Με επιτυχία άνοιξε τις πύλες του το 3ο φεστιβάλ κόμικς της Δράμας

0
685

Μιλούν στα «Χ» μεταξύ άλλων τα μέλη της ομάδας “Λευκός Χώρος” Γ. Μιχαηλίδης και “Tano” όπως και ο γνωστός δημιουργός κόμικς και πολιτικός γελοιογράφος “Soloup”


Στον υπέροχο πολιτιστικό χώρο της καπναποθήκης Αναστασιάδη που παραχωρήθηκε από την «Κύκλωψ» και τον κ. Άρη Θεοδωρίδη, άρχισε το Σάββατο 25 Ιουνίου, το τρίτο φεστιβάλ κόμικς της Δράμας, που διοργανώνεται για τρίτη χρονιά με πρωτοβουλία της ομάδας «Λευκός Χώρος» και την στήριξη του Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
Οι εκθέσεις κόμικς που φιλοξενούνται στην Καπναποθήκη Αναστασιάδη, θα διαρκέσουν έως και τις 2 Ιουλίου 2022 και θα είναι επισκέψιμες καθημερινά, από τις 19:00 έως τις 22:30, ενώ την Κυριακή 26 Ιουνίου και το Σάββατο 2 Ιουλίου θα είναι επισκέψιμες από τις 10:30 έως τις 13:30 και από τις 19:00 έως τις 22:30.
Τα εγκαίνια του φεστιβάλ Κόμικς άρχισαν από το φουαγιέ των εγκαταστάσεων του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στις 8 το βράδυ του Σαββάτου, όπου έγινε το καλωσόρισμα των επισκεπτών του φεστιβάλ κόμικς. Λίγο αργότερα άνοιξε η έκθεση κόμικς στον πολιτιστικό χώρο της καπναποθήκης και ο γνωστός δημιουργός κόμικς, Soloup ή κατά κόσμον Αντώνης Νικολόπουλος, υπέγραψε τα βιβλία του.
Εκεί υποδέχθηκαν τους επισκέπτες και τα μέλη της Δραμινής ΑμΚΕ «Κύκλωψ». Όπως είπε εκ μέρους της «Κυκλωψ» στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο κ. Κώστας Βιδάκης: «Με την πεποίθηση ότι οι εκθέσεις του 3ου φεστιβάλ κόμικς θα συμβάλλουν στην πολιτισμική ανάπτυξης της Δράμας, η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Κύκλωψ» αποφάσισε να παραχωρήσει τις εγκαταστάσεις του πολιτισμικού χώρου, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τη διοργάνωση. Το κτιριακό συγκρότημα που αποτελεί σημείο αναφοράς για την ταυτότητα της πόλης, βρίσκεται σε τροχιά ολοκλήρωσης και εντός των επομένων μηνών θα λειτουργήσει έως ισχυρός πόλος έλξης πολιτισμού με τη στέγαση της συλλογής φωτογραφικών μηχανών του κ. Άρη Θεοδωρίδη και την παρουσίαση της ιστορικής εξέλιξης της τέχνης της φωτογραφίας. Από το προηγούμενο φθινόπωρο, έχει λειτουργήσει σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, ως χώρος διοργάνωσης φωτογραφικών εκθέσεων, υπερτοπικής ακτινοβολίας, με μεγάλη επιτυχία. Την ίδια επιτυχία ευχόμαστε και στις εκθέσεις του 3ου φεστιβάλ κόμικς».
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ κόμικς της Δράμας, την Κυριακή 26/06/2022 πραγματοποιήθηκε ομιλία του Soloup στο φουαγιέ του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, την οποία συντόνισαν οι Γιάννης Μιχαηλίδης και Τάσος Θεοχάρης ενώ επίσης συντόνισαν το απόγευμα της ίδιας ημέρας διαδικτυακή ομιλία του Θανάση Πέτρου.
Μιλώντας στα «Χ» ο κ. Γιάννης Μιχαηλίδης από την ομάδα «Λευκός Χώρος» είπε ότι: «Στην Ελλάδα το βιβλίο περνά μια κρίση. Το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς και για τα κόμικς. Παρά ταύτα, στην χώρα μας το τελευταίο διάστημα, υπάρχει μια αύξηση των αναγνωστών των κόμικς αλλά και των φεστιβάλ που διοργανώνονται. To Φεστιβάλ άρχισε το 2019. Στην φετινή διοργάνωση συμμετέχουν δυο Έλληνες δημιουργοί, ο Solοup και ο Θανάσης Πέτρου. Επίσης δυο Ιταλοί, ο μεγάλος δημιουργός Vittorio Giardino και η Francesca Ghermandi επίσης καθιερωμένη γενικά στην Ευρώπη. Μιλούμε για διαφορετικές και αφηγηματικές μορφές κόμικς».
Ο γνωστός Έλληνας δημιουργός κόμικς και πολιτικός γελοιογράφος Soloup μιλώντας στα «Χ» είπε ότι «Στην έκθεση κόμικς που φιλοξενείται στην καπναποθήκη, υπάρχουν κάδρα και σκίτσα από δυο ιστορικά graphic novels που έχω κάνει.
Το «Αιβαλί» που ουσιαστικά αφορά το 1922 και στο «’21 – Η μάχη της πλατείας» που αναφέρεται στο 1821. Οπότε στην υβριδική θεματική που παρουσιάζουμε, εμφανίζονται δυο σημαντικές ιστορικές στιγμές της Ελλάδας, μέσα από την αφήγηση των κόμικς» Ο Soloup είπε ακόμη στα «Χ» ότι πρωτοδημοσίευσε δουλειά του στην περίφημη «Βαβέλ» το 1989, για να συμπληρώσει: «Ανήκω σε μια γενιά που πρόλαβε τους πρωτεργάτες του κόμικς στην Ελλάδα, όπως ο Ιωάννου, ο Καλαιτζής και άλλοι. H γενιά μου ήταν αυτή που ακολούθησε. Παρακολουθώ και τώρα τη γενιά που βγάζει κόμικς. Άλλωστε ήταν και το κομμάτι του διδακτορικού μου, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, επάνω στην ιστορία των ελληνικών κόμικς. Η εξέλιξη των κόμικς είναι συγκλονιστική στην Ελλάδα. Ειδικά μετά το έτος 2000, με την ευρύτερη χρήση των υπολογιστών και του διαδικτύου, η εξέλιξη είναι αλματώδης. Πλέον έχουμε τα web comics και μια διάχυση της εικόνας και των καλλιτεχνών μέσω του διαδικτύου. Οι σκιτσογράφοι, μπορούν να προσεγγίσουν πολύ πιο εύκολα το κοινό τους αλλά έχουμε και πάρα πολλά φεστιβάλ πια. Το πρώτο ιστορικό ήταν της «Βαβέλ» το 1996, που κράτησε γύρω στα 13 -14 χρόνια». Σχετικά με το φεστιβάλ κόμικς της Δράμας, ο δημιουργός, ανέφερε ότι ελπίζει και εύχεται ο θεσμός να έχει προοπτική, καθώς αποτελεί ένα ωραίο χώρο συνάντησης των δημιουργών με το κοινό τους. Σημείωσε επίσης ότι: «Αυτό που συμβαίνει στη Δράμα, είναι ωραίο και αξιέπαινο. Θα πρέπει οι τοπικοί φορείς να ενισχύσουν το φεστιβάλ κόμικς της Δράμας, που ουσιαστικά είναι ένας ακόμη πνεύμονας πολιτισμού.
Ο γνωστός Δραμινός graffiti artist και μέλος της ομάδας «Λευκός Χώρος», «Tano» ή Αθανάσιος Παπαδόπουλος, είπε μιλώντας στα «Χ» ότι το φεστιβάλ κόμικς της Δράμας, έχει κάνει μια πολύ καλή αρχή, για να ξεκινήσει άλλος ένα πυρήνας έκφρασης και πολιτισμού στην πόλη, όπως είχε ξεκινήσει το Φεστιβάλ ταινιών πριν από αρκετά χρόνια και εξελίχθηκε σε αυτό που ξέρουμε σήμερα, από μια παρέα. Πιστεύω ότι κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και με τα κόμικς με την προϋπόθεση ότι θα το αγκαλιάσει και η κοινωνία. Εκτιμώ ότι η Δράμα, μπορεί να ακουστεί μέσω του φεστιβάλ κόμικς. Όπως συνέβη με την εξέλιξη του φεστιβάλ ταινιών, θα μπορούσε να συμβεί κάτι ανάλογο και για τα κόμικς, γιατί υπάρχουν και αξιόλογοι δημιουργοί εδώ στη Δράμα, που γράφουν και σχεδιάζουν. Μπορεί και για αυτό η Δράμα να αποκτήσει ένα εκτόπισμα».
Σήμερα στο πλαίσιο του φεστιβάλ κόμικς στις 20:00 θα γίνει διαδικτυακή ομιλία του Vittorio Giardino (φουαγιέ του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας) που συντονίζει ο Γιάννης Μιχαηλίδης. Την Παρασκευή 1 Ιουλίου στις 19:00 – 20:00 θα πραγματοποιηθεί παιδικό εργαστήρι κόμικ με την Ανθή Σαμαρτζίδου (φουαγιέ του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας). Επίσης στις 21:00 – 22:00 θα γίνει εργαστήριο κόμικ ενηλίκων με τον Γιώργο Τζάτζιο (φουαγιέ του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας) και στις 22:30 θα ακολουθήσει προβολή ταινίας (στο φουαγιέ του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας) με Djset: τον Μουσικό Επισκέπτη, Νίκο Ουρούμη.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ