Με αιχμές παραλήφθηκε η μελέτη για τη διαμόρφωση του περιφερειακού

0
1493

– Το έργο της ανάπλασης στον Κορυλόβο έδωσε το έναυσμα για κριτική από την αντιπολίτευση στον Δήμο Δράμας
– Χρ. Mαμσάκος: «Έχουμε να καταθέσουμε έτοιμες μελέτες 25 – 30 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”»

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας και παρελήφθη, η μελέτη για το έργο της διαμόρφωσης της περιμετρικής δημοτικής οδού του Κορυλόβου, που είναι δωρεά της εταιρείας Raycap. Η μελέτη πρόκειται να υποβληθεί ως υποέργο της πράξης με τίτλο «Αναβάθμιση – εκσυγχρονισμός υποδομών του Δήμου Δράμας» μαζί με το έργο της κατασκευής των κερκίδων του δημοτικού σταδίου, προκειμένου να τύχει χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Θετικά ψήφισαν για την έγκριση και παραλαβή της μελέτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής, της δημοτικής παράταξης Πόλη+Ζωή (με παρατηρήσεις για την προτεραιοποίηση του έργου) και της δημοτικής παράταξης Project. Αρνητικά ψήφισε η δημοτική παράταξη “Αυτοδιοίκηση Πολιτών” και η δημοτική παράταξη “Προοπτική για τη Δράμα” ενώ “λευκό” ψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, υπήρξε κριτική από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης όχι για το συγκεκριμένο έργο αλλά για το σύνολο των έργων που θέλει να εντάξει για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” η Δημοτική Αρχή. Υπήρξαν αιχμές για ανυπαρξία έργου της δημοτικής αρχής αλλά και για μη προτεραιοποίηση των έργων που θα υποβληθούν στο πρόγραμμα.

Δήμαρχος Δράμας, Χρ. Μαμσάκος: «Αυτή η Δημοτική Αρχή και έργο παράγει και έχει περάσει πάνω από το όριο του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης»
Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, μιλώντας για την ένταξη έργων στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” ευχαρίστησε προσωπικά τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Δράμας, οι οποίες όπως είπε, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Raycap κατέθεσαν μία τόσο αξιόλογη μελέτη (για την ανάπλαση στον Περιφερειακό του Κορυλόβου). Ο Δήμαρχος Δράμας πρόσθεσε επίσης ότι: «Χαίρομαι διότι η μείζων αντιπολίτευση, αναγνωρίζει επιτέλους ότι αυτή η Δημοτική Αρχή, παράγει έργο, γιατί όταν μιλάει για προτεραιοποίηση μελετών, σημαίνει ότι έχουμε ξεπεράσει τα όρια του πλαφόν που είναι 22 εκατ. ευρώ (σε έργα που θα υποβληθούν για χρηματοδότηση). Οι προτάσεις που έχουμε σε ετοιμότητα μαζί με τα έργα του “Φιλόδημου” υπερβαίνουν αυτό το ποσό. Έχουμε να καταθέσουμε έτοιμες μελέτες περίπου 25 – 30 εκατ. ευρώ να καταθέσουμε στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Από αυτές υπάρχουν μελέτες ύψους 20 εκατ. ευρώ που έγιναν από σημερινές τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Δράμας. Άρα δεν είναι μόνο οι μελέτες των δωρητών τους οποίους ευχαριστώ γιατί έχουμε μια άριστη συνεργασία. Αυτή η Δημοτική Αρχή και έργο παράγει και έχει περάσει πάνω από το όριο του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης. Με εγκύκλιο έγινε γνωστό ότι μπορεί να γίνει προτεραιοποίηση των έργων που θα υποβληθούν με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής μέχρι τις 31 Μαΐου.»

Κ. Χαρακίδης: «Το κόστος των προτάσεων που θα υποβληθούν στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” καθώς ξεπερνά το πλαφόν των 22 εκατ. ευρώ που έχει τεθεί για τον Δήμο Δράμας, έχει ως αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος, να μην ενταχθούν κάποια από αυτά»
Νωρίτερα σε τοποθέτηση τόσο του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πόλη+Ζωή κ. Κ. Χαρακίδη όσο και του δημοτικού συμβούλου της ίδιας παράταξης κ. Μ. Μλεκάνη, είχαν διατυπωθεί επιφυλάξεις για την τύχη των προτάσεων που θα υποβληθούν στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” καθώς ξεπερνούν το πλαφόν των 22 εκατ. ευρώ που έχει τεθεί για τον Δήμο Δράμας, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος, να μην ενταχθούν κάποια από αυτά. Επίσης τονίσθηκε ότι θα έπρεπε να έχει υπάρξει προτεραιοποίηση των έργων που θα υποβληθούν και επισημάνθηκε ότι σημαντικότερα για την πόλη, είναι οι παρεμβάσεις για τις κερκίδες του δημοτικού σταδίου και τα έργα αναβάθμισης στην Αγία Βαρβάρα και τον Δημοτικό Κήπο. Παράλληλα τονίστηκε ότι το έργο της ανάπλασης του Περιφερειακού στον Κορύλοβο, έπεται των υπολοίπων και ότι η μελέτη του έργου (δωρεά της Raycap) είναι μεν αποδεκτή, αλλά θα πρέπει να διασφαλιστεί πρώτα η ένταξη για χρηματοδότηση, των έργων που έχουν προτεραιότητα.

Αλέξανδρος Τσιαμπούσης: «Η τεχνική υπηρεσία που το υπογράφει δεν έχει κάνει τίποτε απολύτως για αυτή τη μελέτη. Η μελέτη του έργου θα έπρεπε να έρθει κανονικότατα ως δωρεά από τη Raycap και να αναφέρονται τα ονόματα των μελετητών»
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Project” κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης τόνισε ότι: «Έχει αργήσει πάρα πολύ να έρθει το επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου, στο οποίο σίγουρα θα έπρεπε να υπάρχει και πρόβλεψη για το τι θα γίνει με τη δημοτική περιμετρική οδό του Κορυλόβου αλλά και οι προτάσεις για τα αναγκαία έργα εντός της πόλης που αναφέρθηκαν και από τη μείζονα αντιπολίτευση. Φυσικά ο Δημοτικός Κήπος απαιτεί να προχωρήσουμε σε ενέργειες σύμφωνα με τη διαχειριστική μελέτη, όπως και η Αγία Βαρβάρα. Την περίοδο 2014 -2019 καταθέσαμε πολλά ερωτήματα για το πότε θα προχωρήσει η ανάπλασή τους. Παίρναμε πάντα την απάντηση ότι δεν έχουμε τη διαχειριστική μελέτη. Αυτή ήρθε το 2018 αλλά δεν προχώρησε τίποτε από τότε. Εμείς ως παράταξη είχαμε πρόβλεψη για τον χώρο που οριοθετείται από τον Περιφερεικαό και πάνω. Είχαμε προτείνει εδώ και χρόνια την ύπαρξη διαδρόμου για τζόκιγκ. Δεν συμφωνώ καθόλου
ότι δεν πρέπει να υπάρχουν πεζόδρομοι ή ποδηλατόδρομοι έξω από τον αστικό ιστό. Ίσα
– ίσα οι σύγχρονες αναπλάσεις δημιουργούν πράσινους χώρους είτε μέσα στις πόλεις είτε εκτός των πόλεων. Ειδικά σε περιαστικά άλση όπως ο Κορύλοβος. Ένα τέτοιο έργο είναι πάρα πολύ κρίσιμο και σημαντικό για τη Δράμα καθώς θα αλλάξει τη νοοτροπία της πόλης. Είναι ένα έργο που έχει ένα αρκετά μεγάλο προϋπολογισμό ακριβώς επειδή πιάνει
μια πολύ μεγάλη απόσταση 2200 μέτρων σε μήκος. Δίνει έναν καινούργιο άξονα ατομικής άθλησης. Έχουμε επίσης μια μελέτη η οποία είναι άρτια. Νομίζω ότι μπορεί να είναι ένα
από τα τοπόσημα της νέας εποχής για τη Δράμα. Η τεχνική υπηρεσία που το υπογράφει δεν έχει κάνει τίποτε απολύτως για αυτή τη μελέτη. Η μελέτη του έργου θα έπρεπε να έρθει κανονικότατα ως δωρεά από τη Raycap και να αναφέρονται τα ονόματα των μελετητών. Εμείς θεωρούμε ότι είναι ένα έργο σημαντικό που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της Δράμας. Προτεραιότητα από όλα τα έργα που θα κατατεθούν στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” είναι το πρώην Εθνικό στάδιο, αλλά μια από τις προτεραιότητες πρέπει να είναι και οι αναπλάσεις
τέτοιας έκτασης και μορφής (όπως στον Περιφερειακό του Κορυλόβου) που θα αλλάξουν
τελικά τη Δράμα.»

Στέργιος Ηλιόπουλος: «Ποιος είναι ο ρόλος των ιδιωτών στην διαμόρφωση της πόλης όταν οι πολιτικοί και οι αυτοδιοικητικοί αφήνουν τεράστια κενά κατά την άσκηση του θεσμικού τους ρόλου»
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Αυτοδιοίκηση Πολιτών” κ. Στέργιος Ηλιόπουλος έθεσε τη συζήτηση για την ανάπλαση του Περιφερειακού του Κορυλόβου, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο και μίλησε για τον ρόλο των ιδιωτών στην διαμόρφωση της πόλης όταν οι πολιτικοί (και οι αυτοδιοικητικοί) αφήνουν τεράστια κενά κατά την άσκηση του θεσμικού τους ρόλου. Βλέπουμε παρέμβαση των ιδιωτών στα τεκταινόμενα της πόλης, η οποία πρέπει να μας προβληματίσει. Προσπαθούν αυτή την στιγμή να επιβάλλουν τα δικά τους “θέλω” στη Δημοτική Αρχή, βλέποντας ότι υπάρχει αυτοδιοικητικό κενό και ότι δεν υπάρχει όραμα, σκέψη και σχεδιασμός. Η ανάπλαση του περιφερειακού του Κορυλόβου δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν είναι μια καλή πρόταση, αλλά το θέμα είναι αν είναι αυτή η προτεραιότητα στο δήμο μας.»

Γιώργος Μήτρου: «Η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου σαν την ανάπλαση του περιφερειακού στον Κορύλοβο επί της ουσίας οδηγεί στην πλήρη εγκατάλειψη του σχεδιασμού για τον Βόρειο Περιφερειακό»
Ο επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” κ. Γιώργος Μήτρου σημείωσε ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου, (ανάπλαση του περιφερειακού στον Κορύλοβο) επί της ουσίας οδηγεί στην πλήρη εγκατάλειψη του σχεδιασμού για τον Βόρειο Περιφερειακό.
Υπάρχει και ένα δεύτερο ζήτημα. Ο δωρητής ή οι δωρητές και επιλέγουν έργα και τα προωθούν αλλά και επιβάλλουν τα χαρακτηριστικά τους, όπως η μελέτη για το κολυμβητήριο που επιβάλλει στο δήμο ότι δεν θα δημιουργήσει κερκίδες.
Επίσης ο κ. Μήτρου είπε ανάμεσα σε άλλα ότι άλλα είναι αυτά που έχουν προτεραιότητα και ότι το συγκεκριμένο έργο, είναι έργο βιτρίνας και έχει και πολιτική σκοπιμότητα.

Κοσμάς Καλαϊδόπουλος: «Εμείς διαφωνούμε. Να μείνει ο δρόμος όπως έχει. Αν υπάρχουν χρήματα, θα πρέπει να τα δώσετε στο κολυμβητήριο ή οπουδήποτε αλλού και όχι στον συγκεκριμένο έργο, που θα στενέψει το δρόμο»
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» κ. Κοσμάς Καλαϊδόπουλος είπε μεταξύ άλλων ότι ο περιφερειακός έχει χαραχθεί εδώ και πολλά χρόνια και μεταξύ άλλων επρόκειτο να διευκολύνει και την πρόσβαση στο νοσοκομείο. Ειδικότερα για την μελέτη του έργου της ανάπλασης υπογράμμισε ότι αυτή θα έπρεπε να έχει γίνει από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, ο οποίος δεν θα έπρεπε να εξαρτάται μόνο από δωρεές. «Είμαστε αντίθετοι στο να καταστρέψουμε αυτό το οποίο υπάρχει σήμερα. Η παρέμβαση θα καταστρέψει την περιοχή. Ο δωρητής ο οποίος κάνει την μελέτη έχει τις δικές του προτάσεις και όχι ο δήμος. Εμείς διαφωνούμε. Να μείνει ο δρόμος όπως έχει. Αν υπάρχουν χρήματα θα πρέπει να τα δώσετε στο κολυμβητήριο ή οπουδήποτε αλλού και όχι στο συγκεκριμένο έργο, που θα στενέψει το δρόμο. Κοιτάξτε να δώσετε τα χρήματα στα αθλητικά κέντρα όπου που επί 2,5 χρόνια πρόκειται να γίνουν έργα και δεν γίνονται, αλλά παίρνουν παράταση και αναβολή» επεσήμανε ο κ. Καλαϊδόπουλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!