Τι προβλήματα εντόπισαν οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων.
Αρκετές επιφυλάξεις και διαφορετικές προσεγγίσεις επιφύλασσε η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας το βράδυ της Τετάρτης, για την προγραμματική σύμβαση μεταξύ των δήμων Δράμας, Δοξάτου, Προσοτσάνης και Νευροκοπίου που αποσκοπεί στην χρηματοδότηση του διαδημοτικού καταφυγίου.
Η προγραμματική σύμβαση ψηφίστηκε μεν ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας (με κοινό στόχο από όλες τις πλευρές να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του διαδημοτικού καταφυγίου από το πρόγραμμα Φιλόδημος), ωστόσο εντοπίστηκαν πολλά προβλήματα στην υλοποίηση του περιεχομένου της αρχικής προγραμματικής σύμβασης.
Ο επικεφαλής της παράταξης Αυτοδιοίκηση Πολιτών, κ. Στέργιος Ηλιόπουλος που επιφορτίσθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο να ασχοληθεί με το θέμα της προγραμματικής σύμβασης εξ αρχής μαζί με τον αντιδήμαρχο κ. Μιχάλη Μουρβετίδη, είπε κάνοντας αναδρομή στην έναρξη αυτής της προσπάθειας ότι προηγήθηκε η σύγκλιση διαπαραταξιακής επιτροπής στην οποία όλες οι παρατάξεις είδαν με θετικό πνεύμα την δημιουργία ενός συνδέσμου για την δημιουργία του διαδημοτικού καταφυγίου. Ωστόσο όπως εξήγησε, μετά από επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών αποσαφηνίστηκε ότι η διαδικασία της πρότασης για την χρηματοδότηση του καταφυγίου δεν μπορεί να προχωρήσει μέσω του συνδέσμου αλλά θα έπρεπε να γίνει μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ των δήμων. Ο κ. Ηλιόπουλος εξήγησε ότι υπήρξε και μια καθυστέρηση μιας περίπου εβδομάδας την οποία αφού διαπίστωσε ο Δήμος Παρανεστίου που θεώρησε ότι θα πρέπει να αποχωρήσει από την κοινή προσπάθεια για να μην κινδυνεύσει να χάσει την χρηματοδότηση της δικής του πρότασης για δημιουργία καταφυγίου και το ποσό των 600 χιλ ευρώ για την χρηματοδότησή του. Έτσι υπήρξε η εξέλιξη της προγραμματικής σύμβασης με τους υπόλοιπους τέσσερις δήμους. Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι η παράταξή του συμφώνησε στην δημιουργία ενός συνδέσμου για την δημιουργία του καταφυγίου καθώς θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει μια οριστική αντιμετώπιση του θέματος των αδέσποτων ζώων στο σύνολο των δήμων γιατί το πρόβλημα είναι κοινό. Ωστόσο είπε ότι το καταφύγιο που τελικά προτάθηκε είναι υπερβολικά μεγάλο. Πρόσθεσε ότι η ιδανική δομή για τα αδέσποτα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 80 με 100 ζώα για να μπορούν να είναι διαχειρίσιμα. Καλό μάλιστα θα ήταν κάθε τέτοια δομή να μην ξεπερνά τα 75 ζώα ώστε να μην υπάρχουν και πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.
Η ενημέρωση που υπήρξε από το Υπουργείο ήταν ότι θα πρέπει το αίτημα να κατατεθεί ώς είχε αρχικά για να μην χαθεί η σειρά στο θέμα της χρηματοδότησης και στην συνέχεια με μια ορθή επανάληψη μπορεί να αλλάξει το τεχνικό δελτίο για τον σχεδιασμό που αφορά τα καταφύγια… Με λίγα λόγια ο κ. Σ. Ηλιόπουλος όσο και η κα Χαρ. Χατζηιωάννου απο την ίδια παράταξη είπαν ότι σε καμία περίπτωση η τελική έκβαση του διαδημοτικού καταφυγίου δεν θα πρέπει να είναι μια δομή που θα φιλοξενεί 240 ζώα διότι αυτό δεν θα είναι διαχειρίσιμο. Επίσης η κα Χατζηιωάννου είπε ότι και ο χώρος που προβλέπεται στην αρχική προγραμματική σύμβαση δεν είναι κατάλληλος για την δημιουργία καταφυγίου.
Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Πόλη+Ζωή Μιχ. Μλεκάνης είπε ότι η παράταξή του είχε εξηγήσει από την αρχή πως η πρόταση του καταφυγίου θα πρέπει να κατατεθεί μέσω προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των δήμων και όχι μέσω του συνδέσμου γιατί δεν υπάρχει χρόνος. Είπε ότι το διαδημοτικό καταφύγιο ήταν πρόταση της παράταξής του πριν γίνει η συγκεκριμένη προσπάθεια μέσω του προγράμματος Φιλόδημος, προκειμένου να επιμεριστεί το κόστος της διαχείρισης των ζώων συντροφιάς σε όλους τους δήμους. Πρόσθεσε ότι στο Νομό Δράμας χρειάζονται τουλάχιστον τρία καταφύγια ζώων. Είπε ότι η παράταξή του στηρίζει την πρόταση για την προγραμματική σύμβαση μεταξύ των δήμων ωστόσο είπε ότι υπάρχουν διαδικαστικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν. Είπε ότι η πρόσκληση προβλέπει την κατάθεση ενός αιτήματος μόνο από κάθε δήμο αλλά ο Δήμος Δράμας έχει υποβάλλει ήδη αίτημα κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στην έγκριση του αιτήματος για το διαδημοτικό καταφύγιο.
Ο επικεφαλής της παράταξης Project Δράμα 2020 κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης είπε ότι σε κάθε περίπτωση τα καταφύγια ζώων συντροφιάς, όσα και να είναι δεν θα λύσουν το πρόβλημα με την διαχείριση των αδεσπότων. Εξήγησε ότι με βάση τη νομοθεσία τα ζώα απλά θα περιθάλπονται στο διαδημοτικό καταφύγιο και στην συνέχεια θα πρέπει να αφήνονται και πάλι ελεύθερα εκεί από όπου περισυνελέγησαν. Πρόσθεσε ότι κυριότερο είναι το κομμάτι της ενημέρωσης του κόσμου και των ελέγχων των δεσποζόμενων ζώων με την βοήθεια των μικροτσίπ. Εξήγησε ότι η παράταξή του είναι υπέρ της δημιουργίας συνδέσμου μεταξύ των δήμων ανεξάρτητα από την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης διότι αυτό θα βοηθούσε σε επίπεδο παιδαγωγικό, εκπαιδευτικό κλπ για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Είπε ακόμη ότι δεν έχει καλλιεργηθεί κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ των δήμων και ότι εάν ο Δήμαρχος Δοξάτου δεν είχε την σχετική πρωτοβουλία για το διαδημοτικό καταφύγιο και δεν έτρεχε γι αυτό οι εξελίξεις αυτές ίσως να μην είχαν δρομολογηθεί. Είπε ότι η παράταξή του είναι υπέρ της προγραμματικής σύμβασης και σημείωσε ότι ο Δήμος Δράμας δεν θα πρέπει να καταθέσει δυο διαφορετικές προτάσεις και ότι θα πρέπει να πάρει πίσω την αρχική πρόταση για την χρηματοδότηση εφοδίων του παρόντος κυνοκομείου ύψους 60.000 ευρώ περίπου. Είπε ότι το βασικότερο είναι να προχωρήσει η δημιουργία του συνδέσμου μεταξύ των δήμων.