Σύντομα στην κυκλοφορία και πάλι η οδός Βενιζέλου

0
254

Στην τελευταία φάση τους βρίσκονται οι αρχαιολογικές ανασκαφικές εργασίες που άρχισαν παράλληλα με τα έργα φυσικού αερίου στην οδό Βενιζέλου. Τα αρχαία ευρήματα καταγράφηκαν και αποτυπώθηκαν με αποτέλεσμα σύντομα η οδός Βενιζέλου να αποδοθεί και πάλι προς χρήση με το πέρας και των έργων του φυσικού αερίου, σύμφωνα με όσα είπε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα Βασιλική Πουλιούδη.
Όπως έχουν γράψει ήδη τα «Χ», στα ευρήματα περιλαμβάνονται τμήματα του βυζαντινού τείχους της Δράμας αλλά και νέα τοιχοδομή που ερευνάται. Μιλούμε συγκεκριμένα για τα ευρήματα που εντοπίστηκαν σε μικρή απόσταση από τον παλιό ναό των Ταξιαρχών και αποτελούν ουσιαστικά το τέταρτο σημείο της οδού Βενιζέλου, όπου κατά τη διάρκεια των έργων έχουν εντοπιστεί ευρήματα ιστορικού ενδιαφέροντος. Το λίθινο τοιχίο που αποκαλύφθηκε και έχει υποστεί φθορές από έργα που έχουν προηγηθεί στο παρελθόν δείχνει ότι ανήκει πιθανώς σε κάποιον πύργο του βυζαντινού τείχους της πόλης αλλά αυτό είναι κάτι που διερευνάται.
Για τα ίδια ευρήματα η κα Πουλιούδη είχε επισημάνει: «Τα βάλαμε επάνω σε κάποιο χάρτη και φαίνεται ότι πρόκειται για κάποιον πύργο που όμως είναι σε κακή κατάσταση λόγω των φθορών από παλιές επεμβάσεις που είχαν γίνει στην οδό Βενιζέλου. Στην αποτύπωση που κάνουμε βγαίνει ότι είναι κάποιος πύργος του βυζαντινού τείχους της πόλης. Πρόκειται για μια ισχυρή δομή, αλλά αυτό είναι κάτι που ερευνάται ακόμη. Για την ώρα μπορούμε να κάνουμε μόνο υποθέσεις και εικασίες».
Τόσο τα συγκεκριμένα ευρήματα όσο και αυτά που αποκαλύφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες κατά τη διάρκεια των έργων του δικτύου φυσικού αερίου στην οδό Βενιζέλου δείχνουν και τον ιστορικό χαρακτήρα που έχει η περιοχή για την πόλη της Δράμας. Το πρώτο από τα ευρήματα είχε εντοπιστεί στην περιοχή μεταξύ του σούπερ μάρκετ Γουντσίδη και της Τράπεζας Πειραιώς. Εκεί αποκαλύφθηκαν σχεδόν κατεστραμμένα ίχνη της συνέχειας του βυζαντινού τοίχους της πόλης ενώ το δεύτερο σημείο ήταν στο ύψος του παλιού Μητροπολιτικού Ναού. Στο σημείο εκείνο μεταξύ των ευρημάτων βρέθηκε ένα τοιχίο, ένα λιθόστρωτο, ένα κιονόκρανο, αγγεία και άλλα αντικείμενα. Τα κινητά ευρήματα μεταφέρθηκαν ήδη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας ενώ τα υπόλοιπα θα συντηρηθούν με την μέθοδο της επίχωσης, σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα Βασιλική Πουλιούδη. Για τα συγκεκριμένα ευρήματα έγινε τεχνική έκθεση και τοπογραφική αποτύπωση προκειμένου να σκεπαστούν με ένα λεπτό ύφασμα που προστατεύει τα αρχαία αλλά θα βοηθήσει και να ξεσκεπαστούν στο μέλλον. Υπενθυμίζεται ότι τα φορητά ευρήματα, το κιονόκρανο, τα μικροαντικείμενα, τα τμήματα αγγείων και όσα νομίσματα βρέθηκαν εκεί έχουν μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ