τμήμα της διαδρομής που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το συγκεκριμένο τμήμα του έργου επανέρχεται στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κάτι που είχε προαναγγείλει από τα μέσα Ιανουαρίου ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος.
Η απόφαση αυτή λήφθηκε επειδή διαπιστώθηκε ότι είναι κατεπείγουσα ανάγκη να προωθηθούν οι διαδικασίες που αφορούν την άμεση ολοκλήρωση και επίτευξη της μελετητικής ωριμότητας του έργου, προκειμένου να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό η δημοπράτησή του. Αποφασίστηκε, λοιπόν, η ανάκληση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην εταιρεία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» που αφορά το έργο: «Κάθετος Άξονας Δράμα – Αμφίπολη, τμήμα εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης». Επίσης αποφασίστηκε η επαναφορά των αρμοδιοτήτων διαχείρισης και διοίκησης μελετών και κατασκευών και λοιπών αναγκαίων υποστηρικτικών δράσεων για την υλοποίηση του έργου στην Περιφέρεια ΑΜΘ, ως αρμόδιου φορέα και κύριου του έργου.
Στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας ΑΜΘ θα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η διαχείριση όλων των υφιστάμενων μελετών καθώς και η ενδεχόμενη ανάθεση νέων συμβάσεων για την επιτυχή ολοκλήρωση ή και επικαιροποίηση όλων των απαιτούμενων και αναγκαίων μελετών. Περιλαμβάνεται επίσης και κάθε ενέργεια που αφορά την προώθηση των διαδικασιών για την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων για τη δημοπράτηση, εκτέλεση και επίβλεψη των έργων, ενώ η Περιφέρεια ΠΑΜΘ επιμελείται τις διαδικασίες ένταξης των έργων στα χρηματοδοτικά προγράμματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ