Με ιδανικό καιρό γιορτάστηκαν τα Κούλουμα στoν Κορύλοβο

0
936

– Χρ. Μαμσάκος: «Η Δράμα ξαναζεί όμορφες στιγμές»
– Γρ. Παπαεμμανουήλ: «Είναι ένα ωραίο έθιμο που πρέπει να κρατήσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε και στις επόμενες γενιές»


 

Μετά από δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας, οι Δραμινοί γιόρτασαν το πρωί της Καθαράς Δευτέρας τα Κούλουμα στον λόφο του Κορυλόβου ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Δήμου Δράμας προκειμένου να απολαύσουν σαρακοστιανά εδέσματα, να ζήσουν στους ρυθμούς της παράδοσης και να πετάξουν τον χαρταετό τους.
Πολύτιμη η συμβολή και φέτος των προσκόπων της Δράμας οι οποίοι προετοίμασαν και μοίρασαν τα σαρακοστιανά εδέσματα όπως και του Ερυθρού Σταυρού Δράμας, τα μέλη του οποίου έκαναν με την παρουσία τους πιο ασφαλή την εκδήλωση. Οι περισσότεροι επισκέπτες ανέβηκαν στον λόφο μετά τις 11 το πρωί και παρότι ήταν σε αριθμό λιγότεροι από παλαιότερες χρονιές ζωντάνεψαν και πάλι μια παράδοση που καλά κρατεί εδώ και δεκαετίες, από την εποχή που την καθιέρωσε ο αείμνηστος γιατρός και πρόεδρος του Φυσιολατρικού Ομίλου Δράμας, Αθανάσιος Γκατζούλης.
Για τα Κούλουμα στον Κορύλοβο αξίζει να θυμίζουμε ότι το έθιμο ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Φυσιολατρικού Ομίλου της Δράμας και γιγαντώθηκε χάρη στις προσπάθειες των μελών του και κυρίως του αείμνηστου και πάνω απ’ όλα ακούραστου γιατρού και προέδρου του, Αθανάσιου Γκατζούλη ο οποίος και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του λόφου, με πολύχρονη και επίμονη προσπάθεια. Για τον λόγο αυτό άλλωστε τα προηγούμενα χρόνια τοποθετήθηκε από τον Δήμο και η περίφημη πινακίδα που φέρει το όνομά του, στους πρόποδες του λόφου. Κανείς άλλωστε δεν μπορεί να ξεχάσει την διάθεση και την ανυστερόβουλη προσπάθεια του γιατρού, όπως πολλοί και χάριν συντομίας συνήθιζαν να τον αποκαλούν λόγω του επαγγέλματος του.
Η ανιψιά του αείμνηστου γιατρού, κα Φωτεινή Δημοτζίκη, μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» και ευχόμενη χρόνια πολλά στους Δραμινούς και τις Δραμινές θυμήθηκε την προσπάθεια που είχε γίνει από τον Φυσιολατρικό Όμιλο Δράμας με μπροστάρη τον Αθανάσιο Γκατζούλη για την ανάδειξη του λόφου που έγινε σύμβολο της πόλης. Αρχικά με τα μονοπάτια στις πλαγιές του λόφου πριν ακόμη δημιουργηθεί ο δρόμος που υπάρχει σήμερα, ο οποίος δημιουργήθηκε από τον ίδιο μετά από σειρά ενεργειών του. Ο συγκεκριμένος δρόμος που υπάρχει σήμερα βοηθά τους επισκέπτες του λόφου να ανεβαίνουν στην κορυφή με το αυτοκίνητο και να απολαμβάνουν τη θέα της πόλης και το όμορφο περιβάλλον. «Ο Αθανάσιος Γκατζούλης καθιέρωσε τη γιορτή που γίνεται κάθε Καθαρά Δευτέρα. Έδωσε αξία στον λόφο που χαίρονται μέχρι σήμερα οι Δραμινοί, απολαμβάνοντας καθαρό αέρα και βλέποντας μοναδικές πανοραμικές εικόνες της πόλης» τόνισε η κα Δημοτζίκη.
Ανυπολόγιστη ήταν φέτος, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, η εθελοντική προσφορά των προσκόπων της Δράμας. Ο Αρχηγός του 3ου Συστήματος Προσκόπων Δράμας κ. Αντώνης Στεφανίδης είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι οι πρόσκοποι πιστοί στις παραδόσεις και τα έθιμα του τόπου, ανέβηκαν στην κορυφή του Κορυλόβου για την προετοιμασία και το μοίρασμα των σαρακοστιανών και προκειμένου να γιορτάσουν μαζί με όλους τους Δραμινούς την έναρξη της Σαρακοστής, όπως γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Στην εκδήλωση που διοργάνωσε και φέτος ο Δήμος Δράμας, μετέβησαν και αρκετοί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης. Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμναουήλ, τόνισε ότι: «O Κορύλοβος είναι συνυφασμένος με το όνομα του αείμνηστου γιατρού Αθανάσιου Γκατζούλη. Ανέδειξε αυτόν τον χώρο και όλοι οι Δραμινοί κάθε Καθαρά Δευτέρα όπως και όλες τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου τον τιμούν. Είναι ένας εμβληματικός χώρος για τη Δράμα. Σήμερα Καθαρά Δευτέρα ευχόμαστε “Καλή Σαρακοστή” σε όλους του Δραμινούς και τις Δραμινές, με τη βοήθεια του Συστήματος Προσκόπων που ανέλαβε σε συνεργασία με τον Δήμο Δράμας να προσφέρει τα πατροπαράδοτα σαρακοστιανά. Είναι ένα ωραίο έθιμο που πρέπει να κρατήσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε και στις επόμενες γενιές».
Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, από την πλευρά του, ευχήθηκε Καλή Σαρακοστή σε όλους του Δραμινούς και τις Δραμινές, τονίζοντας ότι: «O Δήμος Δράμας μετά από τρία χρόνια είναι στην ευχάριστη θέση να δημιουργήσει και πάλι αυτό το έθιμο, στον λόφο του Κορυλόβου που κρατά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς για την βοήθεια που προσέφεραν οι πρόσκοποι, τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και οι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Η Δράμα ξαναζεί όμορφες στιγμές».
Παράλληλα και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μιχάλης Τάσσου, πρόσθεσε από την πλευρά του ότι τα έθιμα και οι παραδόσεις είναι για να τηρούνται και υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι να κάνει ότι είναι δυνατόν για να διατηρεί τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου. Ευχόμαστε από τον εμβληματικό λόφο της πόλης της Δράμας «Καλή Σαρακοστή».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ