Πρωτιά για τον Πρόδρομο Φωτιάδη στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα

0
240

Σαρώνει τις διακρίσεις ο Δραμινός μαθητής του Γυμνασίου και Λυκειακών Τάξεων Νικηφόρου


Πρώτο βραβείο στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα με την ονομασία “ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ” απέσπασε ο 17χρονος Δραμινός μαθητής του Γυμνασίου και Λυκειακών Τάξεων Νικηφόρου Πρόδρομος Φωτιάδης που εξασφάλισε την είσοδό του στην Εθνική Ομάδα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην 40η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα τον Μάιο του 2023 και στην 64η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα τον Ιούλιο του 2023.
Στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα είχαν καταφέρει να περάσουν δυο μαθητές από τα σχολεία της Δράμας που διακρίθηκαν ανάμεσα στους επιτυχόντες του διαγωνισμού της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας με την επωνυμία «Θαλής» που προηγήθηκε. Ήταν ο Φίλιππος Άρμεν από τη Β’ Λυκείου του 2ου ΓΕΛ Δράμας και ο Πρόδρομος Φωτιάδης από τη Γ’ Λυκείου των Λυκειακών Τάξεων Νικηφόρου. Τελικώς ένας από τους δυο, δηλαδή ο Πρόδρομος Φωτιάδης κατάφερε να διακριθεί και στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα παίρνοντας το πρώτο βραβείο.
Ο ίδιος μαθητής στον οποίο αξίζουν συγχαρητήρια, ήταν πέρσι στην εξάδα των μαθητών που εκπροσώπησαν τη χώρα μας στην 39η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα που έλαβε χώρα στην Κύπρο από τις 4 έως τις 9 Μαΐου 2022 στην οποία τελικά διακρίθηκε και απέσπασε το χρυσό μετάλλιο. Ο Δραμινός μαθητής ήταν τρίτος στην τελική κατάταξη με βαθμολογία 34,50 και τελικά η συμμετοχή του σε αυτή τη διοργάνωση αποδείχθηκε «χρυσή». Ο ίδιος μαθητής κατάφερε να γεμίσει για μια ακόμη φορά με υπερηφάνεια τη Δράμα κατακτώντας το Αργυρό Μετάλλιο στην 63η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα του Όσλο. Σε εκείνον τον διαγωνισμό η ελληνική ομάδα με κορυφαίο τον Δραμινό μαθητή Πρόδρομο Φωτιάδη, ξεπέρασε μεγάλες δυνάμεις των μαθηματικών διαγωνισμών όπως την Αυστραλία, την Ουγγαρία και τη Σερβία που έχουν παράδοση στη στήριξη των μαθητών που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς.
Ο ίδιος μαθητής διακρίθηκε και στην Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής που έγινε στη Γεωργία, από τις 14 έως τις 21 Αυγούστου του 2022. Η ελληνική ομάδα επέστρεψε από το Κουτάισι της Γεωργίας με ένα χάλκινο μετάλλιο και μια εύφημο μνεία στις αποσκευές της. Ο Πρόδρομος Φωτιάδης διακρίθηκε με εύφημο μνεία ενώ χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Ανδρέας Σκούπας από το Μουσικό Λύκειο Αλίμου Αθηνών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Πρόδρομος Φωτιάδης το 2022 βραβεύθηκε και από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο Αριστείας στα Μαθηματικά «Παναγιώτη Μέγα», για την βράβευση του μαθητή ή της μαθήτριας με την καλύτερη επίδοση στην Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών του έτους 2022.
Οι διαγωνισμοί Θαλής, Ευκλείδης και Αρχιμήδης είναι μέρος της δραστηριότητας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας που εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα προωθεί την εξέλιξη της μαθηματικής επιστήμης. Μέσα από τους διαγωνισμούς οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να αναδείξουν τις ικανότητές τους και να συμμετέχουν με την εθνική ομάδα της χώρας μας ίσως και στη διεθνή μαθηματική Ολυμπιάδα. Επίσης, η διαδικασία δυνητικά μπορεί να αποτελέσει και εφαλτήριο που θα τους οδηγήσει σε συγκεκριμένα κανάλια επαγγελματικής σταδιοδρομίας στη συνέχεια της πορείας τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ