Δήμος Προσοτσάνης: Σάρκα και οστά παίρνει το παλαιοντολογικό πάρκο

0
3351

– Θ. Αθανασιάδης στα «Χ»: «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να λειτουργήσει μέχρι το Πάσχα»
– Άρχισαν να ξεφορτώνονται από χθες στον Αγγίτη τα προπλάσματα ζώων της παλαιοντολογικής περιόδου

Άρχισαν από το πρωί της Τετάρτης να ξεφορτώνονται στο πρώην Δημοτικό Σχολείο του Αγγίτη τα προπλάσματα απολιθωμάτων μαμούθ και άλλων ζώων της παλαιοντολογικής περιόδου που θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες λειτουργίας του Παλαιοντολογικού Πάρκου Προσοτσάνης.
Τα πρώτα προπλάσματα μεταφέρθηκαν σε ειδικά κιβώτια με δύο φορτηγά αυτοκίνητα που έφθασαν στον χώρο του παλαιοντολογικού μουσείου την Τρίτη και άρχισαν να ξεφορτώνονται από το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με όσα ανέφερε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης.
Πρόκειται ουσιαστικά για τα τελευταία βήματα που απομένουν να γίνουν πριν από τη λειτουργία του παλαιοντολογικού μουσείου. Παράλληλα θα εγκατασταθεί και το ειδικό τρενάκι στο παλαιοντολογικό πάρκο, το οποίο σκοπεύει να προμηθευτεί, μετά από διακήρυξη στην οποία θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες, ο Δήμος Προσοτσάνης. Το τρενάκι, ανάλογο με εκείνο της Ονειρούπολης, θα εξυπηρετεί τους επισκέπτες με ένα μόνο εισιτήριο και θα τους μεταφέρει από το σπήλαιο Αγγίτη στο Παλαιοντολογικό Πάρκο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για περισσότερο χρόνο παραμονής στην περιοχή. «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου το παλαιοντολογικό πάρκο να λειτουργήσει μέχρι το Πάσχα ή τουλάχιστον να είμαστε έτοιμοι για τη λειτουργία του όταν μας το επιτρέψει η υγειονομική κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Προσοτσάνης.

Το πάρκο απέχει λιγότερο από 1 χιλιόμετρο από το σπήλαιο Αγγίτη και βρίσκεται κοντά στον χώρο όπου βρέθηκαν απολιθώματα από την Παλαιολιθική Εποχή. Εκεί, οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν μεταξύ άλλων προπλάσματα ζώων από καουτσούκ, σε φυσικές διαστάσεις. Όπως έχουν ξαναγράψει τα «Χ», η ευρύτερη περιοχή της Προσοτσάνης εντυπωσιάζει πραγματικά, διότι πρόκειται για έναν γεωγραφικό χώρο όπου, σύμφωνα με στοιχεία του τοπικού δήμου, από τα μέσα της 6ης π.Χ. χιλιετίας οργανώνονται οι πρώτοι νεολιθικοί οικισμοί που συνεχίζονται και στα χρόνια της Χαλκοκρατίας (αρχές 3ης π.Χ. χιλιετίας – 1.050 π.Χ.). Τα ίχνη τους συναντώνται είτε στις όχθες του ποταμού Αγγίτη, όπως στις Πηγές και στη Γραμμένη, είτε μακρύτερα από το ποτάμι, όπως στην Πετρούσα.
Στο τέλος της Χαλκοκρατίας και στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου συνεχίζεται η ζωή σε άλλες θέσεις στα όρια του Δήμου. Πρόκειται είτε για θέσεις στα πεδινά, στην κοιλάδα του Αγγίτη, όπως η θέση «Μεγάλη Τούμπα» της Καλής Βρύσης όπου ο σημαντικός οικισμός της εποχής του Σιδήρου (1.050 π.Χ. – 750 π.Χ.) συνεχίζει τη ζωή του μέχρι τους όψιμους ρωμαϊκούς χρόνους».


Σημειώνεται επίσης, ότι το συνολικό έργο που αφορά τη λειτουργία του Παλαιοντολογικού Πάρκου Αγγίτη χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg. Η πρωτοβουλία της λειτουργίας του παλαιοντολογικού πάρκου έχει στόχο τη διατήρηση αλλά και την προστασία και την ανάπτυξη φυσικής ιστορίας της περιοχής. Το έργο υλοποιείται από τη συνεργασία του Δήμου Προσοτσάνης με τον Δήμο Τσεπελάρε της Βουλγαρίας. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον έργο, ενταγμένο στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας 2014-2020, και υλοποιείται με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την επίβλεψη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ