Με 4,7 ευρώ στα αρνιά πωλούν οι κτηνοτρόφοι

0
929

– Φορτώνουν όλη την εβδομάδα αμνοερίφια από τη Δράμα για την Αθήνα ενόψει του Πάσχα
– «Οι τιμές των ελληνικών στον καταναλωτή αναμένεται να αγγίξουν τα 11-12 ευρώ» αναφέρει στα «Χ» ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Προσοτσάνης


 

Διατέθηκαν ήδη μεγάλες ποσότητες αμνοεριφίων από τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας για την περίοδο του Πάσχα, ενώ η διαδικασία αυτή είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων.
Το κλίμα που διαμορφώθηκε στις τιμές μετά την Τσικνοπέμπτη, σε ό,τι αφορά τις τιμές των παραγωγών, είναι πάρα πολύ καλό για τους ίδιους, αφού πουλούσαν αρχικά με 4,70 ευρώ το αρνί (σε ζων βάρος) και η τιμή επανήλθε περίπου σε αυτά τα επίπεδα αυτές τις ημέρες. Αυτό για την τιμή πώλησης του σφάγιου από τον παραγωγό σημαίνει τουλάχιστον 7,5 έως 8 ευρώ. Αντίστοιχα, και το κατσίκι από 3,50 ευρώ (σε ζων βάρος) που πωλούνταν πριν δέκα ημέρες έχει ανέβει στο 4,30-4,40 ευρώ το κιλό. Όλα αυτά, βέβαια, έχουν να κάνουν και με το σωματότυπο του ζώου, τη ράτσα του, το πόσο καλά ταϊσμένο είναι κλπ., σύμφωνα με όσα είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης, κ. Κώστας Ακριτίδης, μεταφέροντας και την ικανοποίηση των κτηνοτρόφων που τελικά με αυτές τις τιμές θα μπορέσουν να πληρώσουν τα έξοδά τους.
Ο κ. Ακριτίδης εξήγησε, επίσης, ότι η ικανοποιητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε επίπεδο τιμών παραγωγού, οφείλεται και στο γεγονός ότι σύντομα θα εορταστεί το καθολικό Πάσχα, για τις ανάγκες του οποίου γίνονται εξαγωγές σε Ισπανία και Πορτογαλία. Η αγορά των αμνοεριφίων, όπως αναφέρει, αρχίζει να διαμορφώνεται για το Πάσχα, την ίδια στιγμή που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση μετά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε από τους κτηνοτρόφους δεν θα βάλει στο πασχαλινό καλάθι αρνιά και κατσίκια. «Τα αρνιά και τα κατσίκια δεν πρέπει έτσι κι αλλιώς να μπουν στο πασχαλινό καλάθι, γιατί αν και τώρα δεν πάρουμε χρήματα (οι κτηνοτρόφοι) για να μπορέσουμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, δεν θα μείνουμε ούτε οι μισοί. Πάντως, όλη την εβδομάδα φορτώνουν αμνοερίφια από τη Δράμα για την Αθήνα με φορτηγά. Η διαδικασία ξεκίνησε πιο ομαλά, αλλά οι κτηνοτρόφοι δεν καθησυχαζόμαστε, γιατί γνωρίζουμε ότι εδώ και 6-7 ημέρες υπάρχουν στη Βόρεια Ρουμανία περίπου 100 φορτηγά και φέρνουν από εκεί ρουμανικά αρνιά. Ο κίνδυνος να γεμίσουμε με ρουμανικά αρνιά το Πάσχα υπάρχει, αλλά νομίζω ότι επειδή η κυβέρνηση έχει πάρει το μήνυμα από τους κτηνοτροφικούς συλλόγους, μάλλον θα φροντίσει ώστε να μην μείνουν τουλάχιστον απούλητα ελληνικά αρνιά και κατσίκια, όπως είχε γίνει πέρσι».
«Οι τιμές πώλησης των ελληνικών αμνοεριφίων στον τελικό καταναλωτή, αναμένεται να αγγίξουν τα 11-12 ευρώ, αν δεν υπάρξει αισχροκέρδεια από τους μεσάζοντες. Αλλά μπορεί σε κάποια κρεοπωλεία στην Αθήνα να φθάσει και τα 13 ή 14 ευρώ, εφόσον οι τιμές παραγωγού διαμορφωθούν επάνω από τα 8 ευρώ το σφάγιο» εκτιμά ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενων αμνοεριφίων, ο κ. Ακριτίδης αναφέρει: «Tο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αρνείται ότι υπάρχουν φορτηγά που μεταφέρουν αμνοερίφια από τη Ρουμανία, αλλά εμείς (οι κτηνοτρόφοι) είμαστε υποψιασμένοι, καθώς πέρσι έμειναν πολλά ελληνικά αμνοερίφια απούλητα. Μάλλον είναι πιο προσεκτικοί (στην κυβέρνηση) φέτος, για να απορροφηθούν τα ελληνικά αρνιά και κατσίκια. Εμείς, πάντως, δεν λέμε να μην έρθουν εισαγόμενα αρνιά. Αυτό που λέμε είναι ότι ο καταναλωτής θα πρέπει να βλέπει στο ράφι τι αγοράζει και από πού προέρχεται και να μην ελληνοποιούνται τα πάντα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!