Το έπος του ’40 παραμένει ζωντανό

0
2314

– Περισσότερο σιωπηρά αλλά με την ίδια συγκινησιακή φόρτιση γιορτάστηκε στη Δράμα η 28η Οκτωβρίου
– Με την παρουσία της Υφ. Τουρισμού κας Σ. Ζαχαράκη τελέστηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στην πόλη μας

Κορυφώθηκαν χθες οι επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό τής 28ης Οκτωβρίου, σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα παρά την ακύρωση της παρέλασης που αποφασίστηκε στη Δράμα, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη, η οποία παρέστη μαζί με τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών στην πρωινή Δοξολογία και στη συνέχεια στην επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα της Ελευθερίας. Η Υφυπουργός είχε στη συνέχεια συναντήσεις, για θέματα της αρμοδιότητάς της και όχι μόνο με φορείς της Δράμας.
Πιο συγκεκριμένα στις 10:30 το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε η επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, ΥΥχοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δράμας, κ.κ. Παύλου, μαζί με τον Ιερό Kλήρο της πόλης. Ακολούθησε εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Αναστάσιο Σαλή, Διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας. Στις 11:30 έγινε μετάβαση επισήμων στο άγαλμα της Ελευθερίας. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων από την εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τους Βουλευτές Ν. Δράμας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Δράμας, τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, τον Δήμαρχο Δράμας, τον Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ., εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων, τον Αστυνομικό Διευθυντή Δράμας, τον Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας, εκπροσώπους Αποστράτων και Εφέδρων Αξιωματικών, τους εκπροσώπους των Αντιστασιακών Οργανώσεων και την Πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δράμας. Τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος. Στην τελετή που έγινε στο άγαλμα της Ελευθερίας παρέστησαν και μαθητές και μαθήτριες της Χριστιανικής Εστίας Δράμας.
Μιλώντας για την επίσκεψή της Δράμα και τον χαρακτήρα της ημέρας, η Υφυπουργός Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη τόνισε: «Είναι τιμή για εμένα να εκπροσωπώ την Κυβέρνηση σε μια τόσο συγκλονιστική ημέρα για το έθνος. Είναι συγκινητική γιατί μπορεί να περνούν τα χρόνια αλλά στην πορεία έμειναν οι αφηγήσεις αυτών των ανθρώπων που πολέμησαν στο μέτωπο. Ζήτησαν να παλέψουν για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, για αρχές και αξίες ακόμη και σε μία περίοδο που άλλα κράτη είχαν υποδουλωθεί, είχαν υποκύψει στον φόβο. Η Ελλάδα δεν υπέκυψε. Αυτά είναι ένα σύνολο ιδανικών και αξιών που περνούν από γενιά σε γενιά. Τα νέα παιδιά είναι σημαντικό να ξέρουν ότι η Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή είπε ένα μεγάλο “ΟΧΙ” και βέβαια ότι αμούστακα παιδιά πήγαν και πολέμησαν. Ποιες είναι οι σύγχρονες προκλήσεις για τις γενιές μας; Να αντιμετωπίσουμε μια πανδημία που προέκυψε αυτή τη στιγμή, μία οικονομική κρίση που έχει βασανίσει την Ελλάδα για πολλά χρόνια και προσπαθούμε να κάνουμε βήματα μπροστά με πρόγραμμα. Από την άλλη τα νέα παιδιά να βρουν λόγο να παραμείνουν στον τόπο τους και να βρουν δουλειές έτσι ώστε να συνοδεύεται όλο αυτό το όραμα και τα ιδανικά και με ανάπτυξη και με θέσεις εργασίας. Τη Δράμα την αγαπώ ιδιαίτερα. Έχω έρθει αρκετές φορές και ως Υπουργός Παιδείας αλλά και τώρα με την πολύ τιμητική θέση της Υφυπουργού Τουρισμού. Είναι μια δύσκολη περίοδος. Ακούμε ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων. Βλέπουμε την αύξηση των εισαγωγών και στις νοσηλείες και στις εντατικές. Ένα μήνυμα από έναν άνθρωπο που έχει περάσει από covid και έχει εμβολιαστεί. Να εμβολιαστούμε. Να ακούσουμε τους γιατρούς, τους επιστήμονες».
Ο Βουλευτής Δράμας της ΝΔ κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος είπε για τον χαρακτήρα της ημέρας: «To έπος του ’40 δίδαξε πολλά στο παρελθόν και θα διδάσκει πάντα. Είναι μνημείο εθνικής υπερηφάνειας, δηλωτικό της εθνικής αξιοπρέπειας, της πίστης μας στην Ελευθερία και στο Θεό. Διδάγματα που πρέπει να παραμείνουν και να συνεχίσουν να υφίστανται στους σύγχρονους πολέμους και να μας καθοδηγούν. Οπότε ας αγρυπνούμε και ας έχουμε πίστη».
Ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος ανέφερε: «Είναι μια μεγάλη ημέρα. Μια ημέρα μνήμης και τιμής. Μια ημέρα οδοδείκτης για το τι σημαίνει ένας λαός ενωμένος, να πιστεύει στα δίκια του και να υπερασπίζεται την πατρίδα του. Η ομόθυμη προσπάθεια των Ελλήνων απέναντι στον Ιταλικό φασισμό δείχνει το μέτρο των λαϊκών δυνάμεων, οι οποίες όταν πιστέψουν στον εαυτό τους μπορούν να νικήσουν οποιαδήποτε άποψη και ιδέα. Το πνεύμα των βουνών της Πίνδου, των νικητών του αλβανικού έπους, μεταφέρθηκε αυτούσιο στην Ελλάδα της κατοχής και γέννησε τη μεγαλειώδη Εθνική Αντίσταση. Τιμή και δόξα στις ηρωίδες και τους ήρωες του ‘40».
Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, είπε ότι είναι μια επέτειος που έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Είμαστε ο μόνος λαός ο οποίος γιορτάζει την έναρξη του πολέμου και όχι το τέλος του, επιβεβαιώνοντας τις ρήσεις μεγάλων πολιτικών της εποχής του ‘40, οι οποίοι έλεγαν ότι είμαστε ο μόνος λαός που τόλμησε να αντιταχθεί απέναντι στο γερμανικό τέρας του φασισμού. Επίσης από την Ελληνική Εποποιία του ‘40 θυμόμαστε ελάχιστους πρωταγωνιστές με το ονοματεπώνυμό τους και αυτό οφείλεται στο ότι οι αγώνες εκείνης της περιόδου ταυτίστηκαν με τον μέσο απλό ανώνυμο Έλληνα. Έκαστος εκ των ανώνυμων αυτών απλών αγωνιστών είχαν μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία. Τιμούμε τους ήρωες μας, οι οποίοι θυσιάστηκαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι και ταυτόχρονα καλούμαστε ως λαός να συνεχίσουμε τους αγώνες αυτούς επικαιροποιώντας τους στις συνθήκες του σήμερα. Σήμερα η χώρα μας και ιδιαίτερα η περιοχή μας δίνουν έναν αγώνα απέναντι στην πανδημία. Θα πρέπει να ακούσουμε τους γιατρούς και να εμβολιαστούμε εμείς και οι γύρω μας προκειμένου του χρόνου η γιορτή να είναι ακόμη πιο λαμπρή, έτσι όπως πρέπει. Χρόνια πολλά Ελλάδα».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος τόνισε ότι είναι μια ημέρα μνήμης και τιμής για την Ελλάδα, προσθέτοντας: «Τιμούμε και δοξάζουμε τους προγόνους μας, που για τα ιδανικά “Πατρίδα, Θρησκεία, Ελευθερία” πολέμησαν για αυτόν τον τόπο. Τιμή και δόξα στους ήρωες μας. Τομή και δόξα σε όλο τον Ελληνισμό. Χρόνια πολλά στους απανταχού Έλληνες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!