Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο 1ο Λύκειο ο διαγωνισμός στη μνήμη του Βασίλη Ξανθόπουλου

Περίπου 90 μαθητές συμμετείχαν στην φετινή διαγωνιστική διαδικασία

0
2140

Περίπου 90 μαθητές των σχολείων της Δράμας με κλίση και κυρίως αγάπη για την Φυσική και τα Μαθηματικά συμμετείχαν στον διαγωνισμό που διεξήχθη στην μνήμη του αδικοχαμένου καθηγητή Βασίλη Ξανθόπουλου, το πρωί της Κυριακής στο αμφιθέατρο του Λυκείου Αρρένων.

Όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο καθηγητής Φυσικής και πρόεδρος του Συλλόγου Θετικών Επιστημόνων Ν. Δράμας Mιλτιάδης Βαβουλίδης “Στον διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές όλων των Λυκείων από τον Νομό Δράμας. Οι διακρίσεις αφορούν τους τρείς πρώτους μαθητές από κάθε τάξη του Λυκείου και στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 90 περίπου μαθητές και συγκεκριμένα 40 από την πρώτη τάξη του Λυκείου, 25 από την δευτέρα Λυκείου και 25 περίπου από την τρίτη Λυκείου. Τα θέματα στα οποία διαγωνίστηκαν οι μαθητές ήταν διαφορετικά για κάθε τάξη και ανάλογα με την ύλη που έχουν διδαχθεί μέχρι τώρα στο σχολείο τους…”
Τα θέματα που δόθηκαν στους συμμετέχοντες του διαγωνισμού ήταν δυο Μαθηματικών και ένα Φυσικής. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε γύρω στις 9:15 το πρωί της Κυριακής και έληξε στις 12:15 μμ.
Ο διαγωνισμός που έχει γίνει θεσμός εδώ και αρκετά χρόνια κεντρίζει το ενδιαφέρον των μαθητών αφού πέραν του γεγονότος ότι αποτελεί ένα μέσο για την ανάδειξη των ικανοτήτων τους στα Μαθηματικά και την Φυσική δίνει και ισχυρά κίνητρα όπως για παράδειγμα το ταξίδι στο CERN για τους τρείς πρώτους διακριθέντες από όλες τις τάξεις. Το συγκεκριμένο ταξίδι που είναι μάλιστα και πολυδάπανο χρηματοδοτείται από την εταιρεία Raycap.
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα βραβεία, ο Δήμος απονέμει χρηματικά βραβεία της τάξης των 300 ευρώ για τον πρώτο, 200 ευρώ για τον δεύτερο και 100 ευρώ για τον τρίτο μαθητή που θα διακριθούν από κάθε τάξη αντίστοιχα. Το σύνολο του ποσού που διαθέτει ο Δήμος Δράμας είναι περίπου 1800 ευρώ. Η Περιφέρεια ΑΜΘ απονέμει χρηματικά βραβεία ύψους 1500 ευρώ τα οποία αφορούν τους διακριθέντες μαθητές της τρίτης τάξης του Λυκείου. Δηλαδή απονέμει 700 ευρώ στον πρώτο μαθητή της τρίτης Λυκείου, 500 ευρώ στον δεύτερο μαθητή και 300 ευρώ στον τρίτο μαθητή της ίδιας τάξης.
Επίσης υπάρχει χρηματικό βραβείο ύψους 200 ευρώ που χρηματοδοτούνται από τον παιδικό φίλο του Βασίλη Ξανθόπουλου, δηλαδή του Δημοσθένη Τενεκετζή και απονέμεται στον μαθητή που έχει κάνει την καλύτερη βαθμολογία από όλες τις τάξεις. Επίσης από πέρσι υπάρχει το βραβείο ύψους 250 ευρώ που απονέμεται με χρηματοδότηση του κ. Ηρακλή Σαββίδη. Πέρσι το συγκεκριμένο βραβείο ενίσχυσε την εκδρομή της δεύτερης τάξης του Λυκείου στην Κρήτη ενώ φέτος δεν έχει αποφασιστεί ακόμη από τον σύλλογο Θετικών Επιστημόνων πώς θα απονεμηθεί, αλλά πολύ πιθανόν να κατευθυνθεί για τον ίδιο σκοπό όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου θετικών Επιστημόνων Δράμας κος Βαβουλίδης.
Χορηγία της τάξης των 500 ευρώ παρέχει και η ΕΛΜΕ Δράμας για το ταξίδι που πραγματοποιεί κάθε χρόνο η δεύτερη τάξη του Λυκείου στο Αστεροσκοπείο της Κρήτης.
Παράλληλα και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις της Κρήτης παρέχουν εκδόσεις που μοιράζονται στα παιδιά κατά την διάρκεια της εκδήλωσης απονομής.
Το ταξίδι στο CERN που αποτελεί επίσης βραβείο του διαγωνισμού και για πολλά παιδιά αποτελεί όνειρο ζωής, χρηματοδοτείται από την Raycap με 2500 ευρώ. Το βραβείο αφορά τους τρείς πρώτους μαθητές της τρίτης τάξης του Λυκείου που διακρίνονται στον διαγωνισμό και τους καθηγητές συνοδούς τους.
Η απονομή των βραβείων στους νικητές θα γίνει στις 5 Μαΐου στην καθιερωμένη εκδήλωση που πραγματοποιείται στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου. Προσκεκλημένη ομιλήτρια θα είναι η κα Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, ερευνήτρια και υπεύθυνη επικοινωνίας στο πρόγραμμα ALICE (A Large Ion Collider Experiment) από το CERN η οποία θα μιλήσει για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις του κέντρου.
Ο διαγωνισμός επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στην μνήμη του δραμινής καταγωγής καθηγητή Φυσικής Βασίλη Ξανθόπουλου που είχε αιφνίδιο και άδικο τέλος. Όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου θετικών Επιστημόνων Δράμας, ο Βασίλης Ξανθόπουλος ήταν ίσως μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές ελπίδες για το Νόμπελ Φυσικής…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!