Με νέα δωρεά της Raycap η ανάπλαση της πλ. Ελευθερίας, του Δημοτικού Κήπου και της οδού Εθνικής Αμύνης

0
2061

Αποδέχθηκε ο Δήμος Δράμας την πρόταση της εταιρείας για μελέτες προϋπολογισμού 1,4 εκατ. ευρώ

Στην έγκριση της εκπόνησης προμελετών για το έργο του «Ολοκληρωμένου προγράμματος ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων τού κέντρου της πόλης τής Δράμας» και την αποδοχή σχετικής δωρεάς από την εταιρεία Raycap, προχώρησε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας. Με αίτημά της η εταιρεία εκδήλωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε δωρεά μελετών που απαιτούνται για την ανάπλαση της πλ. Ελευθερίας, του Δημοτικού Κήπου και της οδού Εθν. Αμύνης. Η εταιρία θα αναλάβει την κάλυψη των απαιτούμενων μελετών όπως η τοπογραφική μελέτη, η αρχιτεκτονική μελέτη, η στατική μελέτη, οι μελέτες ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων κλπ. Οι μελέτες αυτές θα ενταχθούν σε στάδιο προμελέτης.
Πιο συγκεκριμένα, το έργο θα περιλαμβάνει τρία τμήματα με ανεξάρτητο προσανατολισμό το καθένα από αυτά. Το πρώτο τμήμα (υποέργο) αφορά στην ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, έργο στο οποίο περιλαμβάνεται και η οδός Εθνικής Αμύνης, από την πλατεία μέχρι την διασταύρωσή της με την οδό Πατριάρχου Διονυσίου. Το δεύτερο τμήμα αφορά την ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου της Δράμας και το τρίτο τμήμα αφορά την ανάπλαση της οδού Εθνικής Αμύνης (προκαταρκτική μελέτη)
Σύμφωνα με τη σύμβαση της δωρεάς που τέθηκε υπ’ όψιν των μελών της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Δράμας, ο προϋπολογισμός του αντικειμένου της δωρεάς είναι της τάξης του 1.400.000 ευρώ, χωρίς Φ.Π.Α. Η παροχή της δωρεάς θα ολοκληρωθεί το αργότερο εντός 12 μηνών από την έκδοση απόφασης έγκρισης της δωρεάς από τα αρμόδια υπουργεία.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μιχάλης Μλεκάνης είπε μεταξύ άλλων ότι «Η ψήφος μου θα είναι θετική στην αποδοχή της δωρεάς. Ήρθα χθες στη συνάντηση που έγινε όπου ήταν παρόντες και ο κ. Κιοσσές και η κ. Παπαδοπούλου, ενημερωθήκαμε και είπαμε την άποψη μας. Ήδη από χθες είπαμε ότι φυσικά και θα ψηφίσουμε ΝΑΙ διότι δεν υπάρχει περίπτωση να σου δωρίζουν κάτι και να αρνείσαι να το παραλάβεις, αλλά επισημάναμε ότι αυτοί οι οποίοι προσφέρονται και καλώς κάνουν να μας δωρίσουν αυτές τις προμελέτες μας έχουν δωρίσει και την προμελέτη της ανάπλασης της 19ης Μαΐου, μας έχουν δωρίσει και την προμελέτη της καπναποθήκης Περδίκα και παρότι ξοδεύτηκαν χρήματα για να προετοιμαστούν αυτές οι προμελέτες παραμένουν αχρησιμοποίητες και στην ουσία δεν έχουν, στον ορίζοντα τουλάχιστον, προβλεπόμενη αξιοποίηση. Για αυτό λοιπόν, για εμάς, καλό θα ήταν για τα έργα που η υλοποίηση τους απαιτεί αρκετό χρόνο, να προηγείται η συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο για τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες ούτως ώστε να υπάρχει όσο το δυνατό μεγαλύτερη δέσμευση μεταξύ των παρατάξεων, όπως εκπροσωπούν τη Δράμα κατά περίπτωση, ώστε για τις μελέτες που σχεδιάζονται και πρόκειται να προχωρήσουν να είναι ευρύτερης αποδοχής. Διότι σήμερα μιλάμε για μια προμελέτη την οποία θα πρέπει να ακολουθήσει μελέτη, όπως και πολλά ακόμα και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε με θητεία αιρετοί, υπό την αίρεση δηλαδή της ψήφου των Δραμινών και είναι κρίμα να συζητάμε και να αποδεχόμαστε προμελέτες ή και μελέτες για τις οποίες κάποιος έχει την ευχαρίστηση και την ευαρέσκεια να πληρώσει και εμείς να μην τις χρησιμοποιούμε. Γιατί δεν έχουμε συζητήσει πιο πριν για την προτεραιότητα και για την σκοπιμότητα με την οποία πρέπει να σχεδιάζεται κάτι;»
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Project” κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης και ο δημοτικός σύμβουλος της ίδιας παράταξης κ. Λευτέρης Χρυσοχοΐδης είπαν ότι ψηφίζουν θετικά, συμπληρώνοντας ότι «Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο έχουμε τοποθετηθεί πολλές φορές, δηλαδή για τις δωρεές από την πλευρά των ευεργετών. Προφανώς και δεν υπάρχει από την πλευρά μας κανένα ζήτημα σε σχέση με την αποδοχή τους ή όχι. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι σε κάθε περίπτωση ο δήμος είναι αυτός που θα έπρεπε να προγραμματίζει το μέλλον αυτής της πόλης και των χωριών της και σε συνεννόηση με τους ευεργέτες, που με τη σειρά τους βλέπουν τα προβλήματα του τόπου τους και θέλουν να βοηθήσουν για μια καλύτερη Δράμα. Εμείς θα πρέπει να τους δείχνουμε τι πραγματικά χρειάζεται αυτός ο τόπος και ποια είναι τα ζητήματα που απασχολούν τον δήμο. Εδώ γίνονται ανάποδα τα πράγματα και φυσικά αυτό οφείλεται στο ότι είναι ανεπαρκής η δημοτική αρχή. Αποδεχόμαστε τις δωρεές στα κομμάτια που επιλέγουν οι ίδιοι οι ευεργέτες, και ευτυχώς που γίνεται και αυτό γιατί αλλιώς δεν θα γινότανε σχεδόν τίποτα στον δήμο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ