Μαζικά τεστ αύριο στην πλατεία Ελευθερίας

0
5604

Γιώργος Παπαδόπουλος στα «Χ»: «Στόχος να δούμε το μέγεθος της διασποράς της πανδημίας»
Χρήστος Παπαθεοδώρου στα «Χ»: «Η περιφέρειά μας είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και την Π. Π.»

Μαζική δειγματοληψία με rapid test θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας στο πλαίσιο ανάσχεσης της πανδημίας. Όπως είπε χθες στα «Χ» ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, στη μαζική δειγματοληψία θα μετέχουν 10 επαγγελματίες υγείας και δύο κινητές μονάδες υγείας του ΕΟΔΥ.
Η διαδικασία της συγκέντρωσης των δειγμάτων θα γίνει στο δημοτικό περίπτερο της πλατείας Ελευθερίας. Από τον ΕΟΔΥ έχουν διατεθεί 2.000 rapid test για τους εξεταζόμενους. Η διαδικασία της μαζικής δειγματοληψίας, η οποία είναι δωρεάν, είναι σημαντική διότι θα δώσει τη δυνατότητα να σχηματισθεί μια πιο ευκρινής εικόνα για την εξάπλωση της πανδημίας στον Νομό Δράμας και ειδικότερα να διαπιστωθεί το μέγεθος της διασποράς, διευκρίνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας.
Σημείωσε επίσης, ότι η ημέρα της Πέμπτης έχει επιλεγεί διότι τότε παρουσιάζεται μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο κέντρο της Δράμας από κατοίκους που δεν προέρχονται μόνο από την πόλη, αλλά και από τους περιφερειακούς δήμους και κοινότητες του νομού. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξουν ακριβέστερα συμπεράσματα για τη διασπορά που υπάρχει. Τα 2000 τεστ που διαθέτει ο ΕΟΔΥ παραλήφθηκαν ήδη και από αύριο το πρωί θα είναι στη διάθεση των επαγγελματιών υγείας που θα διεξάγουν τις δειγματοληψίες.
Ήδη για τη διευκόλυνση των πολιτών υπήρξε επικοινωνία του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας με τον Δήμο Δράμας προκειμένου να τοποθετηθούν καθίσματα στην ενδεδειγμένη απόσταση ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός. Σε σχέση με το αν επαρκούν τα 2000 τεστ για τις δειγματοληψίες, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι, εάν στο διάστημα των δειγματοληψιών δεν χρησιμοποιηθούν στο σύνολό τους, θα γίνουν δειγματοληψίες και στις πλατείες των όμορων δήμων εντός του Νομού Δράμας, σε χρόνο που δεν θα απέχει χρονικά περισσότερο από δύο ημέρες από τη δειγματοληψία της Πέμπτης.
«Η δωρεάν δειγματοληψία θα βοηθήσει να διαπιστώσουμε την έκταση της διασποράς των κρουσμάτων, κάτι που είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο. Είναι χρήσιμο οι πολίτες να προσέλθουν στις δειγματοληψίες, διότι με αυτόν τον τρόπο θα διαπιστώσουμε, έχοντας στη διάθεσή μας περισσότερα δεδομένα, πώς πρέπει να κινηθούμε στη συνέχεια για την ανάσχεση της πανδημίας» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η προσέλευση των πολιτών θα πρέπει να γίνει με την τήρηση των υγειονομικών κανόνων και οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν χρήση προστατευτικής μάσκας και να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις.
Ο κ. Γ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι στις ανακοινώσεις των κρουσμάτων που προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από τον ΕΟΔΥ δεν συμπεριλαμβάνονται τα αποτελέσματα των rapid test που γινόταν μόνο σε ιδιωτικά εξεταστικά κέντρα.

Συζήτηση για την εξέλιξη της πανδημίας στην εκτελεστική επιτροπή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Το θέμα της εξέλιξης της πανδημίας τόσο στη Δράμα όσο και στην υπόλοιπη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της Περιφέρειας ΑΜΘ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, όπως επεσήμανε χθες στα «Χ» ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου. Ανάμεσα στα θέματα της συνεδρίασης εξετάστηκε το ζήτημα της εξάπλωσης και διασποράς της πανδημίας στις Περιφερειακές Ενότητες της ΠΑΜΘ. Στη συνεδρίαση που έγινε με τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε αναλυτική ενημέρωση από τον Γενικό Διευθυντή Δημόσιας Υγείας της ΠΑΜΘ κ. Λουκά Γεωργίου. Συζητήθηκε η πορεία της πανδημίας σε όλους τους νομούς της ΠΑΜΘ και η λήψη μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν από τις Περιφερειακές Ενότητες για να λειτουργούν με ασφάλεια οι υπηρεσίες.
«Δυστυχώς, τα κρούσματα είναι πολλά. Η διασπορά είναι μεγάλη και αναμένεται επιδείνωση της κατάστασης, η οποία όμως δεν μπορεί να προβλεφθεί επακριβώς. Χρειάζεται όλοι να δείξουμε τη μέγιστη δυνατή προσοχή και υπευθυνότητα. Η Δράμα και η Ροδόπη παρουσιάζουν το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο σε όλη την ΠΑΜΘ. Ως Περιφέρεια θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον κ. Χαρδαλιά και την Πολιτική Προστασία, με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, διότι τις πρωτοβουλίες για το τι θα πρέπει να γίνει και ποια μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν λαμβάνει η κεντρική κυβέρνηση. Εμείς ουσιαστικά συνεπικουρούμε οπουδήποτε μας χρειαστεί. Οι όποιες πρωτοβουλίες δεν λαμβάνονται από την περιφέρεια» τόνισε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΑΜΘ.
Ο κ. Παπαθεοδώρου επεσήμανε ότι: «η ΠΑΜΘ, αντιλαμβανόμενη το μέγεθος του κινδύνου και την ανάγκη ενίσχυσης όλων των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, έστρεψε την προσοχή της έγκαιρα στον χώρο της δημόσιας υγείας διαθέτοντας πολύ μεγάλα κονδύλια σε τρεις άξονες. Ο πρώτος αφορούσε την ενεργειακή αναβάθμιση των χώρων των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας προκειμένου οι υπηρεσίες υγείας να παρέχονται σε χώρους με καλύτερες συνθήκες. Ο δεύτερος άξονας αφορούσε την προμήθεια ιατρικού και τεχνολογικού εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για τη διευκόλυνση της παροχής υπηρεσιών υγείας. Ο τρίτος άξονας ήταν η κάλυψη μέρους του μισθολογικού κόστους του έκτακτου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που προσελήφθη για τις ανάγκες του covid. Στο πλαίσιο αυτό, η Δράμα ωφελήθηκε με ένα ποσό της τάξης των 5,5 εκατ. ευρώ για ενεργειακές αναβαθμίσεις που ήδη εκτελούνται, με το ποσό της τάξης του 1,7 εκατ. ευρώ για ιατρικό εξοπλισμό και με το ποσό 1,5 εκατ. ευρώ περίπου (1.440.000 ευρώ) για το μισθολογικό κόστος του έκτακτου προσωπικού στο Νοσοκομείου Δράμας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ