Με πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις ολοκληρώθηκε το 1ο Συμπόσιο Θεάτρου

0
2018

Ένας νέος θεσμός με προοπτικές γεννήθηκε στην πόλη της Δράμας


Με πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις ολοκληρώθηκε την Κυριακή το 1ο τριήμερο Συμπόσιο Θεάτρου στη Δράμα, που διοργανώθηκε από την ΑΜΚΕ “ΜΕΘΕΞΙΣ” σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, τον Δήμο Δράμας και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.
Το συμπόσιο εντάχθηκε στο πλαίσιο των φετινών προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του ΦΤΜΜΔ, που έχουν ήδη αρχίσει.
Παρά τις δυσκολίες του καιρού το απόγευμα της πρώτης ημέρας, ο σημαντικός πολιτιστικός θεσμός που μόλις γεννήθηκε, έδειξε ήδη ότι έχει σημαντικές προοπτικές να αναπτυχθεί όχι μόνο στην πόλη της Δράμας αλλά και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στην διάρκεια των εκδηλώσεων το Σάββατο έγιναν παρουσιάσεις στο Διοικητήριο Δράμας με τίτλο «Οίνος και θέατρο» στο πλαίσιο των οποίων παρουσιάστηκαν από τις φοιτήτριες του τμήματος Οινολογίας Δράμας – Αγγέλα Αλεξοπούλου, Σταυρούλα-Νικολέτα Σαλδαράκη, Δέσποινα-Αικατερίνη Τουμανίδου. Όπως και παρουσίαση με θέμα: «Η τέχνη στο Δραμινό κρασί» από την Θεανώ Τουφεξούλη. Καθώς και η παρουσίαση του έργου «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιακώβου Καμπανέλλη από την Μαριάνθη Γρ. Λαζαρίδου.
Όπως είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» η κα Μαριάνθη Λαζαρίδου, σχετικά με τις συγκεκριμένες παρουσιάσεις: «Αποφασίσαμε να συνδέσουμε τον Διόνυσο, με την τέχνη του θεάτρου, που εκτός από το κρασί έχει σχέση και με τη δραματουργία. Οι παρουσιάσεις αυτές έχουν σχέση και με το αντικείμενο της Δραμοινογνωσίας, στην οποία στοχεύουμε να ενταχθούμε του χρόνου. Παρουσιάζουμε και το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη με αφορμή την ανακήρυξη του έτους 2022, ως έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ενώ γίνονται εικαστικές παρεμβάσεις και workshop, τόσο στο πάρκο των γλυπτών όσο και στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας από το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Συναύγεια του Νικόλαου Φωτιάδη και Βασίλη Σιββά…»
Ανάμεσα σε άλλα, το βράδυ του Σαββάτου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας έγινε μια Performance με θέατρο και φωτογραφία και παρουσίαση φωτογραφικού υλικού της φωτογράφου Υπατίας Κορνάρου με τίτλο «Ποίηση & θέατρο». Ενώ πραγματοποιήθηκαν και απαγγελίες από την ομάδα Μέθεξις. Ακολούθησε διάλεξη με θέμα «Από το προδρομικό και τις πρωτοβάθμιες μορφές στο εξελιγμένο λαϊκό θέατρο (κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών)» από την κα Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου, Δρ. Λαογραφίας και διδάσκουσα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Το συμπόσιο, που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα για πρώτη φορά με θεματική: «Τα προσωπ(εί)α του Θεάτρου – Από την ιστορική μνήμη στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα» πραγματοποιήθηκε στον απόηχο του covid και των περιορισμών. Σε αυτή την πρώτη πιλοτική διοργάνωση το συμπόσιο συνεργάστηκε κυρίως με ομάδες της Δράμας και της Καβάλας, αλλά το πλάνο των διοργανωτών είναι να αποκτήσει περιφερειακή διάσταση στο μέλλον και γιατί όχι να γίνει μια διεθνής διοργάνωση. Ήδη από τις επαφές που έχουν γίνει, ενδιαφέρθηκαν για αυτό άτομα και από το εξωτερικό τα οποία στρέφουν τα βλέμματα στη Δράμα πλέον και για καλλιτεχνικούς σκοπούς.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ